Μ. ΝΤΑΡΑΟΥΣΕ:

Οι καύσωνες ενισχύουν την πρωιμότητα του Βαμβακιού

Δημοσίευση: 10 Αυγ 2021 15:50

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Αρνητικά επηρεάζουν την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, που επικρατούσαν το τελευταίο 15νθήμερο στον Νομό Καρδίτσας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα».


Ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας κ. Μοχάμεντ Νταράουσε εξήγησε πως η μεγάλη ζέστη «χτυπάει» τα μικρά καρύδια στο φυτό που είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τα μεγαλύτερα, τα οποία ξεραίνονται και πέφτουν.
Παράλληλα, επηρεάζεται δυσμενώς και ο σπόρος που δεν θα έχει τελικά το προσδοκώμενο βάρος, καθιστώντας πιο ελαφρύ, αλλά και λιγότερο ποιοτικό το σύσπορο βαμβάκι που θα παραδοθεί στο εκκοκκιστήριο.
Να σημειωθεί ότι ο σπόρος που βλάπτεται από τον καύσωνα αποτελεί το 65% του βάρους στο σύσπορο βαμβάκι.
Ο κ. Νταράουσε αναφέρθηκε και σε μια ακόμα πτυχή των δυσμενών συνεπειών των συνεχόμενων πολύ υψηλών θερμοκρασιών του Ιουλίου και του Αυγούστου στο βαμβάκι.
Όπως τόνισε, σε περιβάλλον που επικρατούν θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, στο φυτό σταματάει η φωτοσύνθεση, δηλαδή η κανονική ανάπτυξή του από άποψης φυσιολογίας.
Αυτό σημαίνει ότι ενισχύεται η πρωιμότητά του, η οποία επηρεάζει αρνητικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα είχε εάν αναπτύσσονταν σε κατάλληλες συνθήκες και στον κανονικό χρόνο.
Σε ό,τι αφορά στη φετινή παραγωγή, ο κ. Νταράουσε επισήμανε πως «πρέπει να δούμε το ακριβές μέγεθος των βλαβών μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου περίπου, που θα ξεκινήσει η συγκομιδή από τα χωράφια. Εξάλλου – πρόσθεσε –, αυτό το καλοκαίρι είχαμε και μεγάλες ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις που θα διαμορφώσουν στις αρχές του Φθινοπώρου την τελική παραγωγική εικόνα για το προϊόν».
Τέλος για τη φετινή τιμή, ο κ. Νταράουσε υπογράμμισε ότι για ένα χρηματιστηριακό προϊόν όπως είναι το βαμβάκι, δεν μπορείς ποτέ να κάνεις προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι παραγωγοί που έκαναν συμφωνίες προπληρωμής με εκκοκκιστήρια σε καλές τιμές, γύρω στα 0,55 ευρώ/κιλό. Κι’ αυτό διότι οι τιμές αυτές αφορούν μόνο στο 1/3 της παραδοτέας βαμβακοπαραγωγής.

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass