«Οπως τα είπαν...»

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1821

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 19:07

Mια ξεχωριστή πολυτελής έκδοση κυκλοφορεί με όλα όσα είπαν και έγραψαν οι αγωνιστές του 1821 και τα οποία έχουν καταγραφεί σε αυτή με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης.


Στο λεύκωμα επιχειρείται να φτάσουν στον αναγνώστη οι φράσεις και απόψεις των πρωταγωνιστών για όλα όσα συνέβησαν από τα προεπαναστατικά χρόνια ως την απελευθέρωση. Φράσεις (άκρως διδακτικές για όλους την περίοδο που διανύουμε) που πέρασαν στην ιστορία, χαρακτηρίζουν εκείνη την περίοδο και όσους έζησαν σε αυτή, και αποτελούν -200 χρόνια μετά- τη χρυσή παρακαταθήκη των ηρώων του 1821 στις γενιές που έρχονται.
Στο βιβλίο «Όπως τα είπαν...» παρουσιάζονται όλες οι περίοδοι της επανάστασης (καλές και κακές) μέσα από τα πρόσωπα εκείνα τα οποία πρωταγωνίστησαν έμμεσα ή άμεσα πριν και μετά τον ξεσηκωμό.
Τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, οι εμφύλιοι, ο ρόλος της Εκκλησίας, η απελευθέρωση και όσα επακολούθησαν περνάνε μέσα από τις καταγραφές των ίδιων των ηρώων, των βιογράφων των, Ελλήνων και ξένων παρατηρητών, ερευνητών και ιστορικών οι οποίοι μας «δίνουν» το άλλο πρόσωπο των ανθρώπων του αγώνα.
Στις 250 σελίδες του ο αναγνώστης μπορεί να έρθει σε επαφή με όλα όσα είπαν γνωστοί και λιγότερο γνωστοί ήρωες προς εχθρούς και φίλους.... Είναι οι «ρήσεις» που συνδέουν εκατοντάδες πρόσωπα τα οποία αν και υπολείπονταν των «καλαμαράδων» άφησαν την αιώνια σφραγίδα τους στη νεότερη ιστορία της χώρας.
Από το «Κάλλιο 'ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» του Ρήγα Φεραίου ως το «έχουμε πάρα πολύ ακριβά αγορασμένη την ελευθερία μας, ώστε να μην την αφήσουμε να σκλαβωθεί χειρότερα «του Δημητρίου Υψηλάντη που σχολίαζε τον ρόλο των ξένων, περνάει όλη η επανάσταση. Οι ηρωισμοί, οι διχόνοιες, οι απογοητεύσεις.
«Η επανάστασις η ειδική μας δεν ομοιάζει με καμίαν απ' όσες γίνονται εις την Ευρώπην. Οι επαναστάσεις της Ευρώπης εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο δικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος: ήταν έθνος με έθνος». Στην ομιλία του στην Πνύκα ο Κολοκοτρώνης περιέγραψε με λόγια μεστά την κοινωνική διάσταση της επανάστασης.
Ενώ ο Μακρυγιάννης έδωσε με τον δικό του τρόπο το πώς πρέπει να ενεργούμε ως λαός: «Είμαστε στο «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθωμεν γνώση, αν θέλωμεν να φτειάσωμεν χωριόν, να ζήσωμεν όλοι μαζί».
Αυτή η συμπυκνωμένη σοφία των πρωταγωνιστών του 1821 αποτυπώνεται στις 250 σελίδες του βιβλίου των εκδόσεων της «Κιβωτού της Ορθοδοξίας» με τίτλο: «Οπως τα είπαν...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1