Οι ιαματικές πηγές της Θεσσαλίας

*Κόκκινο Νερό Δήμου Αγιάς Λάρισας, Λουτρά Σμοκόβου Καρδίτσας, Ρίζωμα Τρικάλων

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2018 22:14

Την Τετάρτη, 1 Αυγούστου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αναγνώρισε ως ιαματικό τον φυσικό πόρο Ριζώματος, ο οποίος συγκεντρώνει το υψηλότερο υδρόθειο –θεραπευτικό για πολλές νόσους του αναπνευστικού συστήματος— και ενδείκνυται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Στη Θεσσαλία, αν και οι ιαματικές πηγές ανέρχονται σε 57, μόνο οι τρεις από αυτές έχουν αναγνωριστεί και αξιοποιηθεί.

* Κόκκινο Νερό

Η πηγή στο Κόκκινο Νερό είναι από τις πιο γνωστές στη Θεσσαλία –και όχι μόνο- και η χρήση της αρχίζει από την αρχαιότητα. Το όνομά του εξηγείται από τη μεγάλη ποσότητα σιδήρου που περιέχει και του προσδίδει το κόκκινο αυτό χρώμα. Το σημαντικό του συγκεκριμένου νερού είναι πως έχει διττή χρήση. Χρησιμοποιείται εξίσου για λουτροθεραπεία και για ποσιθεραπεία.

Από τον 19ο αιώνα υπάρχουν μαρτυρίες για το θαυματουργό νερό, ενώ από τις αρχές του 20ού αιώνα έχουμε την πρώτη προσπάθεια για την εμφιάλωσή του από τον Γ. Δημητρακόπουλο. Το εγχείρημα αυτό δεν διήρκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της δυσκολίας του νερού να διατηρηθεί στη φυσική του κατάσταση.

Συνολικά, ο Γ. Δημητρακόπουλος επιχείρησε τρεις φορές την εμφιάλωση του συγκεκριμένου νερού (με διάφορες παραλλαγές και τεχνάσματα στις φιάλες και στα πώματα), όμως πάντα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Οι λόγοι για τους οποίους είχαν αποτύχει όλες οι προσπάθειες εμφιάλωσης του ιαματικού νερού ήταν αφενός η άφθονη περιεκτικότητα του σιδήρου που σχημάτιζε ίζημα στον πυθμένα της φιάλης, καθιστώντας το έτσι ανενεργό ως προς θεραπεία και αφετέρου επειδή χανόταν η φυσική ουσία που περιείχε.

* Λουτρά Σμοκόβου

Τον 17ο αιώνα οι μοναχοί Μόσχος και Φράγκος Στραβοενόγλου αξιοποίησαν τις πηγές χτίζοντας πρόχειρες εγκαταστάσεις και λουτήρες. Οι περίοικοι τους μιμήθηκαν με αποτέλεσμα η φήμη των εξαιρετικών ιδιοτήτων των πηγών να εξαπλωθεί. Από τους πιο διάσημους επισκέπτες της εποχής ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων και ο Μαχμούτ Πασάς και προς τιμήν τους δόθηκαν τα ονόματά τους σε δύο ιαματικές πηγές.  

Το νερό ενδείκνυται για χρόνιες ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, παθήσεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος, παθήσεις του δέρματος, γυναικολογικές παθήσεις, καθώς επίσης και για ενδοκρινείς ανεπάρκειες.

* Στο Ρίζωμα

Πριν λίγες ημέρες αναγνωρίστηκε επίσημα ως ιαματικός ο φυσικός πόρος Ριζώματος στον Δήμο Τρικκαίων και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (3047/29-7-2018).

Πρόκειται για την πρώτη αναγνωρισμένη ιαματική πηγή στην περιοχή των Τρικάλων, η οποία έχει την υψηλότερη συγκέντρωση υδρόθειου από πλήθος άλλων γνωστών ιαματικών πηγών.

Οι αναγνωρίσεις ιαματικών πόρων εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, εν προκειμένω την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας-ευεξίας και την ανάδειξη νέων ιαματικών προορισμών.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός πόρος Ριζώματος του Δήμου Τρικκαίων (αντλούμενη γεώτρηση) για λουτροθεραπεία, με ιαματικές ιδιότητες που ενδείκνυνται για ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.

Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1