Μητσοτάκης: Δυσκολίες πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν με την Τουρκία

Καταγράφηκαν οι διαφωνίες των δύο πλευρών κατά την 95λεπτη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν* Συγκαλείται το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 21:40

Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.


Σε δήλωσή του on camera, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε: «Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές, ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης του υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.
Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Τι συζητΗθηκε στη συνΑντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούλησή του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.
Ας σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε μετά τη συνάντηση χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Τα παρασκΗνια
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας αναμένεται να συγκαλέσει την Τρίτη το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.
Από τα παραλειπόμενα της συνάντησης, έχει ενδιαφέρον ότι ορισμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να μεταδώσουν ότι ο Ερντογάν έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη συμφωνία με την Λιβύη. Κάτι το οποίο ωστόσο διαψεύδεται κατηγορηματικά από πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Ενδεχομένως η σύγχυση σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ προήλθε από ορισμένες πληροφορίες που ήθελαν -μεταξύ αστείου και σοβαρού- την ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την τουρκική αντιπροσωπεία να αναρωτήθηκε γιατί δεν δίνει η ίδια η Τουρκία την υποτιθέμενη συμφωνία με την Λιβύη αφού η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν ήδη σε εξέλιξη ώστε να μην τη ζητά η Ελλάδα από το αφρικανικό κράτος.
Το ραντεβού των δύο ηγετών πήγε λίγο πιο πίσω, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στο γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ σε ηγέτες και στο οποίο συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα η πρώτη φράση του κ. Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση» και του εξήγησε τον λόγο. «Ημουν με τον πρόεδρο Τραμπ». «Το ξέρω» απάντησε απλώς ο Ερντογάν και μάλιστα στα αγγλικά.
Στο γεύμα του Τραμπ συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων που υλοποιούν τον στόχο της διάθεσης 2% ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές τις χώρες και για αυτό μετέχει ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες χώρες είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βρετανία, Λετονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.
Στην συνάντηση εκ μέρους της Ελλάδας παρευρέθηκαν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός), Νίκος Δένδιας (ΥΠΕΞ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Υπουργός Αμυνας), Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου), ενώ εκ μέρους της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πρόεδρος), Μπιναλί Γιλντιρίμ (Πρωθυπουργός), Χουλούσι Ακάρ (υπουργός Αμυνας), Μεβλούτ Τσαβούσογλου (ΥΠΕΞ), Μπεράτ Αλμπαϊράκ (υπουργός Οικονομικών).
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η συνάντηση έγινε εν μέσω αντιδράσεων από ΕΕ, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Μόσχα για το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Η ΕΕ διά της Κομισιόν ζητά την άμεση δημοσιοποίηση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. «Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ
Την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της, καθώς και την αντίθεση του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων της, εκφράζει το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τα πρόσφατα βήματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η αγνόηση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία του με την Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.
* Η αντίδραση έρχεται μια μέρα μετά το σχόλιο της Ουάσιγκτον για την πρωτοβουλία της Τουρκία. «Προκλητικό» χαρακτήρισε συγκεκριμένα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών.
Αποστάσεις από τις κινήσεις Ερντογάν στη Μεσόγειο πήρε και η Μόσχα, διά της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε από την Τουρκία να μην οξύνει την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

 

Τουρκία: Ξεκινά έρευνες για πετρέλαιο βάσει της συμφωνίας με Λιβύη
Αφού πρώτα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών

Η Άγκυρα ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο με φόντο το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη, και παρά την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ντονμέζ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τη συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Λιβύης, και μετέπειτα θα δοθούν οι εξουσιοδοτήσεις για τις έρευνες, δυτικά της ανατολικής Μεσογείου.
«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού... Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές. Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα Κοινοβούλια των δυο χωρών. Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας (με τη Λιβύη), οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές».
Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε -όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com- ότι «με το μνημόνιο με τη Λιβύη εμποδίσαμε όσους πήγαν να μας βγάλουν από την εξίσωση και από το παιχνίδι στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει διεξάγει ήδη τέσσερις γεωτρήσεις και προχωρά και για πέμπτη εστιάζοντας τώρα περισσότερο προς τα νότια της Κύπρου.
Ο Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των Τουρκοκυπρίων. «Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται» υπογράμμισε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass