Ξύπνημα με υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

ΣΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Η Λάρισα προστίθεται στην αλυσίδα των πόλεων που γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα όλης της υφηλίου, για να φτάσει στο μακρινό Παρίσι

Δημοσίευση: 22 Απρ 2024 11:00

Επιμέλεια: Σωτ. Κέλλας
Οι Λαρισαίοι ξύπνησαν χθες με την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας που ήρθε από τον Βόλο όπου έκανε διανυκτέρευση προχθές, για να συνεχίσει μετά τη Θεσσαλική πρωτεύουσα για τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.

Η επίσημη τελετή της υποδοχής έγινε στο Αρχαίο Θέατρο και τον βωμό άναψε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, μιμούμενος τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.
«Αυτή η φλόγα, απ’ όπου περνά, θέλουμε να περνάει αυτό το μήνυμα: Είμαστε όλοι ένα. Είμαστε αδέρφια, πρέπει να μοιραστούμε αυτή την κληρονομιά μας. Με όλους τους Έλληνες και να βγάλουμε μια δυνατή φωνή, για όλον τον κόσμο. Να δείξουμε ότι είμαστε όλοι ένα. Γι’ αυτό σήμερα, η Λάρισα, προστίθεται στην αλυσίδα των πόλεων που γίνεται ένας κρίκος στην αλυσίδα όλης της υφηλίου, για να φτάσει στο μακρινό Παρίσι. Εκεί που πιστεύουμε και προσδοκούμε, να μεταφέρει τα μηνύματα. Να γίνουν Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, ΚΑΘΑΡΟΙ», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Αθανάσιος Βασιλειάδης κατά την ομιλία του.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτή η φλόγα, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, περικλείει ισχυρούς συμβολισμούς και μεταλαμπαδεύει σε ολόκληρη την οικουμένη, αξίες και ιδεώδη, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα πριν από 2.800 χρόνια. Από εδώ, από το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, στο σταυροδρόμι της Θεσσαλίας, με το ιστορικό και το πολιτιστικό φορτίο τόσων αιώνων, γινόμαστε όλοι εμείς ένας κρίκος στη μοναδική αλυσίδα μιας μεγάλης διαδρομής και απευθυνόμαστε στην Παγκόσμια Κοινότητα, κάνοντας έκκληση για ειρήνη και σεβασμό στις αιώνιες αρχές, τις αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Νιώθω ειλικρινά ευγνώμων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μού δόθηκε η ευκαιρία ως Δήμαρχος Λαρισαίων, να κρατήσω τη δάδα με τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων και να ανάψω τον βωμό στην πόλη μας. Με ελπίδα και συγκίνηση, στρέφουμε τα μάτια μας στο Παρίσι, την πόλη του φωτός, που θα φιλοξενήσει την 33η Ολυμπιάδα. Καλή επιτυχία!»
 Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Jean Luc Lavaud, που είπε μεταξύ άλλων: « Τίποτα ομορφότερο δεν θα μπορούσε να αναπαραστήσει τη σχέση που ενώνει τους δύο λαούς μας από αυτή την ιερή φλόγα που θα μεταλαμπαδεύσει από πόλη σε πόλη τον ενθουσιασμό όλων μας. Ο δημιουργός της Ολυμπιακής δάδας, Mathieu Lehanneur, εμπνεύστηκε από 3 κεντρικές ιδέες που χαρακτηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»:
•Την ισότητα που χαρακτηρίζει τους πρώτους Αγώνες της ισότητας των φύλων και της συμπερίληψης στην Ιστορία,
•Το νερό που συνδέεται με το διάπλου της Μεσογείου και την υπερωκεάνια Λαμπαδηδρομία μέχρι την Ταϊτή, και εκφράζει την περιβαλλοντική διάσταση των Αγώνων,
•Τον κατευνασμό που προσφέρει το μήνυμα ειρήνης και ενότητας που προβάλλουν οι Αγώνες.
Γιορτή, δέσμευση και κληρονομιά είναι οι 3 λέξεις-κλειδιά που ακτινοβολούν στο πέρασμα της Ολυμπιακής Φλόγας, που κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Ραντεβού στο Παρίσι.
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από τη Λαρισαία αθλήτρια, κ. Θεοπίστη Γεωργιάδου, και τη μετέφερε μέσα στον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Λίγο νωρίτερα, η φλόγα είχε αφιχθεί στη Λάρισα, με τους λαμπαδηδρόμους, Γιάννη Βαλαώρα (μέσα σε αποθέωση) και Νικολέτα Βαϊοπούλου. Με το πέρας της Τελετής, ο Δήμαρχος παρέδωσε τη φλόγα στον δημοτικό σύμβουλο, Τάσο Κουρδή, και ακολούθησε η Λαρισαία αθλήτρια, Φαίδρα Καλτέκη και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης, Αθανάσιος Παιδής.

 

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ
Συμβολικά δώρα αντάλλαξαν οι κ.κ. Lavaud και Βασιλειάδης, με τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη, τον δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκο, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, κ. Γαρυφαλλιά Καρυστιανού, τους αντιδημάρχους κ.κ. Ηρακλή Γερογιώκα, Φώτιο Τζατζάκη και Θωμά Ρετσιάνη να βραβεύουν τους λαμπαδηδρόμους και να δίνουν αναμνηστικά δώρα στους μικρούς συνοδούς της Ολυμπιακής Φλόγας.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Λάρισας, κ.κ. Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασίλης Κόκκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Τσέτσιλας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κ.κ. Χρήστος Γκουρομπίνος, Γρηγόρης Γκουντόπουλος, Βασίλης Σίμος, Τάνια Δόκου, Βασίλης Πινακάς, Ελευθερία Τζανακούλη, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, κ.κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος, Ευάγγελος Παπαλέξης, Αχιλλέας Κέλλας, Παναγιώτης Δαλαμπύρας, Κωνσταντίνος Καλαμπαλίκης, Ανδρέας Ανδριτσόπουλος, Δημήτρης Λεωνιδάκης, Χρήστος Τερζούδης, Κωνσταντίνος Βλαχούλης, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Επιτελάρχης 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος, κ. Ευρυδίκη Γούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος, Ελευθέριος Τσουμάνης, Αθανάσιος Δρυστέλλας, Χρήστος Αγορίτσας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων, κ. Γεώργιος Ζιαράγκας, και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και κοινωνικών, πολιτιστικών, οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων της Λάρισας.
Την ευθύνη για τη χωροταξία στο Αρχαίο Θέατρο είχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με την προϊσταμένη, κ. Σταυρούλα Σδρόλια να δίνει, επίσης, το «παρών» στο Αρχαίο Θέατρο.
Στην Τελετή Υποδοχής και Αφής, στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας συμμετείχαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Λαρισαίων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαρίας Παναγοπούλου και η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ. Δημήτρη Καρβούνη. Ιέρεια της Τελετής ήταν η κ. Εβελίνα Δούρου, με ένα φόρεμα εμπνευσμένο από τη θεσσαλική γη, το χρυσό του σιταριού και του ήλιου, με σύμβολα την ελιά και το στάχυ, σύμβολα καρποφορίας, ανάστασης και αναγέννησης.
Την επιμέλεια της Τελετής στο Αρχαίο Θέατρο είχε ο Δήμος Λαρισαίων, ενώ την παρουσίαση έκανε η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου, κ. Χρύσα Τζιαστούδη.

 

ΣΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: Τρία με τέσσερα μετάλλια στο Παρίσι…

Δυνατή η τελετή στη Λάρισα
Δεν ασχολούμαστε με τις εκλογές...

