Να διαχειριστούμε καλύτερα -πρώτα- το νερό που έχουμε

*Η απάντηση Μητσοτάκη στην ερώτηση της «Ε»

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2021 10:25

Η ερώτηση που υπέβαλε ο συντάκτης της «Ε» Γιώργος Ρούστας στον Πρωθυπουργό ήταν η ακόλουθη:


Η κλιματική κρίση επηρεάζει πολλούς κλάδους, πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα. Όλοι συμφωνούν ότι η ελληνική γεωργία χρειάζεται ένα master plan, ένα σχέδιο, για παράδειγμα, χρειάζεται η διαχείριση των νερών. Ιδιαίτερα στον θεσσαλικό κάμπο η λειψυδρία είναι ένα έντονο πρόβλημα, επιβαρύνει το κόστος παραγωγής. Επίσης, ενόψει της νέας Κ.Α.Π. χρειάζεται μια κατευθυντήρια γραμμή για το ποιες καλλιέργειες πρέπει να ενισχυθούν, να στηριχθούν. Να αναφέρω, για παράδειγμα, ότι φέτος επειδή υπάρχουν καλές τιμές στο σιτάρι και στο βαμβάκι, ενδεχομένως, οι περισσότεροι παραγωγοί να στραφούν σε αυτά τα προϊόντα και έτσι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης του χρόνου θα λειτουργήσει αποθαρρυντικά και θα μειώσει τις τιμές. Μια ακόμα απόδειξη του πόσο αναγκαίο είναι ένα εθνικό σχέδιο για τη γεωργία είναι η κουβέντα που γίνεται για τις αναδασώσεις στα καμένα. Είπατε και πριν ότι, για παράδειγμα, το πευκοδάσος θα το αφήσετε να αναγεννηθεί από μόνο του, αλλά υπάρχει και μια συζήτηση ότι ίσως θα μπορούσαν να μπουν παραγωγικά δέντρα που θα δώσουν ένα επιπλέον εισόδημα στον αγρότη. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν ότι είναι απαραίτητο ένα εθνικό σχέδιο γιατί εμπλέκονται αρκετά Υπουργεία, Περιβάλλον, Κλιματική Κρίση, Αγροτική Ανάπτυξη. Το ιδανικό θα είναι ότι αυτό το master plan θα μπορούσαν να το κάνουν οι Περιφέρειες, τα Επιμελητήρια, τοπικοί φορείς που γνωρίζουν τις δυνατότητες της κάθε περιοχής. Υπάρχουν, όμως, αντικειμενικές δυσκολίες γιατί, για παράδειγμα στα νερά, το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί τοπικά. Πώς, λοιπόν, θα δημιουργηθεί αυτό το σχέδιο, αυτό το master plan; Σκοπεύετε να το προχωρήσετε άμεσα και με ποιον τρόπο; Ευχαριστώ.

Η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ακόλουθη:
Αυτό το οποίο περιγράφετε ουσιαστικά είναι το πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., όπως εξειδικεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συζητήσεις σε όλες τις Περιφέρειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πράγματι, αυτό το οποίο περιγράφετε είναι ένα πολύ σύνθετο έργο, το οποίο προϋποθέτει συνεργασία πολλών φορέων. Η διαχείριση των υδάτων, παραδείγματος χάριν, στον θεσσαλικό κάμπο είναι μία πολύ πονεμένη ιστορία, όπως ξέρετε. Νομίζω ότι με την ελπίδα ενός έργου τεχνικά, αλλά και συνταγματικά, εξαιρετικά δύσκολου, της εκτροπής δηλαδή, της μερικής μεταφοράς νερού από τη Δυτική στην Ανατολική Ελλάδα, σπαταλήσαμε πάρα πολύ νερό. Και σήμερα ακόμη, έχουμε τεράστιες απώλειες στα δίκτυα και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πρώτα και πάνω από όλα σε αυτήν την κατεύθυνση. Να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το νερό το οποίο έχουμε. Να δούμε αν έχουμε τη δυνατότητα νομικά να απεμπλέξουμε το έργο αυτό, το οποίο πιστεύω ότι έχει χρησιμότητα επί της αρχής. Και σίγουρα τμήματά του, όπως το φράγμα της Μεσοχώρας ως υδροηλεκτρικό έργο, πρέπει να λειτουργήσουν. Έχουμε δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατ. ευρώ σε αυτήν την υποδομή και χρειαζόμαστε παραπάνω υδροηλεκτρική ενέργεια. Θυμίζω ότι και τα νερά είναι Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Από εκεί και πέρα έχει πάρα πολλές σύνθετες πτυχές αυτό το οποίο περιγράφετε. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω όμως, είναι ότι το όραμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -που είναι και το δικό μου όραμα- για μία σύγχρονη φιλική προς το περιβάλλον γεωργία, για έναν πρωτογενή τομέα -ο οποίος κάνει πράξη αυτό που λέμε «από το αγρόκτημα στο πιάτο»- αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Και βέβαια αυτό το οποίο λέτε, για μία σειρά από τιμές είμαστε «όμηροι», με την καλή έννοια, των χρηματιστηριακών τιμών είναι σωστό. Θα έχουμε καλές χρονιές, θα έχουμε λιγότερο καλές. Υποχρέωσή μας είναι να μειώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την παραγωγικότητά μας. Και αυτό μπορεί να γίνει με χρήση της τεχνολογίας, με έξυπνη γεωργία, με καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερη κατάρτιση. Και προσβλέπω πολύ στους νέους αγρότες μας.
Και ναι, χρειάζεται παραπάνω στήριξη. Θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες προσλήψεις στον τομέα αυτόν γεωπόνων, κτηνιάτρων. Πρέπει να γίνουν και δεν είναι μεγάλοι οι αριθμοί σε σχέση με το πρόγραμμα των προσλήψεων συνολικά στο Δημόσιο. Θα έχουν όμως σημαντικότατο θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass