ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ κατά διαφωνούντων με τις επιλογές του

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 16:40

Κατά των φορέων που απάντησαν στις προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας βάλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, υποστηρίζοντας ότι επιχειρούν να εξαφανίσουν πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την καθυστερημένη και αντιπεριβαλλοντική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Σε ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όλα καλά και άγια λοιπόν, μέχρι που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ και δύο χρόνια οι “ιδεοληψίες” του δεν αφήνουν να αποδώσουν οι πολιτικές, που πρόκοψαν τη Θεσσαλία στα περασμένα 40 χρόνια. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα της διαχείρισης των νερών και σε επέκταση της ανάπτυξης της Θεσσαλίας συνολικά, μόνον σαν ανέκδοτο θα μπορούσε να κατανοηθεί η επιχειρηματολογία που προβάλλεται από τους φορείς, που απάντησαν στις προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας. Κινούμενοι ανάμεσα σε μια “απρόσωπη” πολιτεία και στην εκπροσώπηση των φορέων τους, επιχειρούν να εξαφανίσουν τις συγκεκριμένες πολιτικές που είναι υπεύθυνες για την καθυστερημένη και την αντιπεριβαλλοντική ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Με λίγα λόγια, προσπαθούν να μας πείσουν ότι “έγινε καλώς ό,τι έγινε” και αν εκτραπεί και ο Αχελώος, στη Θεσσαλία θα έχει ολοκληρωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης, αντίστοιχο με “ένα μεγάλο όγκο ιδεών και προτάσεων” των συγκεκριμένων φορέων. ΄Η αλλιώς, λείπει ο Αχελώος από την ολοκλήρωση μιας πολιτικής 40 ετών, που συνολικά οδήγησε στη σημερινή Θεσσαλία της στρεβλής ανάπτυξης, της γενικευμένης περιβαλλοντικής ρύπανσης, της καταστροφής των φυσικών πόρων, της αποδιάρθρωσης της παραγωγής, της απερήμωσης της υπαίθρου, της γενικευμένης κρίσης.

Μάλιστα ενώ διαπιστώνουν “την απελπιστική κατάσταση των νερών της Θεσσαλίας” τολμούν να διατυπώνουν τη θέση ότι “επιτέλους στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκαν με θεσμικές αποφάσεις π.χ. τα σχέδια διαχείρισης”. Και ενώ είναι γνωστό ότι από το 2000 μέχρι το 2009, που έπρεπε να ολοκληρωθούν υποχρεωτικά τα σχέδια διαχείρισης, δεν έγινε απολύτως τίποτα, και παρά την παράταση μέχρι το 2016 που επίσης δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια, ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο διάστημα θα έχει προχωρήσει και στην ολοκλήρωση των σχεδίων διαχείρισης των νερών των λεκανών απορροής των ποταμών μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017. Είναι φανερό ότι “η εκτροπή του Αχελώου” αποτελεί την κύρια και αποκλειστική επιλογή για τη διαχείριση των νερών της Θεσσαλίας, όσων εκφράζουν και υποστηρίζουν το αποδιαρθρωτικό και αντιπεριβαλλοντικό μοντέλο ανάπτυξης των περασμένων 40 χρόνων. Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όχι, βέβαια, μόνον γιατί μέσα από την επιχειρηματολογία τους προσπαθούν να επικαλεσθούν μια σειρά από αδυναμίες και δυσκολίες στα φράγματα και στα έργα διαχείρισης των νερών, που δεν έκαναν (ενώ κατά τα άλλα τα υποστηρίζουν!), με αποτέλεσμα η κατάσταση στη Θεσσαλία να είναι επιεικώς απαράδεκτη. Αλλά κυρίως γιατί, η συνολική τους προσέγγιση αντανακλά τη σπάταλη, ρυπογόνα, αντιπεριβαλλοντική και κοστοβόρα πολιτική της συνεχούς αύξησης των εισροών στην αγροτική οικονομία, που επιβάρυνε το ισοζύγιο ανταλλαγών, αποδιάρθρωσε την αγροτική παραγωγή και υποβάθμισε τα αγροτικά εισοδήματα. Σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν ήταν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελάχιστοι παραγωγοί θα ήταν ακόμη στους στάβλους και στα χωράφια. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η βασική αντίθεση με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν διακατέχεται ούτε από «εμμονές» ούτε από κάποια μεταφυσική αντιπαλότητα προς την εκτροπή του Αχελώου, όπως επιχειρηματολογούν οι υποστηρικτές της. Η διαχείριση των νερών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου της κάθε περιφέρειας, που επεξεργάζεται και θα θέσει άμεσα -για πρώτη φορά-η Κυβέρνηση στη διαβούλευση ολόκληρου του λαού.

Όσο αν επιμένουν ορισμένοι “μη μειωμένης αντίληψης” , τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους για μια δίκαια και περιβαλλοντικά αειφόρα ανάπτυξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass