ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΩΝ

Από το δημοτικό σχολείο μάθημα για τους πρόσφυγες

* Αναμένονται 22.000 προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2016 12:00

Διώχνουν τους πρόσφυγες από τον καταυλισμό που δημιουργήθηκε για τη φιλοξενία τους; Οι μαθητές ευαισθητοποιούνται και στέλνουν γράμμα στον δήμαρχο του δήμου όπου δημιουργήθηκε ο καταυλισμός, ζητώντας του να στηρίξει τους πρόσφυγες, γιατί κάποιοι ντόπιοι κάτοικοι θέλουν να τους διώξουν.

Αυτή είναι η ιστορία που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές της έκτης τάξης του δημοτικού σχολείου της χώρας μας, στο βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας και ουσιαστικά να πάρουν θετική θέση απέναντι στην εγκατάσταση καταυλισμών προσφύγων και να σηκώσουν ασπίδα αντίστασης στην ξενοφοβία.

Το μάθημα που εντάσσεται στην ενότητα «Η ζωή σε άλλους τόπους», και αναφέρεται σε λαούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, υπήρχε στη διδακτική ύλη του βιβλίου, πριν την εμφάνιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και αναμφίβολα η εκπαίδευση έχει επιτελέσει το έργο της, όσον αφορά στην ανάλογη καλλιέργεια παιδείας στα Ελληνόπουλα, άσχετα αν κάποιοι μεγάλοι, αντέδρασαν!

Για να ευαισθητοποιήσει δε τους μαθητές, παραθέτει αντίστοιχες ιστορίες και του ελληνισμού, με την καταστροφή της Μικράς Ασίας, αλλά και άλλων λαών, όπως των Ινδιάνων στην Αμερική.

Η οδηγία στους μαθητές, που δίνεται στο πλαίσιο της διδασκαλίας των αιτιολογικών προτάσεων, είναι να ...συγκινήσουν τον δήμαρχο να αντισταθεί σε κατοίκους που θέλουν να διώξουν τους πρόσφυγες από την περιοχή τους και μάλιστα παρακινεί να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε περίπτωση που δεν εισακουστούν, απευθυνόμενοι, ως δεύτερο βήμα της δράσης τους, με επιστολή τους στην τοπική εφημερίδα!

Αναλυτικά ζητάται: «Κοντά στην περιοχή σας έχει δημιουργηθεί ένας καταυλισμός όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες διωγμένοι από διάφορες χώρες. Όμως κάποιοι θέλουν να τους διώξουν.

Η τάξη σας λοιπόν, αποφασίζει να ζητήσει από τον δήμαρχο, να συνεχίσουν οι πρόσφυγες να φιλοξενούνται στον καταυλισμό και να τους βοηθήσει να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ζωής τους.

Ετοιμάστε την επιστολή που ακολουθεί..., με σκοπό να πείσετε λογικά αλλά και να συγκινήσετε τον δήμαρχο».

Και συνεχίζει...: «Μετά από λίγες μέρες βλέπετε ότι δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα, για να βοηθηθεί ο καταυλισμός των προσφύγων. Αποφασίζετε λοιπόν, να στείλετε μια επιστολή στην εφημερίδα, για να πληροφορηθούν περισσότεροι άνθρωποι το πρόβλημα αυτό και να βρεθεί μια λύση. Θυμηθείτε τώρα ότι γράφετε στον διευθυντή της εφημερίδας...».

22.000 ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ

ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπως είχαμε ανακοινώσει, στην «Ε», η δημιουργία σχολικών τάξεων, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, διερευνάται στη Λάρισα, είτε αυτές θα γίνουν στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας τους, είτε θα δημιουργηθούν σε σχολικές δομές της πόλης .

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, γενικά σε όλες τις περιοχές όπου φιλοξενούνται άτομα από το μεγάλο προσφυγικό κύμα που έφτασε στη χώρα μας από την Ανατολή, και έχει στόχο να παρέχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα, που θα αποφασίσουν οι οικογένειές τους να εγκατασταθούν στις μόνιμες δομές φιλοξενίας, αντίστοιχα σε κάθε περιοχή στη χώρα μας.

Αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο υπουργός κ. Φίλης, στις αρχές του Αυγούστου, δίνοντας μια ...πρώτη εικόνα του τι θα ακολουθήσει σχετικά με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε: «Έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσουμε ένα σχέδιο το οποίο έχει μια πολυμορφία, μια ευελιξία». Τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια με τρόπο έγκυρο και παιδαγωγικά ορθό, να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων στα ελληνικά σχολεία, ο αριθμός των οποίων φτάνει τις 22.000.

«Βασική κατεύθυνση είναι σταδιακά τα προσφυγόπουλα να μπουν στην τάξη των σχολείων στην τυπική εκπαίδευση, και αυτό απαιτεί προετοιμασία και δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά. Αυτός είναι και λόγος που θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, με προσωπικό που θα προσλάβει το ΥΠΠΕΘ. Στις τάξεις υποδοχής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, να μάθουν ελληνικά και μια ξένη γλώσσα, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα», είπε ο κ. Φίλης.

«Η ιστορία των παιδιών που θα πηγαίνουν σε τάξεις υποδοχής στα δημοτικά σχολεία, στην αρχή μετά τα μαθήματα του υπόλοιπου σχολείου, σιγά-σιγά με συνύπαρξη στο προαύλιο παιδιών που θα μπορούν να παίζουν, να κάνουν γυμναστική, να κάνουν μουσική, καλλιτεχνικά μαθήματα, να μιλάνε με τη γλώσσα του σώματος που τα παιδιά ξέρουν» δήλωσε ο υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν 850 τμήματα υποδοχής σε όλη τη χώρα, καθώς και ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τα παιδιά εκείνα που δεν έχουν εμπειρία από εκπαιδευτική διαδικασία.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass