Περιπατητικό μονοπάτι στην Τερψιθέα

Θα έχει μήκος 1.100 και πλάτος 3,5 μέτρα, επίστρωση με χτενιστό μπετόν, πλέγμα γκαζόν και χωμάτινο δάπεδο, παγκάκια, βρύσες και γύρωθεν χαμηλή βλάστηση

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2020 21:01

Της Λένας Κισσάβου

Το «νήμα τερματισμού» του πρώτου έργου που θα χρηματοδοτηθεί με την

έναρξη του προγράμματος «CLLD– LEADER» στον νομό Λάρισας, εκτιμάται ότι θα «κόψει» το έργο «Ανάδειξης μονοπατιού στην παραπήνεια περιοχή Τερψιθέας» του Δήμου Λαρισαίων. Όπως δήλωσε στην «Ε», ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γ. Σούλτης «αν και υπάρχει ένα κυκεώνας γραφειοκρατικών διαδικασιών, με πολλούς φορείς να εμπλέκονται στην πορεία των προβλεπόμενων εγκρίσεων που πρέπει να έχει το έργο, εκτιμούμε ότι θα είναι το πρώτο μεταξύ των άλλων έργων στον νομό Λάρισας που θα λάβουν χρηματοδότηση από το «CLLD– LEADER».
Ο αντιδήμαρχος σημειώνει πως τα τεύχη δημοπράτησης έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναμένεται να κατατεθούν προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων, έχει συγκροτηθεί η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη και θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για ανάδοχο του έργου «Ανάδειξη μονοπατιού στην παραπήνεια περιοχή Τερψιθέας» με προϋπολογισμό 353.532,89 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Πρόκειται για τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, σε έκταση που ανήκει στη Δ.Κ. Τερψιθέας και καλύπτει επιφάνεια περίπου 4.700 τ.μ.
Η μελέτη του μονοπατιού συντάχθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων και στην τεχνική περιγραφή του έργου αναφέρονται τα εξής: «Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός άξονα αναψυχής που θα εξυπηρετεί την πεζή μετακίνηση και την κίνηση με το ποδήλατο. Ο στόχος της εν λόγω επέμβασης είναι η χωρική και περιβαλλοντική αναβάθμιση μιας περιοχής, που, ενώ χαρακτηρίζεται από την εγγύτητα της παρουσίας του Πηνειού ποταμού, παραμένει αναξιοποίητη και ανενεργή.
Η περιοχή στην οποία πρόκειται να υλοποιηθεί το έργο βρίσκεται στη Δ.Κ. Τερψιθέας, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. δυτικά από το κέντρο της Λάρισας.
Η πρόσβαση γίνεται από τα νότια μέσω της Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων και των κάθετων προς αυτήν αγροτικών δρόμων, ενώ στα βόρεια ο Πηνειός ποταμός αποτελεί το φυσικό της όριο. Ανατολικά και δυτικά η περιοχή οριοθετείται νοητά από τον χώρο που λειτουργεί η Αερολέσχη Λάρισας και από τον απέναντι από το δάσος των Πλατανουλίων χώρο αντίστοιχα.
Στη σημερινή της κατάσταση η περιοχή εμφανίζει ως κυρίαρχη την αγροτική χρήση.
Το έργο διαμόρφωσης της συγκεκριμένης περιοχής αντιμετωπίζεται τόσο ως μια αυτοτελής τοπιακή επέμβαση, όσο και ως τμήμα των παραπήνειων διαμορφώσεων που υπάρχουν ήδη εντός πόλης, αλλά και αυτών που ενδεχομένως κατασκευαστούν μελλοντικά.
Επιπλέον, η θέση της περιοχής (εκτός πόλης αλλά σε μικρή απόσταση από αυτήν) καθορίζει και το είδος των χρήσεων που μπορούν να αναπτυχθούν.
Αφορά σε επεμβάσεις στο βόρειο άκρο του αναδασμού όπου υπάρχει αγροτικός δρόμος και σε μια έκταση που ανήκει στη Δ.Κ. Τερψιθέας στα δυτικά. Στόχος της διαμόρφωσης είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη ενδιάμεση, μια «λουρίδα» αναψυχής ανάμεσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και στα πρανή της κοίτης του Πηνειού.
Αυτή η ενδιάμεση ζώνη θα φέρει όλες τις αναγκαίες κατασκευές για να λειτουργεί ως άξονας περιήγησης, ξεκούρασης και αθλητισμού.
Η πρόσβαση στην περιοχή του έργου πραγματοποιείται από την Ε.Ο. Λάρισας -Τρικάλων και από κάθετους και παράλληλους σε αυτήν αγροτικούς δρόμους του αναδασμού. Οι αγροτικοί δρόμοι που θα ασφαλτοστρωθούν έχουν μήκος 2.700 μ. περίπου.
Λόγω της απόστασης του έργου από τη Λάρισα και τις γύρω περιοχές (Τερψιθέα, Γιάννουλη,...) προβλέπεται η κατασκευή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων, διευκολύνοντας την πρόσβαση και την επίσκεψη. Ο χώρος αυτός θα δημιουργηθεί στο τέλος του δρόμου πρόσβασης, σε έκταση που ανήκει στη Δ.Κ. Τερψιθέας και καλύπτει μια επιφάνεια περίπου 4.700 τ.μ.».

ΜΟΝΟΠΑΤΙ
«Το βασικό στοιχείο της επέμβασης είναι η διαμόρφωση του άξονα περιπάτου, ενός διαδρόμου, δηλαδή, μήκους 1.100 - 1.150 μ. περίπου και πλάτους 3,50 μ. στο μεγαλύτερο τμήμα του.
Ο διάδρομος αυτός θα διαμορφωθεί στον αγροτικό δρόμο που βρίσκεται στο βόρειο όριο του αναδασμού και θα προσφέρει τη δυνατότητα μετακίνησης με τα πόδια και με το ποδήλατο.
Επιλέγεται η εναλλαγή των υλικών διαμόρφωσης του διαδρόμου. Έτσι, θα υπάρχουν τμήματα με τελική επίστρωση το χτενιστό μπετόν, το επεξεργασμένο μπετόν με υδροβολή, το διάτρητο πλέγμα γκαζόν και το χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο.
Το άνω άκρο του διαδρόμου (βόρειο) εγκιβωτίζεται με χυτό τσιμεντένιο κράσπεδο πλάτους 30 εκ., το οποίο λειτουργεί ως οριοθέτηση του συνόλου της επέμβασης. Το κάτω άκρο του (νότιο), είτε εγκιβωτίζεται με πρόχυτο τσιμεντένιο κράσπεδο, είτε με λαμαρίνα.
Κάθετα στον άξονα της κίνησης δημιουργούνται μικρότερα ή μεγαλύτερα πλατώματα, τα οποία υποδέχονται τους αναγκαίους χώρους στάσης και εξοπλίζονται με καθιστικά.
Κατά μήκος των διαδρομών προβλέπεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και η κατασκευή βρυσών.
Τέλος, προβλέπεται ο καθαρισμός της έκτασης του υφιστάμενου χώρου πρασίνου στην κοίτη του ποταμού και νέα φύτευση σε όλο το μήκος της υπό διαμόρφωση έκτασης με χαμηλή βλάστηση».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1