ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΣ ΜΕ ΕΡΠΥΣΤΡΙΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ

Αυθαίρετη χιονοδρομική πίστα στον Κίσσαβο!

* Ζημιά στο εθνικό μονοπάτι Ο2, υπεβλήθη μήνυση και πρόστιμο στον Ορειβατικό Σύλλογο * Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Δημοσίευση: 02 Νοε 2017 22:34

Παράνομη δραστηριότητα του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας στην κορυφή του Κισσάβου για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο και μήνυση, αποκαλύπτει έγγραφο του Δασαρχείου Λάρισας που έχει στη διάθεσή της η «Ε».

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΕΟΣ Λάρισας κατηγορούνται για επέμβαση (εκχέρσωση) σε δημόσια έκταση χωρίς καμία άδεια, με προφανή σκοπό να δημιουργηθεί μια -έστω και υποτυπώδης- χιονοδρομική πίστα.

Είναι γνωστό το έντονο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια, ανθρώπων του ΕΟΣ να κατασκευάσουν μια τέτοια πίστα στην κορυφή του Κισσάβου. Μόνο που αυτή τη φορά κάποιοι επιχείρησαν να το κάνουν πράξη. Χωρίς όμως την άδεια κανενός, προκαλώντας μάλιστα καταστροφή στο εθνικό μονοπάτι που συνδέει τον Όλυμπο με το Πήλιο.

Εδώ και αρκετό καιρό είναι γνωστό στην πόλη και στον ορειβατικό κόσμο ότι πάνω από τη Σπηλιά του Κισσάβου έχουν γίνει παρεμβάσεις. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Όπως και η ζημιά, αν αναλογιστεί κάποιος ότι «πληγώθηκε» σοβαρά το εθνικό μονοπάτι Ο2 που ξεκινώντας από τον Όλυμπο και περνώντας από τα βουνά Κάτω Όλυμπος, Όσσα, Μαυροβούνι και τα χωριά Καρυά, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Ποταμιά, Έλαφος, Κεραμίδι, Βένετο καταλήγει στην παραλία κάτω από το χωριό Πουρί του Πηλίου.

Η αυθαίρετη επέμβαση στον Κίσσαβο έφτασε στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, μετά από επώνυμη καταγγελία. Η διαπίστωση της παράνομης -όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια- δραστηριότητας στο βουνό έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» η καταγγελία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «φέτος το καλοκαίρι, στη βόρεια πλευρά του όρους Κισσάβου, παρατηρείται η χάραξη από ερπυστριοφόρο όχημα από το ύψος του καταφυγίου του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, μέχρι τον εγκαταλελειμμένο δρόμο που οδηγεί στο παλιό κτίριο του ΟΤΕ, πλησίον της κορυφής του Κισσάβου». Ανάλογη ήταν η διαπίστωση όλων όσοι ανέβαιναν στο βουνό και τα ερωτήματα που έθεταν λάτρεις του βουνού και οικολόγοι ήταν: «ποιος μπορεί να προχώρησε σε κάτι τέτοιο; Γιατί έγινε αυτή η παρέμβαση; Είναι ενήμερες οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι κάτι γίνεται στο βουνό; Υπάρχει άδεια και για ποιον σκοπό προχώρησε κάποιος στη χάραξη; Ποιος πλήρωσε τα μηχανήματα για να γίνουν τα έργα;».

Φαίνεται όμως ότι το όλο θέμα δεν προέκυψε φέτος.

Το καλοκαίρι του 2016 οι μοναχές της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου στην Ανατολή Αγιάς ζήτησαν τη βελτίωση της προσβασιμότητας του εγκαταλελειμμένου δρόμου που οδηγεί στο κτίριο του ΟΤΕ, πλησίον της κορυφής του Κισσάβου. Στόχος τους ήταν να γίνεται πιο εύκολα η πρόσβαση στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Στην περιοχή εστάλη ερπυστριοφόρο όχημα το οποίο καθάρισε τον δρόμο. Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει και στην «Ε», το όχημα κατευθύνθηκε προς το καταφύγιο, χαράσσοντας τη συγκεκριμένη διαδρομή – πίστα.

Ο χειμώνας που ακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα βαρύς, και μετά από αρκετά χρόνια ο Κίσσαβος είδε ξανά τόσο χιόνι. Μαζί όμως με το χιόνι οι κάτοικοι της Σπηλιάς είδαν να ανεβοκατεβαίνει και χιονοστρωτήρας, οπότε ο σκοπός ήταν προφανής. Κάποιοι θέλουν -σώνει και καλά- να κατασκευάσουν χιονοδρομικό κέντρο ή πίστα για σκι ή ένα μικρό προπονητικό χιονοδρομικό κέντρο κάνοντας όμως εργασίες «νύχτα» και καταστρέφοντας το εθνικό μονοπάτι Ο2.

ΑΥΤΟΨΙΑ

Επιτόπια έρευνα έγινε στην περιοχή από τη Γενική Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας που προχώρησε σε αυτοψία στη θέση «Κάναλος» της τοπικής κοινότητας Σπηλιάς της Δημοτικής Ενότητας Συκουρίου του Δήμου Τεμπών.

Η αυτοψία των αρμοδίων, επιβεβαίωσε τα καταγγελλόμενα στο Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορ. Ελλάδας. Όπως λοιπόν βεβαιώνεται στο σχετικό απαντητικό έγγραφο, «διαπιστώνεται επέμβαση σε δημόσια χορτολιβαδική έκταση, μήκους 1 χλμ. και πλάτους που ποικίλλει από 4 έως 5 μέτρα». Μετά από έρευνα διακριβώθηκε ότι «την παράνομη πράξη τέλεσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάρισας κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ., ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Χρήστο Καραμπούζη». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος τυγχάνει και προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας «στο απολογητικό του υπόμνημα φέρεται να αναφέρει ότι η παρέμβαση στο βουνό έγινε μετά από απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου».

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας «επειδή η εκχέρσωση δημόσιας χορτολιβαδικής έκτασης χωρίς άδεια της δασικής αρχής είναι αξιόποινη πράξη, υπεβλήθη μήνυση κατά του Δ.Σ. του Ε.Ο.Σ. Λάρισας, ενώ για τη ζημιά που προκλήθηκε στο περιβάλλον υπεβλήθη πρόστιμο 3.380, 23 ευρώ».

Ακόμα όμως και μετά την επιβολή του προστίμου προκύπτει το ερώτημα αν ο Ορειβατικός Σύλλογος θα προχωρήσει και σε αποκατάσταση της ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1