Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το αθλητικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2020 20:25

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του Υφυπουργείου Αθλητισμού με τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι

συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε.), Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, Θάνος Μωραΐτης, κατηγόρησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού ότι βάζει το αθλητικό κίνημα στο απόσπασμα και ότι ενσπείρει τον διχασμό στην αθλητική οικογένεια. Έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο «που αποστρέφεται κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση», καθώς και για «ωμή και βίαιη παρέμβαση στα διοικητικά του αθλητισμού, που αντίκειται στο Σύνταγμα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε την επαναφορά της διάταξης για περιορισμό δύο θητειών, που υπήρχε στον νόμο Βασιλειάδη, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.
«Επεμβαίνετε στο αυτοδιοίκητο. Οι ρυθμίσεις είναι τόσο αυστηρές, που δεν αφήνετε περιθώρια αυτορρύθμισης» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης στις ομοσπονδίες, αλλά χωρίς αναδρομικότητα και «ηλικιακό ρατσισμό». Δήλωσε επίσης υπέρ του ηλεκτρονικού μητρώου, ζήτησε όμως περισσότερο χρόνο για την εγγραφή των αθλητικών σωματείων.
«Στόχος του νομοσχεδίου είναι ο έλεγχος των εκλογικών διαδικασιών από την εκάστοτε κυβέρνηση και η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού» τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επισήμανε ότι «... οι ομοσπονδίες δεν μπορούν να είναι ελεύθερες στις κινήσεις τους, από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό». Χαρακτήρισε παράλληλα «μη δημοκρατική» τη διάταξη περί εκλογής στο Δ.Σ. ομοσπονδίας υποψήφιου προέδρου, που λαμβάνει τουλάχιστον το 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα, μίλησε για «απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στον χώρο του αθλητισμού», προσθέτοντας ότι αυτή εμφανίζεται να έχει και τη στήριξη του πρωθυπουργού.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι ( 12:00), με τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ
Παρέμβαση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το αθλητικό νομοσχέδιο, έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη, καλώντας τον υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει την αναδρομικότητα των θητειών, αλλά και τα όρια ηλικίας για εκλογή στα διοικητικά συμβούλια ομοσπονδιών. «Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ, διότι παρά τις γραπτές παρεμβάσεις της, και προς τον πρωθυπουργό και προς τον κ. Αυγενάκη, και την παρότρυνσή της να τηρηθεί η «υπεύθυνη αυτονομία» των ομοσπονδιών, έτσι όπως διαμορφώνεται το νομοσχέδιο, αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση» επισήμανε μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Στο προηγούμενο νομοσχέδιο (σ.σ. του περασμένου Νοεμβρίου) είπατε ότι αποσύρετε το άρθρο περί αναδρομικότητας. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο, κάτι που δεν είχε δείγμα χρηστής διακυβέρνησης. Σας καλώ να δηλώσετε ευθέως και κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αναδρομικότητα. Θα είναι λάθος μήνυμα προς τη ΔΟΕ περί παράβασης του αυτοδιοίκητου».
Παράλληλα, η κα. Μπακογιάννη είπε ότι, βάσει αποφάσεων του ευρωπαϊκού, αλλά και ελληνικών δικαστηρίων, δεν μπορεί να υπάρξει όριο ηλικίας σε αιρετούς, παρά μόνο αν κάποιος αμείβεται για τις υπηρεσίες του.
«Θα είναι λάθος με τέτοιου είδους παρεμβάσεις να προκληθούν αντιδράσεις και να αμφισβητηθεί η αντικειμενικότητα που προσπαθεί το νομοσχέδιο να φέρει στις διαδικασίες» κατέληξε η κα. Μπακογιάννη.
ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η ΔΟΕ δεν είναι αντίθετες στη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες, διαφωνούν όμως κάθετα στη διάταξη περί αναδρομικότητας του ορίου θητειών. Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, κατά την τοποθέτησή του (μέσω τηλεδιάσκεψης) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συνεχίστηκε σήμερα, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου.
«Συμφωνούμε με τις διατάξεις για το καταστατικό της ΕΟΕ και την ενίσχυση του ρόλου των αθλητών στα διοικητικά δρώμενα. Γιατί όμως δεν δίνετε και δικαίωμα ψήφου στους εκπροσώπους των αθλητών; Γιατί δεν τολμούμε την υποχρεωτική εκλογή γυναικών σε ποσοστό 30% στα διοικητικά συμβούλια;», ανέφερε αρχικά στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Καπράλος.
«Δεν είμαστε αντίθετοι στη θέσπιση ορίων ηλικίας και θητειών, θα έπρεπε να γίνει όμως με αυτορρύθμιση, όχι με φωτογραφικές διατάξεις και παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες», συνέχισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην αναδρομικότητα των θητειών», υπογράμμισε ο κ. Καπράλος, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «πλάνη», αναφορικά με το αν είχε αποσυρθεί ή όχι η σχετική διάταξη κατά τη συζήτηση του προηγούμενου αθλητικού νόμου, τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ ανέφερε επίσης ότι, την αντίθεσή του στην εν λόγω διάταξη έχει εκφράσει -τόσο προφορικά όσο και με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ. «Σας παρακαλώ κ. υπουργέ, την ύστατη στιγμή να αποσύρετε τη διάταξη ή έστω να ισχύσει μετά τις επόμενες εκλογές. Δεν θα χάσετε τίποτα από τη μεταρρύθμιση», κατέληξε ο κ. Καπράλος.
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές κυρώσεις στον ελληνικό αθλητισμό, ο Σπύρος Καπράλος απάντησε ότι «... σε περίπτωση παραβίασης του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη, η ΔΟΕ έχει στο παρελθόν τιμωρήσει Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass