Κόντρα Σκυλακάκη -Αχτσιόγλου για τα αναδρομικά

«Το καλύτερο μαξιλάρι είναι η εμπιστοσύνη που εμπνέουμε» *Για «αντισυνταγματική και νομικά πραξικοπηματική» τροπολογία έκανε λόγο κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ *ΚΙΝΑΛ: Διπλός εμπαιγμός των συνταξιούχων

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2020 9:12

ΑΘΗΝΑ
«Θα συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και ρεαλιστικά και όχι με μαξιμαλιστικές λογικές, ξοδεύοντας χωρίς συναίνεση από αυτά που δεν έχουμε και δανειζόμαστε …» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο

του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου, που χαρακτήρισε «αντισυνταγματική και νομικά πραξικοπηματική» την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Η κα Αχτσιόγλου τόνισε στην παρέμβασή της, πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αξιώνει, όχι μόνο να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές, στα επιδόματα. Και το σύνολο αυτών των απαιτήσεων, «δεν είναι μόνο 1,9 εκατομμύρια που προβλέπονται στην τροπολογία, αλλά περίπου 4 δισ. ευρώ, που μπορείτε να τα δώσετε από το μαξιλάρι που σας αφήσαμε», εκτός βεβαίως και αν δεν έχουμε ταμειακά διαθέσιμα, οπότε «αυτό οφείλει η κυβέρνηση να το πει».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απάντησε στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η απόφαση του ΣτΕ ήταν μια πιλοτική δίκη που ζήτησε ο ΕΦΚΑ σχετικά με τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Διευκρίνισε πως η τροπολογία αυτή, δεν έρχεται για όσους συνταξιούχους προσέφυγαν και έχουν δικαιωθεί, αλλά έρχεται για να καλύψει και όλους τους συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει.
Η δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια, προήλθαν από την λογική «να ξοδεύουμε λεφτά που δεν είχαμε…» συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης και εξήγησε ότι «όσα ξοδεύουμε εφέτος, είναι χρήματα από δανεισμό.
Η οικονομία θα χρειαστεί ένα χρόνο για να επιστρέψει εκεί που ήταν στις αρχές του 2020. Αυτά τα χρήματα δεν τα παίρνουμε από κάποιο ‘μαξιλάρι’, αλλά από τις αγορές. Εάν δεν είχαμε πρόσβαση για δανεισμό 1% από την αγορά (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε το επιτόκιο στο 4%) δηλαδή εάν δεν είχαμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας στους Θεσμούς και στην αγορά για να πέσει το επιτόκιο, δεν θα μπορούσε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά».
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε επίσης, πως το περιβόητο «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν 35 ή 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 είναι με έγκριση του ΕΣΜ. Συνεπώς, «είναι λάθος να κάνουμε σαν να έχουμε ανακαλύψει έναν μαγικό τρόπο για να καλύψουμε τα πάντα. Ο τρόπος που πρέπει να διαχειριζόμαστε τα πράγματα οφείλει να είναι μετρημένος και με υπεύθυνη συμπεριφορά, και δεν ωφελούν οι μαξιμαλιστικές «φωνές» σαν να βρήκαμε το πορτοφόλι του Μίδα… Το καλύτερο ‘μαξιλάρι’ για την οικονομία είναι η εμπιστοσύνη που αποπνέουμε στους Θεσμούς και στις αγορές, και αυτήν θα πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού - άρα με υπεύθυνη και ρεαλιστική συμπεριφορά γιατί έτσι θα πάμε καλύτερα».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επέμεινε ότι η τροπολογία είναι «αντισυνταγματική και νομικά πραξικοπηματική», καθώς η απόφαση του ΣτΕ «στο δια ταύτα της αναφέρει, όχι μόνο την επιστροφή των περικοπών στις κύριες συντάξεις, αλλά και στις επικουρικές, και στα επιδόματα που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 έως το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2016». Το σύνολο των οφειλομένων αναδρομικών, είπε, δεν είναι 1,9 αλλά περίπου 4 δισ., και η ικανοποίηση αυτή δεν δημιουργεί δημοσιονομικό πρόβλημα καθώς «δεν μιλάμε για παραμετρικό μέτρο, αλλά για μια εφάπαξ καταβολή που έχει ταβάνι - άλλο εάν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και στα ταμειακά διαθέσιμα.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη και στην άλλη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, του καταλόγισε ότι, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 100.000 οι εκκρεμείς συντάξεις, αντί να λύσει το πρόβλημα αυξάνει την προκαταβολή. Ο υπουργός και η κυβέρνηση είπε «δεν ξέρουν τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, γιατί αποφεύγουν να συναντηθούν με τους συνδικαλιστικούς φορείς και οργανώσεις» και το μόνο που κάνουν είναι να επεκτείνουν την «ΣΥΝεργασία», ένα αποτυχημένο πρόγραμμα, μια ιδεοληπτική εμμονή σε λανθασμένες συνταγές που διαλύουν την κοινωνία και μας επιστρέφουν στην ανθρωπιστική κρίση.
ΤΟ ΚΙΝΑΛ
«Απολύτως ψευδή και παραπλανητική» χαρακτηρίζει το ΚΙΝΑΛ την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι από την καταβολή των αναδρομικών που αφορά τις κύριες συντάξεις, θα ωφεληθούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της παράταξης, αναφέρεται ότι «η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχων (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή τις επικουρικές δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:
«Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για καταβολή των αναδρομικών μόνο κατά το μέρος που αφορά τις κύριες συντάξεις και όχι για το σύνολο των περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, αποτελεί διπλό εμπαιγμό για τις εκατοντάδες χιλιάδες των χαμηλοσυνταξιούχων. Πολλοί από αυτούς δεν θα λάβουν αναδρομικά ούτε 1 ευρώ!!!
Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που δήθεν θα ωφεληθούν είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική! Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχων (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή τις επικουρικές δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες.
Η άδικη και αντίθετη στο πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του ΣτΕ σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία προσβάλλει τους συνταξιούχους της χώρας που σήκωσαν μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί. Ώστε να δοθεί τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1