Του Σωτ. Κέλλα
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σάκης (Αθανάσιος) Βασιλειάδης βρέθηκε χθες στη Λάρισα (από κεκτημένη ταχύτητα αναφέρθηκε από τον Δήμο ως πρόεδρος της ΕΟΕ που είναι ο Σπύρος Καπράλος) όπου μετά το τέλος αυτής μίλησε στην «ΕτΔ» για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας λέγοντας: « Πραγματικά ήταν μια πολύ δυνατή τελετή σε έναν αρχαιολογικό χώρο που την ιστορία του την ξέρω και νομίζω ότι προσδίδει μια πρόσθετη αξία στο γεγονός γιατί αναδεικνύει και νέους πολιτισμούς. Ευχαριστούμε τις αρχές, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους και μου έκανε εντύπωση πως αν και πρωί είχε πολύ κόσμο και δείχνει ότι κάνουμε καλά.
Θέλω να εκφράσω ευχαριστίες και προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς δεν είναι εύκολο να παραχωρείται ένα τέτοιο μνημείο για μία εκδήλωση.
*Μέχρι τώρα είστε ευχαριστημένος από τη λαμπαδηδρομία;
«Απ’ όπου περνάμε υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, χιλιάδες κόσμου βρίσκονται αριστερά και δεξιά. Μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία και πιστεύω ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερο γιατί ήδη έχουμε πάρει τον παλμό».
*Για την αγωνιστική παρουσία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ποιες οι προβλέψεις;
«Προχωράνε οι προκρίσεις γιατί ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά θεωρώ ότι θα κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα, αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να πάρουμε 3-4 μετάλλια».
*Το άθλημά σας η γυμναστική...
«Τον Μάιο θα έχουμε πρόκριση για την Εθνική ανσάμπλ, ενώ ήδη την εξασφάλισε ο Πετρούνιας. Εκτιμώ ότι θα πάμε όλα καλά και θα δώσει το παρών η Εθνική ανσάμπλ στο Παρίσι».
*Υπάρχει εκτίμηση για τις εκλογές της ΕΟΕ;
«Θα δούμε τι θα γίνει πρώτα με τις Ομοσπονδίες... και γι’ αυτό δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα».
*Ο νόμος Αυγενάκη για την απαγόρευση παραγόντων άνω των 70 ετών τελικά απέφερε καρπούς;
«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω γιατί η πραγματικότητα που ζω δεν μου αφήνει τίποτα άλλο. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές για να κάνουν τη δουλειά τους καλά».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΑΩΡΑΣ: Δέος για τη Φλόγα...

Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ Γιάννης Βαλαώρας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λαρισαίων για την επιλογή του να είμαι ένας εκ των λαμπαδηδρόμων και με έπιασε δέος με τη συμμετοχή μου. Είναι μια μεγάλη τιμή και σε κάνει να ανατριχιάζεις όταν κρατάς τη δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τα νεαρά άτομα που φώναζαν το σύνθημα που με συγκινεί «ήρθε η ώρα του Γιάννη Βαλαώρα» και εύχομαι να έρθει ξανά η ώρα που η ΑΕΛ θα παίξει ξανά στη μεγάλη κατηγορία».

 

ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΔΗΣ: Ευλογημένος

Ο δημοτικός σύμβουλος και παλαίμαχος Τάσος Κουρδής δήλωσε: «Τι να πω, τιμή και περηφάνια. Νιώθω ευλογημένος που με αξίωσε ο Θεός να συμμετάσχω σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι σύμβολο ειρήνης και ελπίδας. Παράλληλα φωτίζει και το μήνυμα ελπίδας για τη ζωή, αφού δικαίωμα στην άθληση έχουν όλοι είτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες είτε στους Παραολυμπιακούς».

 

ΦΑΙΔΡΑ ΚΑΛΤΕΚΗ: Τιμή και χαρά…

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Tae Kwon do Λαρισαία Φαίδρα Καλτέκη δήλωσε: «Ήταν χαρά και μεγάλη τιμή για μένα που ήμουν λαμπαδηδρόμος στην πόλη μου. Απαλύνει τη στεναχώρια μου να μην μετέχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς στο προολυμπιακό τουρνουά της Σόφιας τον περασμένο Μάρτιο μετά από δύο νικηφόρους αγώνες , «ηττήθηκα» με… ισοπαλία από τη Ρωσίδα αθλήτρια, Ολυμπιονίκη του Τόκιο. Ελπίζω το 2028 όμως να δώσω το παρών!».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass