Ο Φιλελληνισμός μέσα από τα έργα Ευρωπαίων ζωγράφων

ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2024 16:25

Το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, με αφορμή την κήρυξη του 2024 ως έτους Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού, τίμησε τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821, διοργανώνοντας μία αφιερωματική γιορτή στο κίνημα του Φιλελληνισμού, ιδωμένου μέσα από την οπτική γνωστών Φιλελλήνων ζωγράφων της Ευρώπης.


Η γιορτή του σχολείου ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή του όρου «Φιλελληνισμός» από την αρχαιότητα έως σήμερα και ακολούθως παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα έργα σπουδαίων Ευρωπαίων ζωγράφων, μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν τα φιλελληνικά τους αισθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλέλληνες Ευρωπαίοι ζωγράφοι επηρεάστηκαν και άντλησαν έμπνευση για τα θέματα των ζωγραφικών πινάκων τους από τα ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα. Εξ αυτών εξέχουσα θέση κατέλαβε ο Ευγένιος Ντελακρουά, καθώς το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821.
Τέλος, η γιορτή πλαισιώθηκε από τις συνθέσεις Φιλελλήνων δημιουργών, όπως «Το Τραγούδι του Νέου Έλληνα», του φλογερού Σμυρνιού πατριώτη Κωνσταντίνου – Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, σε μετάφραση του Γεώργιου Κωστάντζου, και την «Ωδή εις τον Λόρδο Βύρωνα» που αποδίδεται στην ελληνικής καταγωγής ποιήτρια και συγγραφέα Αγγελική Πάλλη.
Μέσα από τον φετινό εορτασμό οι μαθητές κι οι μαθήτριες μετέδωσαν το μήνυμα πως ο Φιλελληνισμός αποτελεί μία στάση ζωής και διδάσκει την αλληλεγγύη.
Τη διοργάνωση της γιορτής του σχολείου επιμεληθήκαν οι κ. Λαμπρινή Μητσούλη και Ελένη Κούρια και σε αυτή συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Δημήτρης Γεωργούλης, Ευαγγελία Ζέρβα, Παναγιώτα Κακάβα, Μαρία Κοντού, Ευαγγελία Κούρια και Ζωή Κυριακοπούλου, ενώ την τεχνική επιμέλεια είχαν οι Βύρωνας Λαχανάς και Νίκος Χλωρός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass