ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΓΑΒΟΥΣΤΙΜΑ 2017"

Σύναξη μνήμης για τους Καππαδόκες στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2017 22:11

"Το Γαβούστιμα είναι πράξη φιλοπατρίας γιατί αποτελεί έναν επιτυχή θεσμό, που μας συνδέει με τον γενέθλιο τόπο που φανταζόμαστε και νοσταλγούμε. Την πατρίδα των προγόνων μας, τη μάνα Καππαδοκία", τονίστηκε χθες βράδυ στην έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων (25-27 Αυγούστου 2017), που πραγματοποιούνται στα Φάρσαλα με τίτλο "Πανελλήνια Σύναξη Καππαδοκών Γαβούστιμα 2017".

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φαρσάλων και στηρίζεται από τον Δήμο Φαρσάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας ενώ συμμετέχουν 34 σύλλογοι απ' όλη την Ελλάδα.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την πατινάδα και στη συνέχεια με λιτάνευση και μεταφορά της εικόνας του Αγίου Βασιλείου διά μέσου κεντρικών δρόμων των Φαρσάλων στη Σκεπαστή Αγορά της πόλης συνοδεία του μητροπολίτη κ. Τιμόθεου, του δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου, επισήμων και πλήθους πιστών.

Στις 9 το βράδυ έγινε η έναρξη των εκδηλώσεων του 19ου Πανελλήνιου Γαβουστίματος - Σύναξης Καππαδοκών με τους χαιρετισμούς των επισήμων.

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Τιμόθεος μεταφέροντας μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Οι εκδηλώσεις αυτές προάγουν την παράδοση και τον πολιτισμό και αναβιώνουν θρησκευτικά και παραδοσιακά έθιμα που τα έχει ανάγκη η πατρίδα μας σε μια δύσκολη εποχή. Καλή επιτυχία στο 19ο Γαβούστιμα Καππαδοκών".

Κατόπιν, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ν. Βούτση ο βουλευτής κ. Νίκος Παπαδόπουλος χαιρίτισε το 19ο Γαβούστιμα των Καππαδοκών που διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας μας και τόνισε: «Όμως, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ξανακοιτάξει προς το μέλλον με αισιοδοξία και αυτό είναι αποτέλεσμα της επίμονης διαπραγματευτικής προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία οριστικά, σ' έναν χρόνο από σήμερα και να τη βάλει στο μονοπάτι της ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στις αρχές Οκτώβρη θα διενεργηθεί Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λάρισα παρουσία του πρωθυπουργού μας, ώστε να καθοριστούν σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της Θεσσαλίας, αξιοποιώντας άμεσα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της.

Οι Καππαδόκες και οι πρόσφυγες συνθέτουν μια πολύ σημαντική κοινότητα. Κρατάμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες του προσφυγικού πολιτισμού ζωντανά. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικά. Εύχομαι καλή επιτυχία στο 19ο Γαβούστιμα που γίνεται στα Φάρσαλα».

Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος τόνισε ότι "η πόλη των Φαρσάλων υποδέχεται πανηγυρικά όλους τους Καππαδόκες που ήλθαν εδώ από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να γιορτάσουμε μαζί τη μνήμη και την ιστορία. Οι Μικρασιάτες έφθασαν στη γη των Φαρσάλων διωκόμενοι και πένητες. Έναν αιώνα μετά αποτελούν πολύτιμα κομμάτια του τοπικού κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού κεφαλαίου. Το 2001 με πρώτο πρόεδρο τον Νίκο Αντωνιάδη ίδρυσαν τον σύλλογό τους και έκτοτε, μέσα από την ενεργό δράση τους συμβάλλουν στην τοπική πραγματικότητα, ως παραγωγή σύγχρονου πολιτιστικού κεφαλαίου για τα Φάρσαλα.

Οι Μικρασιάτες είναι εδώ παρόντες και ισχυροί, για να λάβουν μια περίοπτη θέση στα τοπικά θέματα και στη διαμόρφωση της μελλοντικής πολιτιστικής εικόνας των Φαρσάλων".

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων κ. Βασιλική Κοντοπούλου επισήμανε ότι "έχουν περάσει 95 χρόνια από τότε που οι πολιτικές συμφωνίες σε επίπεδο κρατών άλλαξαν ριζικά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι πρόγονοί μας ξεριζώθηκαν από τα άγια χώματα της Καππαδοκίας. Η πίστη τους όμως δεν ξεριζώθηκε ποτέ. Ο κύριος σκοπός αυτής της τριήμερης διοργάνωσης είναι να τονιστεί η μνήμη, η παράδοση και η συνέχεια στον πολιτισμό μας. Με οδηγό τη μνήμη μας ας ταξιδέψουμε νοερά εκεί στην Καππαδοκία στη γη των προγόνων μας.

Ακόμη ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης κ. Φάνη Ισαακίδη για τον χαμό του αγαπημένου του πατέρα και γι 'αυτό δεν βρίσκεται σήμερα κοντά μας. Καλώς ήρθατε στο 19ο Πανελλήνιο Γαβούστιμα".

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λαδόπουλος (εκπρόσωπος του περιφερειάρχη) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: "Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενισχύει αυτές τις εκδηλώσεις γιατί θέλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε τον ελληνικό πολιτισμό. Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα πρέπει να διατηρούνται γιατί αλλιώς δεν υπάρχει ελπίδα για την πατρίδα μας. Είναι μια μεγάλη γιορτή η σημερινή και εύχομαι καλή επιτυχία".

Στη συνέχεια, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών επαρχίας Φαρσάλων παρουσιάστηκε το δρώμενο "Το ταξίδι της προσφυγιάς" και από τον Λαογραφικό Σύλλογο Θηριόπετρας "Ο Μέγας Βασίλειος" το τραγούδι "Το χωριό μου".

Ακολούθησαν τα χορευτικά συγκροτήματα: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Μιστί" Νέου Αγιονερίου, Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων "Η καθ' ημάς Ανατολή", Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων, Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπετρας "Ο Μέγας Βασίλειος", Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μιστιωτών Καππαδοκίας "Ο Άγιος Βασίλειος" Μάνδρας Λάρισας.

Τέλος, ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο με την παραδοσιακή ορχήστρα "Εμπειροτέχνες".

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 27 Αυγούστου 2017.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καρδίτσας κ. Χρυσούλα Κατσαβριά και η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκών Σωματείων κ. Βάσω Παπαδοπούλου.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσημοι και πλήθος κόσμου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass