Ενας διαφορετικός Πλαταμώνας ξεπροβάλλει...

ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ *ΠΩΣ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ *ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΡΟΛΙΟΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ, ΝΙΚΟΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2022 21:10

Διαφορετική εικόνα αντικρίζουν όσοι βρίσκονται στον Πλαταμώνα αυτές τις ημέρες, καθώς τα έργα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό εν συγκρίσει με την περσινή χρονιά. Πρόκειται για έργα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση – δημιουργία ουσιαστικά- πλαζ στο κεντρικό κομμάτι του διάσημου θερέτρου το οποίο εδώ και πολλές δεκαετίες λατρεύουν να επισκέπτονται αλλά και να μένουν οι Λαρισαίοι. Από την εκκλησία μέχρι και την ψαροταβέρνα Φλοίσβος, μια απόσταση δηλαδή περίπου 1.100 μέτρων αλλάζει τελείως όψη και θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαμβάνουν τα μπάνια τους στο πιο κεντρικό σημείο του Πλαταμώνα, ενώ ταυτόχρονα οι επαγγελματίες θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιούν χώρο για ξαπλώστρες και ομπρέλες, αφού το πλάτος της ακτής αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να φτάσει τα 12 μέτρα.
Το έργο «Αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα», γίνεται με χρηματοδότηση από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων». Στο ίδιο έργο εντάσσονται και επτά υποθαλάσσιοι κυματοθραύστες, μήκους 90 μ. ο καθένας, τοποθετούμενοι σε απόσταση περίπου 85 μέτρων από την ακτή.
«Θα είναι ένας διαφορετικός Πλαταμώνας» εξηγεί στην «Ε» ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, κ. Ευάγγελος Γερολιόλιος και υποστηρίζει πως είναι ένα πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή. Σημειώνει πως σταμάτησε όλο το περασμένο καλοκαίρι λόγω της τουριστικής σεζόν, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί και φέτος «για να ξεκινήσουν πάλι τα έργα μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν».
Χωρίζοντας το έργο αδρομερώς, το ένα κομμάτι είναι οι κυματοθραύστες στη θάλασσα, το δεύτερο είναι το συμπληρωματικό έργο αποκατάστασης της προβλήτας που γίνεται από την πολιτική προστασία της Περιφέρειας, ενώ το τρίτο θα είναι και η επιχωμάτωση της παραλίας. Βέβαια για να εμφανιστεί το τελικό αποτέλεσμα υποστηρίζει πως θα πρέπει «να περιμένουμε λιγάκι γιατί θα υπάρξει και μια ακόμα συμπληρωματική μελέτη για μια σειρά παρεμβάσεων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαταμώνα, κ. Νίκος Κωτούλας σχολιάζοντας το έργο λέει πως πρόκειται για κάτι σπουδαίο αφού θα επιτρέψει σε χιλιάδες κατοίκους να κάνουν το μπάνιο τους λίγα μέτρα από τα σπίτια τους χωρίς να χρησιμοποιούν αυτοκίνητο και άλλα μέσα. «Θα ανασάνει ο τόπος» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για τους επαγγελματίες θυμάται πως αν και αρχικά είχαν καταγραφεί μερικές αντιδράσεις, πλέον όλοι βλέπουν τα θετικά αφού τελειώνοντας το έργο ο Πλαταμώνας θα έχει 12 στρέμματα παραλία και όσα καταστήματα επιθυμούν θα μπορούν να έχουν και ξαπλώστρες.
Παράλληλα κρίνει πολύ θετικά την ύπαρξη κυματοθραυστών και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την κακοκαιρία του 2017 που προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

ΑΠΡΟΟΠΤΑ
Βέβαια δεν λείπουν και τα απρόοπτα καθώς πριν λίγους μήνες βυθίστηκε ένας πλωτός γερανός και χρειάστηκε η γίνει ανέλκυσή του. Οι εργασίες διήρκεσαν παραπάνω από ενάμιση μήνα και ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικές αφού πρώτα έπρεπε να απαντληθούν τα καύσιμα ώστε η ανέλκυση να αφήσει το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ο γερανός ήταν φορτωμένος με ογκόλιθους οι οποίοι έπρεπε να ξεφορτωθούν ένας-ένας.
Ο γερανός είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας που έπληξε τον Πλαταμώνα, «ανοίγοντας» τρύπα στην πλωτή «πλατφόρμα» και συγκεκριμένα κάτω από τον καταπέλτη.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΕΣ
Σημαντικό για την περιοχή είναι και το ζήτημα της αξιοποίησης της αποχαρακτηρισμένης πλέον σιδηροδρομικής γραμμής από τους Νέους Πόρους ως τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Πλαταμώνα. Τόσο γι’ αυτήν όσο και για το ίδιο το κτίριο του ΣΣ Πλαταμώνα, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Καραλιόλιο η δημοτική αρχή αναμένει την έγκριση από την ΓΑΙΑΟΣΕ.

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass