«Εμείς οι Ελληνες δεν υπογράψαμε…»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΩΛ

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2018 22:09

Στη γεμάτη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ εκδήλωση για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας για τη Μακεδονία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομιλητές καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχαήλ Τρίτος και Βενιαμίν Καρακωστάνογλου καθήλωσαν τους εκατοντάδες θεατές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Θωμά Μπαγιάρα, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια τόνισε πως πρέπει να αφυπνιστούν όλοι οι πολίτες καθώς «οι πολιτικοί είναι περαστικοί ενώ η Μακεδονία θα μείνει». Στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση της Ελλάδας με τον Χριστιανισμό. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ιερέας Στέφανος Γιάνναρος εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου μεταφέροντας και την ευχή και την ευλογία του νέου Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου τονίζοντας πως «πρέπει να κρατήσουμε την πατρίδα δική μας».

Ακολούθησε η απαγγελία μιας μαντινάδας από τα Ζωνιανά, από τα χείλη ενός Κρητικού καλεσμένου. Η μαντινάδα που γράφτηκε ειδικά για την εκδήλωση ήταν η εξής:

«Χίλια καλώσορίσατε πολλές χαρές να ιδήτε

που ήρθατε στη Λάρισα τη γνώμη σας να πείτε.

Είναι η γνώμη σας βαριά για τη Μακεδονία,

ο κόσμος δεν τη δέχεται αυτήν την αδικία»,

κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα.

Στη συνέχεια συγκίνηση προκάλεσε το τραγούδι της κ. Κυριακής Μήτσιου που το έγραψε η ίδια και μιλάει για τους πεσόντες Μακεδονομάχους ενώ ξεχωριστό χρώμα έδωσαν τρία μικρά κορίτσια (Ερμιόνη, Χάιδω και η Ελένη) που ντυμένα με παραδοσιακές βλάχικες φορεσιές φώναξαν πως «η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Ακολούθησαν οι ομιλίες των δύο καθηγητών.

Ο κ. Τρίτος, πρώην κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ ανέπτυξε το θέμα «Το Μακεδονικό ζήτημα: Η Πολιτική και η εκκλησιαστική του διάσταση» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος με τη σύνθετη ονομασία Νέα Μακεδονία. Πρόκειται για μια ανεπίτρεπτη προσπάθεια πλαστογραφήσεως της ιστορίας μας με τον σφετερισμό του ιστορικού ονόματος της Μακεδονίας από ένα αρτιπαγές κράτος δύο περίπου εκατομμυρίων, όταν ολόκληρη η Αγγλία και πολύ περισσότερο Μεγάλη Βρετανία καταπείθεται κατά τις διαπραγματεύσεις εισόδου στην ΕΟΚ για την αποδοχή ως επίσημης ονομασίας, εθνωνυμίας, Ηνωμένου Βασιλείου, επειδή η Γαλλία προέβαλε ενστάσεις λόγω της Γαλλικής Βρετάνης».

Από την πλευρά του ο κ. Καρακωστάνογλου, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ και πρώην διπλωμάτης διεθνών οργανισμών στα Βαλκάνια εξήγησε «γιατί είναι καταστροφικό το προσύμφωνο των Πρεσπών και πως δεν θα ισχύσει».

Είπε πως η καθαρή και ασφαλής λύση του ζητήματος του ονόματος των Σκοπίων απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες δεν εκπληρώνει η Συμφωνία των Πρεσπών. «Παρά τις μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, παρά τις καταλυτικές δημοσκοπήσεις, η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε στη ρήξη με το εθνικώς αποδεκτό και συμφέρον. Εκχώρησε το όνομα της Μακεδονίας αποδεχόμενη το σύνθετο όνομα των Σκοπίων ως «Βόρειας Μακεδονίας» αλλά και με τα υπόλοιπα στοιχεία που περιέχονται στη Συμφωνία. Η εξασφάλιση από τους Σκοπιανούς της «Μακεδονικής» ταυτότητας και «Μακεδονικής» γλώσσας αναιρεί πλήρως την εναλλακτική αναφορά της ιθαγένειας (που κατ’ αρχήν βέβαια ονομάζεται «Μακεδονική») ως «πολιτών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» είπε και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να απαιτήσει τη μη κύρωση της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή εκλογών το ταχύτερο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης.

Γραπτούς χαιρετισμούς απέστειλαν στην εκδήλωση οι βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Γιώργος Κατσιαντώνης.

Συντόνισε ο κ. Απόστολος Παπαπαρίσης.

 

Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass