Σύντομες ειδήσεις από Ελλάδα

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2022 9:30

Ανησυχητικά τα κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου στη Λάρισα

Στα 25 φτάνουν τα περιστατικά λοίμωξης λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου που έχουν καταγραφεί συνολικά φέτος στην Ελλάδα. Τα εν λόγω περιστατικά εντοπίζονται σε Μακεδονία και Θεσσαλία και μέχρι στιγμής η κυκλοφορία του ιού στη χώρα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε –καθώς την προηγούμενη ήταν μόλις 13- εξακολουθεί να μην προκαλείται ανησυχία.


ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ
Σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εννέα άτομα νοσηλεύονται με επιπλοκές της λοίμωξης εκ των οποίων πέντε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 12 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ να επισημαίνουν το ιδιαιτέρως θετικό στοιχείο ότι εφέτος δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας της λοίμωξης από τον ιό.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τους 25 ασθενείς, οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση, και έξι είχαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως εμπύρετο νόσημα, ή δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 73 έτη (εύρος: 38 – 85 ετών).
Βάσει των αποτελεσμάτων της οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου που χρειάζεται νοσηλεία, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).
Η γεωγραφία
Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης και στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ημαθίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.
Όπως αναφέρει το ECDC, κρούσματα καταγράφονται στην Ιταλία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.

 

67χρονη βρήκε φριχτό θάνατο από σφήκες στην Ηλεία

Νεκρή εντοπίστηκε το απόγευμα της Τρίτης μια 67χρονη γυναίκα σε εξοχική περιοχή των Μακρισίων.
Όπως αναφέρει το ilialive.gr, η γυναίκα φέρεται να δέχθηκε τσιμπήματα από σφήκες, τα οποία και της προκάλεσαν αλλεργικό σοκ.
Η γυναίκα παραθέριζε στον τόπο καταγωγής της, τα Μακρίσια, για τις καλοκαιρινές της διακοπές, στο σπίτι του αδελφού της.
Φαίνεται πως εντόπισε κάποια σφηκοφωλιά, την οποία και προσπάθησε να απομακρύνει όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις δέχθηκε επίθεση από τις σφήκες.
Η γυναίκα εντοπίστηκε από τον αδερφό της χωρίς τις αισθήσεις με την αμμωνία στα χέρια, κάτι που δείχνει προς προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα τσιμπήματα που δέχθηκε.
Η 67χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γ.Ν. Κρεστένων, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της. Απαντήσεις για τα ακριβή αίτια του θανάτου της, αναμένεται να δώσει η Ιατροδικαστική εξέταση.

 

«Προεκλογική» περίοδος σε 10 ΑΕΙ της χώρας
«Τρέχουν» οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ

Σε επίσημη «προεκλογική περίοδο» μπήκαν δέκα πανεπιστήμια της χώρας, μετά την υπογραφή από το υπουργείο Παιδείας της υπουργικής απόφασης που ορίζει τις διαδικασίες ανάδειξης των νέων Συμβουλίων Διοίκησης τους και την προθεσμία έκδοσης της σχετικής προκήρυξης.
Όπως είναι γνωστό, σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας η θητεία των πρυτανικών αρχών τους παρατάθηκε πρόσφατα, ώστε να έχουν χρόνο να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις τους ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου για τη λειτουργία τους.
Πλέον το υπουργείο Παιδείας, που συντάσσει αυτές τις ημέρες σειρά άλλων τροπολογιών για την διόρθωση σφαλμάτων και την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου, έχει ολοκληρώσει και αναμένεται να στείλει στα ΑΕΙ σχέδιο προκήρυξης των εκλογών τους. Όπως είναι γνωστό, για να συγκροτηθούν τα νέα Συμβούλια, θα πρέπει να εκλεγούν πρώτα τα 6 εσωτερικά μέλη τους (που στην συνέχεια θα επιλέξουν 5 εσωτερικά μέλη). Μέσα από τα εσωτερικά τους μέλη θα επιλεγεί από όλα τα μέλη του κάθε Συμβουλίου, ο πρύτανης και πρόεδρος τους.
ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Oπως ορίζει ο νέος νόμος δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για τη θέση εσωτερικού μέλους έχουν όλα τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του κάθε πανεπιστημίου αρκεί να ανήκουν στην βαθμίδα του καθηγητή.
Η ιδιότητα εσωτερικού μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης ενός ΑΕΙ είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του αντιπρύτανη, του κοσμήτορα, του προέδρου τμήματος και του διευθυντή τομέα, ωστόσο τα μέλη του μπορούν να κατέχουν παράλληλα τη θέση διευθυντή προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών ή ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών ή πανεπιστημιακού εργαστηρίου ή πανεπιστημιακής κλινικής ή πανεπιστημιακού μουσείου ή ερευνητικού Ινστιτούτου.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για τη θέση εσωτερικού μέλους, όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας κατά τη διάρκεια της θητείας για την οποία προκηρύσσεται η θέση, όσοι έχουν διατελέσει στο αξίωμα του πρύτανη για τουλάχιστον δύο θητείες στο ίδιο ή άλλο πανεπιστήμιο, όσοι έχουν διατελέσει αθροιστικά μία φορά μέλος του Σ.Δ. και μία φορά στο αξίωμα πρύτανη και όσοι έχουν διατελέσει αθροιστικά τουλάχιστον τρεις θητείες στα αξιώματα του πρύτανη και του αντιπρύτανη.
Τα πανεπιστήμια που θα κάνουν άμεσα εκλογές για την εκλογή των νέων διοικήσεών τους και στα οποία θα εφαρμοστεί ουσιαστικά στο μέλλον για πρώτη φορά το νέο μοντέλο διοίκησης της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είναι τα Γεωπονικό, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ελληνικό Μεσογειακό (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1