test5

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΥΠΑ ΑΠΟ ΓΕΩΛΟΓΟΥΣ

Σε σπήλαιο της Ελασσόνας το «μυστικό της ζωής»

* Βρέθηκαν μοναδικοί οργανισμοί και βακτήρια

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2017 22:40

Απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη Γη προσπαθούν να δώσουν μέσα από έρευνες πάνω σε ευρήματα του σπηλαίου της Μελισσότρυπας Ελασσόνας, επιστήμονες που εργάζονται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βόλου.

Πρόσφατα, ο γεωλόγος Μάρκος Βαξεβανόπουλος και ο βιοσπηλαιολόγος Serban Sarbu παρουσίασαν μια νέα ανακάλυψη που αφορά στον εντοπισμό τριών νέων, μοναδικών στον κόσμο, οργανισμών οι οποίοι βρέθηκαν στο υψηλής γεωλογικής σημασίας σπήλαιο. Επιπλέον, στον ίδιο χώρο έχουν εντοπιστεί βακτήρια που προσομοιάζουν στα πρώτα βακτήρια που βρέθηκαν ποτέ στη Γη. «Αν γίνει η ταυτοποίησή τους ίσως απαντήσουμε σε ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα για το πώς αναπτύχθηκε η ζωή στον πλανήτη, πώς δηλαδή από την ανόργανη περάσαμε στην οργανική ύλη» λέει ο κ. Βαξεβανόπουλος. Μάλιστα, στα βακτήρια αυτά οφείλονται οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί του σπηλαίου και οι δαιδαλώδεις διάδρομοί του, συνολικού μήκους 2.103 μέτρων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για ένα ιδιαίτερο σπήλαιο καθώς έχει δημιουργηθεί από ύδατα που ανέρχονται από το βάθος των πετρωμάτων, σε υπόγειες λίμνες πλούσιες σε υδροθείο, και όχι από τα νερά της βροχής, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των σπηλαίων. Από το 2012 έως σήμερα στο συγκεκριμένο σπήλαιο έχουν ανακαλυφθεί επτά νέα είδη οργανισμών, που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Ο προσδιορισμός των νέων ειδών πραγματοποιείται με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και ανάλυση DNA. Η μελέτη τόσο της γένεσης του σπηλαίου, όσο και της πανίδας του έχει δείξει ότι αποτελεί ένα αξιόλογο γεωλογικό και βιολογικό μνημείο. Πρόταση δε των ερευνητών είναι η δημιουργία ενός Γεωπάρκου, που θα αποτελείται από διάφορα σπήλαια που υπάρχουν στην περιοχή και μπορούν να καταστούν επισκέψιμα και να συντελέσουν στην τουριστική ανάπτυξη της Ελασσόνας. «Το περιβάλλον της Μελισσότρυπας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την επίσκεψη τουριστών στο εσωτερικό, καθότι θα διαταραχθεί η φυσιολογία του. Ωστόσο, στην περιοχή υπάρχουν άλλα σπήλαια, τα οποία είναι μικρότερα αλλά εξίσου εντυπωσιακά και μπορούν να γίνουν επισκέψιμα, δημιουργώντας μια εστία τουριστικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος» σημειώνει ο υπεύθυνος των ερευνών, τονίζοντας ότι η πρόταση για τη δημιουργία του Γεωπάρκου έχει κοινοποιηθεί στις τοπικές αρχές.

Δυστυχώς, η έρευνα προχωρά με ρυθμούς «χελώνας» και η υποχρηματοδότηση είναι η βασικότερη αιτία. «Με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας» λέει ο διδάκτωρ γεωλόγος «η έρευνα στο συγκεκριμένο σπήλαιο θα ολοκληρωθεί σε περίπου 40 χρόνια. Την ίδια ώρα, στη Ρουμανία όπου έχει εντοπιστεί ένα εξίσου σημαντικό σπήλαιο, η έρευνα λαμβάνει μεγάλη χρηματοδότηση, ενώ εξαιτίας των ευρημάτων έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της NASA, που συμμετέχει πλέον ενεργά στις μελέτες που γίνονται εκεί. Κάτι αντίστοιχο, θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Μελισσότρυπας καθώς η NASA αναζητά σημεία όπου μπορεί να κάνει δοκιμές για μηχανήματα που προορίζονται να σταλούν στον Άρη. Το περιβάλλον του σπηλαίου που ερευνούμε προσομοιάζει αρκετά με το περιβάλλον του διαστήματος και θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό πεδίο δοκιμών» σημειώνει ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »
test6

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
GALAXIAS
Μείνε μαζί μας
ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΟΜΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΣΑΠΚΑΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΒΙΔΗΣ Δ.ΕΚΛΟΓΕΣ
GEARS
ΡΑΠΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
PINAKAS VASILEIOS
ΜΠΑΣΔΕΚΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1