ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ιστορία μας οδηγός για το μέλλον

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2017 22:18

Με μια έκθεση φωτογραφίας μέσω της οποίας παρουσίασαν τις δράσεις τους 30 νέοι από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα "Echoes of Past Wars" (Η ηχώ περασμένων πολέμων), που ως στόχο έχει την εξάλειψη στερεότυπων και προκαταλήψεων μέσω ενός διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ νέων που κατοικούν στην Ευρώπη αλλά ακόμη και των μεταναστών και των προσφύγων.

Έχοντας ως βάση της δουλειάς τούς εμφυλίους πολέμους που έχουν συμβεί στις χώρες τους, νέοι ηλικίας από 16 έως 27 ετών, 10 Ισπανοί, 10 Ιταλοί και 10 Έλληνες έψαξαν, έμαθαν, ανέσυραν πληροφορίες, συνέκριναν στοιχεία, βρήκαν ομοιότητες και διαφορές με στόχο να εντοπίσουν εθνικές «αποτυπώσεις» του εμφυλίου πολέμου στις χώρες τους, αλλά και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και να καθορίσουν κοινές αξίες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την κατανόηση σημαντικών ιστορικών γεγονότων οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να αναπτύξουν δεξιότητες κριτικής σκέψης και να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές στις κοινωνίες τους, οι οποίες είναι ή τείνουν να γίνουν «μεταναστευτικές κοινωνίες».

Όπως σημειώνουν οι συντονίστριες της δράσης Στέλλα Ιωάννου και Αναστασία Οικονομούλα στόχος οι νέοι που συμμετείχαν σε αυτή – βασιζόμενοι σε ιστορικά γεγονότα – να αναπτύξουν σχέσεις μεταξύ τους, να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, να γνωρίσουν υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, όπως το προσφυγικό, αλλά και να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι από τους 10 Έλληνες συμμετέχοντες, οι επτά ήταν Λαρισαίοι. Στο πλαίσιο της δράσης οι νέοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το έργο φορέων όπως οι «Ενεργοί Πολίτες», συμμετέχοντας στις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα της πόλης, επισκεπτόμενοι το Δημοτικό Ωδείο, συζητώντας και ακούγοντας παραδοσιακούς ήχους από τον καθηγητή και υπεύθυνο της Παραδοσιακής Σχολής του ΔΩΛ, Γιώργο Δεληγιάννη.

Όπως σημειώνει ο Ισπανός Αντόνιο, ο οποίος στη χώρα του είναι εκπαιδευτής ενηλίκων σε θέματα Συναισθηματικής Νοημοσύνης, μέσα από τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τις τεράστιες ομοιότητες ανάμεσα στους Έλληνες και τους Ισπανούς, αλλά και την Ιστορία τους. «Αναζήτησα στοιχεία και πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα που αφορούν τόσο στη χώρα μου όσο και στη δική σας» λέει. «Εκτός του ότι για μια ακόμη φορά συνειδητοποίησα πόσοι πολύ μοιάζουμε ως λαοί, μέσα από αυτή την εμπειρία κατάλαβα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο πώς θα αντιμετωπίσεις προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, όταν γνωρίζεις πράγματα για το παρελθόν σου. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία για εμένα, που σχετίζεται και με το επάγγελμά μου. Όσο για την Ελλάδα, έχω έρθει αρκετές φορές – την αγαπώ. Σε αυτή την τελευταία επίσκεψή μου λάτρεψα και τη Λάρισα».

Στο ίδιο πνεύμα μιλά και η Ιταλίδα Γκαμπριέλλα, που μόλις πριν επισκεφθεί τη Λάρισα, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στις Διεθνείς Σχέσεις, στη χώρα της. «Θα συμφωνήσω με τον Αντόνιο» σημειώνει «στο πόσο σημαντική είναι η γνώση του ιστορικού παρελθόντος στη δημιουργία του μέλλοντος. Όλοι οι συμμετέχοντες προερχόμαστε από χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες από τη Συρία. Αν καταλάβουμε ότι το ίδιο πράγμα – και ίσως σε όχι τόσο ακραίο βαθμό – συνέβη και στις δικές μας χώρες, οι πρόγονοί μας έζησαν τα ίδια πράγματα, ίσως να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε το δράμα και τον ξεριζωμό που βιώνουν με περισσότερη αλληλεγγύη. Επιπλέον, το πρόγραμμα σε βοηθά να γνωρίσει την κουλτούρα άλλων ανθρώπων, να αποκτήσεις επαφές με ανθρώπους σε άλλες χώρες, ενισχύει δηλαδή τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ευρώπης». Ρωτώντας τη για την εικόνα της για την Ελλάδα και τη Λάρισα απαντά: «Ξέρετε εμείς οι Ιταλοί ασχολούμαστε στο σχολείο πολύ με την Κλασική Ελλάδα, μαθαίνουμε αρχαία Ελληνικά, γνωρίζουμε την Ιστορία της αρχαιότητας. Ήταν εκπληκτικό για μένα να γνωρίζω τόσα πολλά για τον Όλυμπο και τους θεούς του και επιτέλους να τον δω από κοντά».

Μία από τους επτά Λαρισαίους, και τους 10 συνολικά Έλληνες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Μαρία που φοιτεί στο τμήμα Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ διηγείται τη δική της εμπειρία. «Η γνώση που πήρα μέσα από τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα είναι το πιο σημαντικό εφόδιο. Στο σχολείο δεν διδασκόμαστε τίποτα για τον εμφύλιο πόλεμο. Μέσα από αυτή την εμπειρία έμαθα πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία, κι αυτό άλλαξε την άποψή μου για πολλά ζητήματα. Ξέρετε, μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά έμαθα καινούργια πράγματα για την πόλη μου. Για παράδειγμα, δεν γνώριζα τη δράση των «Ενεργών Πολιτών», ούτε το έργο που κάνει η Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής. Επιπλέον, ήρθα σε επαφή με ανθρώπους εντελώς διαφορετικούς σε σχέση με εμένα, εξάσκησα τα αγγλικά μου, ήταν μια μοναδική εμπειρία, από κάθε άποψη. Ακόμη και το ότι στο πλαίσιο της χθεσινής έκθεσης έπρεπε να οργανώσουμε το καθετί, την παραμικρή λεπτομέρεια από την αρχή – με τη βοήθεια των συντονιστριών – ήταν ένα σημαντικό «σχολείο» για όλους μας».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στη συγκεκριμένη δράση, διάρκειας εννέα ημερών, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ Νεολαία, συντονίζεται από την οργάνωση Youthnet Hellas, σε συνεργασία με τις οργανώσεις Ticket2Europe (Ισπανία), FORME (Ιταλία) και Alternative Innovative Development (Ελλάδα), ενώ υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Στόχοι του έργου είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης μέσω της ανταλλαγής εμπειριών σημαντικών ιστορικών γεγονότων που σχετίζονται με την κάθε χώρα, οι οποίες θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να συνδεθούν περισσότερο με την τρέχουσα προσφυγική κρίση, η δημιουργία ενεργού βήματος για να περάσουν οι νέοι από την παθητική μνήμη στην ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία των πολιτών και να προωθήσουν ευκαιρίες για κοινωνική και διαπολιτισμική δέσμευση, καθώς και κοινές αξίες της ελευθερίας, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των νέων σχετικά με τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες καθώς και η εισαγωγή των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό ένταξη της νεολαίας.

Παναγιώτα Φούντα

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass