«Τσάρλι, ο διασώστης»

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΠΝΙΓΜΩΝ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ BAYWATCH - ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΝΕ. ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ Κ.Φ.Α. ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2020 21:44

Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης Πνιγμών «Τσάρλι, ο διασώστης», εμπνευσμένο από το Baywatch, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποκλειστικά και δωρεάν από την ΕΑΝΕ.


Το πρόγραμμα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εγκεκριμένο από διεθνείς οργανισμούς. Ο καθένας μπορεί να μάθει πώς μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Απευθύνεται τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε γονείς.
Είναι λοιπόν εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα του Baywatch και αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του μικρού Τσάρλι, ενός άρρωστου παιδιού με λίγους μήνες ζωής αλλά με πολύ μεγάλη θέληση για ζωή. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι ένα άθλημα που σώζει ζωές και η Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος (ΕΑΝΕ), είναι πανέτοιμη για να το εφαρμόσει στη χώρα μας, αλλά και στη Θεσσαλία ειδικότερα.
Ο Ιωάννης Δημακόπουλος από τα Φάρσαλα (Κ.Φ.Α.) είναι ο υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων στην ΕΑΝΕ και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

-Ως αξιολογητής του προγράμματος «Τσάρλι, ο διασώστης» πείτε μας τα ιδιαίτερα μηνύματα που μεταφέρει στην κοινωνία.
«Ο εικονογράφος Νίκος Κουρεμένος και ο συγγραφέας Στάθης Αβραμίδης δούλεψαν με αγάπη το πρόγραμμα. Διδάσκει με άδηλο τρόπο ότι η αγάπη του κοινωνικού περιβάλλοντος στηρίζει το παιδί που ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου. Μέσα από την οπτική μου, ανάλογες εμπειρίες ζωής που βίωσα στο παρελθόν, και την ιδιότητά μου ως γυμναστής και θεολόγος, φαίνεται η δίψα για μάθηση, η φαντασία των παιδιών που σχεδόν πάντα μας εκπλήσσει και η υποχρέωση των ενηλίκων να εκπληρώνουν τα όνειρα των παιδιών. Με συγκινητικό τρόπο ο Δρ. Αβραμίδης με την ιστορία του μικρού γενναίου Charlie, που αν και δεν κατορθώνει να νικήσει την ασθένειά του, με τη φροντίδα κα την ενθάρρυνση οικογένειας και φίλων, και μέσα από τη ζωή του ναυαγοσώστη-σωτήρα που υποδύεται το κινηματογραφικό επιτελείο, μεταφέρει το ηχηρό μήνυμα ότι η αγάπη είναι μεγαλύτερη από τον φόβο του θανάτου. Η αγάπη δεν μας απογοητεύει. Μας μεταμορφώνει. Η βεβαιότητα του θανάτου για τον Charlie δεν του προκαλεί απελπισία αλλά προσδοκία, όπως αναφέρει και ο ίδιος «Shortstay... longimpact!». Ο θάνατος είναι το τέλος ενός αγώνα και αυτό που περιμένουμε δεν είναι κακό αλλά το βραβείο μας, εφόσον βέβαια «νομίμως αθλήσαμε» όπως λέει ο Απόστολος Παύλος. Νομίζω ότι βοηθώντας τον διπλανό μας με αγάπη θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο. Ας αρχίσουμε να αγαπάμε, ώστε να μας ανήκει η αιωνιότητα».

 

-Πώς υποδέχθηκε ο διεθνής παράγοντας το πρόγραμμα μέχρι στιγμής;
«Σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο εκφράστηκαν διθυραμβικά για το πρόγραμμα. Ξεχωρίζουν τρεις. Ο πρόεδρος του International Swimming Hallof Fame, Brent Rutemiller, ο Ιδρυτικός επιμελητής του International Journalof Aquatic Resear chand Education και βραβευμένος στο Hallof Fame, Dr. Steve Langendorfer, και ο γ. γραμματέας του International Life Saving Federation, Dr. Harald Vervaecke».

 

-Τι ώθησε τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος;
«Ο δημιουργός του προγράμματος, Δρ. Στάθης Αβραμίδης και πρόεδρος της ΕΑΝΕ, είπε: «Η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση των τραυματισμών. Αυτό το πρόγραμμα υπηρετεί ένα ανώτερο σκοπό και ένα προσωπικό χρέος. Ευχαριστώ συνεργάτες, οργανισμούς, αξιολογητές, τον Greg και την Tai που με εμπιστεύτηκαν και όσους το υλοποιήσουν. Ο πνιγμός είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τον μειώσουμε». Ο Νίκος Κουρεμένος, που είναι ένας από τους παραγωγικότερους εικονογράφους διάσωσης στον κόσμο, σχολίασε: «Με τον Charlie βελτιώθηκα ως εικονογράφος και κατανόησα γιατί η καλοσύνη του Greg και της Tai ενέπνευσαν και ώθησαν τον Στάθη να εργαλειοποιήσει τη ζωή τους στο παραμύθι για να περάσει διδακτικά μηνύματα αγάπης και ασφάλειας στα παιδιά. Η σκηνή με το ελικόπτερο θα το καταδείξει. Όταν την είδα τελειωμένη ένιωσα το σκίρτημα της αβραμίδιας ευαισθησίας. Είναι η σκηνή που συνδυάζει και συνοψίζει τον ευσυνείδητο επαγγελματισμό με την ανθρώπινη διάσταση της αλληλεγγύης και της αγάπης. Ο Τσάρλι φεύγει για πάντα, γελαστός, λουσμένος στο φως και νικητής του πόνου. Ο Greg σηκώνει το σωσίβιο σε ένδειξη αναγνώρισης, ελπίδας και προσπάθειας. Η λυπημένη μητέρα συμβολίζει τον ανθρώπινο πόνο. Η Τai συμπαραστέκεται με ανθρωπιά αντιπροσωπεύοντας όσους κάνουν στάση ζωής τη δοτικότητα και την αλληλεγγύη. Κάτω, το στεφάνι ως σύμβολο διαρκούς και άσβεστης μνήμης. Ο Στάθης δυσκολεύτηκε να με πείσει γι’ αυτό το πλάνο που είναι 100% δική του έμπνευση. Μόνο όταν τέλειωσα και το χρώμα δούλεψε στο μυαλό μου. Κατάλαβα κάτι περισσότερο απ’ τον Στάθη ύστερα από τόσα χρόνια συνεργασίας».

 

-Πώς το σχολίασε ο διάσημος σκηνοθέτης του Baywatch, Greg Bonann;
«O Bonann είπε πολύ κολακευτικά λόγια. Ανάφερε ότι είχε μια ζωηρή αναδρομή στη δεκαετία που σκηνοθετούσε το σίριαλ. «Ένιωσα φανταστικά όταν είδα τον David Hasselhoff, την Pamela Anderson, τον Michael Newman, την Alexandra Paul, την Tai Collins και τον εαυτό μου να πρωταγωνιστούμε ξανά, αυτή τη φορά σε ένα παιδικό βιβλίο! «Πιστεύει ότι το να βοηθάει παιδιά είναι εξίσου σημαντικό με το να σκηνοθετεί μια επιτυχημένη εκπομπή. Βασικά, για για εκείνον είναι πιο σημαντικό. Γι’ αυτόν τον λόγο, είχε οραματιστεί ένα διεθνές πρόγραμμα «Εκμάθησης Κολύμβησης», το οποίο θα ήταν αφιερωμένο στο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την επιτακτική ανάγκη να διδαχθούν τα παιδιά πώς να είναι ασφαλή στο νερό. «Ο Τσάρλι, ο διασώστης» αποτελεί μια ευγενή εκδοχή του οράματός μου μέσω της πνευματικής ανάστασης του Τσάρλι», πρόσθεσε σε επιστολή του προς τον Δρ. Αβραμίδη που τον συνεχάρη για την πρωτοβουλία του.

 

-Ποιοι οργανισμοί στηρίζουν και προβάλλουν το διεθνές πρόγραμμα πρόληψης πνιγμών;
«Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί από 19 ειδήμονες 8 χωρών. Είναι εγκεκριμένο από τους οργανισμούς ΕΑΝΕ, International Swimming Hall of Fame, International Life Saving Federation, Royal Life Saving Society Commonwealth, International Federation of Swimming Teachers’ Association, A Chance for Children Foundation, World Open Water Swimming Association και International Water Safety Foundation που δραστηριοποιούνται σε 113 χώρες.

 

-Τι είναι η Αθλητική Ναυαγοσωστική;
«Η αθλητική ναυαγοσωστική ή αλλιώς το άθλημα της αγωνιστικής διάσωσης (στα Αγγλικά ονομάζεται sport life saving ή competitive life saving), δεν είναι καινούρια. Εδώ και δεκαετίες καλλιεργείται σε επίπεδο εθνικό, πολυεθνικό, κοινοπολιτειακό, παγκόσμιο, παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα και τα World Games. Η αθλητική ναυαγοσωστική είναι η επιτομή του Ολυμπιακού ιδεώδους. Θεωρείται το υπέρτατο άθλημα, «το άθλημα των αθλημάτων», γιατί εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν όλα τα αθλήματα (φυσική κατάσταση, ευ αγωνίζεσθαι, υγεία κτλ), είναι το μόνο ανθρωπιστικό άθλημα. Ο ασκούμενος και ο θεατής, εκτός από την ενεργητική και παθητική τους συμμετοχή αντιστοίχως την ώρα του αγώνα, μαθαίνουν ταυτόχρονα και πώς να σώζουν μια ανθρώπινη ζωή. Στην Ελλάδα οι μορφές που ξεχωρίζουν είναι ο Λουκάς Μπισταράκης, ο οποίος πιστοποιείται ως ο πρώτος (και ο μοναδικός έως σήμερα) προπονητής Ναυαγοσωστικής και Κολύμβησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο προσωπικός μου φίλος και πρόεδρος της ΕΑΝΕ, καθηγητής της αθλητικής ναυαγοσωστικής στη ΣΕΦΑΑ Αθήνας και βραβευμένος από το International Swimming Hallof Fame, Στάθης Αβραμίδης ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» της αθλητικής ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα».

 

-Μιλήσατε για διοργανώσεις και αγώνες. Κάντε μας πιο αναλυτική περιγραφή:
«Η αθλητική ναυαγοσωστική φιλοξενείται σε πλήθος διοργανώσεων. Καλλιεργείται σε περισσότερες από 50 χώρες που διεξάγουν εθνικά πρωταθλήματα. Διεξάγονται πανεπιστημιάδες, Πανευρωπαϊκό, Παγκόσμιο, Κοινοπολιτειακό, Παγκόσμιο Στρατιωτικό, World Games, World Masters Games. Η Διεθνής Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία είναι αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και φιλοδοξεί να εντάξει την αθλητική ναυαγοσωστική στο καλεντάρι ολυμπιακών αγώνων. Η αθλητική ναυαγοσωστική φιλοξενεί περίπου 30 αγωνίσματα που διεξάγονται σε στεριά, πισίνα και θάλασσα. Στηρίζονται σε διάφορες δεξιότητες (κολύμβηση, κωπηλασία, τρέξιμο, ρίψη) ή/και απαιτούν γνώσεις πρώτης βοήθειας και διάσωσης στο νερό. Τα αγωνίσματα αποτελούν εικονικές προσομοιώσεις επειγόντων περιστατικών. Διασώσεις ανδρεικέλων με τα χέρια ή με σωσίβιο/βατραχοπέδιλα. Κολύμβηση με εμπόδια. Διάσωση θυμάτων με ρίψη σκοινιού. Τρέξιμο στην άμμο. Διασώσεις με σωστικές σανίδες, κανό και ταχύπλοα σκάφη. Οι αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής είναι ένα υπερθέαμα. Στην Ελλάδα, χάρη στη στήριξη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Princess Charlene of Monaco Foundation και της Ένωσης Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, φοιτητές και μη έχουν την ευκαιρία της συμμετοχής σε πανεπιστημιάδες εντός και εκτός Ελλάδος.

 

-«Κάνατε αναφορά στην Ένωση Αθλητικής Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΑΝΕ). Τι είναι και ποιο το έργο της;
«Η ΕΑΝΕ είναι ο εκπρόσωπος του International Federationof Swimming Teachers’ Association στην Ελλάδα. Έχει συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, το Make the Minute Matter, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το British Universities Lifesaving Clubs’ Association και σύντομα με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Συνεργάζεται με το Princess Charlene of Monaco Foundation. Η ΕΑΝΕ προέκυψε από την αδήριτη ανάγκη ίδρυσης ενός ελληνικού φορέα που θα υπηρετήσει την αντιμετώπιση του προβλήματος των πνιγμών. Εμπνέεται από την ανιδιοτελή επιθυμία για προσφορά στον συνάνθρωπο άνευ ανταλλάγματος. Δεν είναι σχολή ναυαγοσωστικής και δεν εκπαιδεύει ούτε πιστοποιεί ναυαγοσώστες. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία. Έχει στόχο να παντρέψει τη δημόσια υγεία με τον αθλητισμό για να μειωθούν οι τραυματισμοί. Χάρη στο πλούσιο έργο της ΕΑΝΕ και των συνεργατών της, αποτελεί το σπίτι του αθλήματος που σώζει ζωές. Οι πολίτες αποκτούν γνώσεις ώστε να είναι ασφαλείς στο νερό και οι πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες, διασώστες, ανανήπτες αποκτούν επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα από την συμμετοχή τους σε αγώνες και επιμορφώσεις. Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση του κόσμου, η ΕΑΝΕ εκπόνησε και υλοποιεί το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασφάλειας στο νερό «Τσάρλι, ο διασώστης» (Charlie the savior) που είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα από το Baywatch και έχει την αιγίδα του A Chance for Children Foundation, που ίδρυσε ο δημιουργός - σκηνοθέτης και παραγωγός της #1 τηλεοπτικής σειράς στον κόσμο, Baywatch, Greg Bonann. Σε ό,τι αφορά στους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες διασώστες, ανανήπτες, και ναυαγοσώστες, η ΕΑΝΕ θα ανακοινώσει σύντομα την προκήρυξη αγώνων σε εθνικό επίπεδο και τη συμμετοχή σε παγκόσμιους αγώνες. Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μέλος της στο sportlife saving.blogspot.com».

 

-Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στην ΕΑΝΕ;
«Όλοι οι συνεργάτες έχουμε κοινό σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά προς στον συνάνθρωπο. Υπηρετώ αυτό τον σκοπό ως Τμηματάρχης Εκπαίδευσης. Υποστηρίζω το διεθνές πρόγραμμα «Τσάρλι, ο διασώστης» στη Θεσσαλία και την Πιερία, αξιολογώ, εκπονώ και υλοποιώ εκπαιδευτικά προγράμματα σε πανελλήνια κλίμακα, για το μαθητικό και ευρύ κοινό (ομιλίες, προπονήσεις), εκδόσεις (βιβλία, ταινίες). Τώρα τελειώνω το βιβλίο «Η Διδακτική της Αθλητικής Ναυαγοσωστικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» και το «Ψηφιακό Μουσείο Αθλητικής Ναυαγοσωστικής».
* * *
Ο Ιωάννης Δημακόπουλος έχει γεννηθεί στις 21/5/1965 στα Φάρσαλα και είναι έγγαμος με τρία παιδιά.
-Απόφοιτος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών: Master στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα: «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» του ΕΑΠ.
-Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
-Απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Του Χρήστου Αρχοντούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass