Δημογραφικός «χειμώνας» στην Ελλάδα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΗ «ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗ ΒΟΜΒΑ»* Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΤΟ «ΦΑΡΜΑΚΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ *«ΥΠΕΓΡΑΨΑ 19 ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΣΕ 19 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ…» ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Δημοσίευση: 29 Ιαν 2019 22:00

Ως «βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας» χαρακτηρίστηκε και ανάλογο ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες για το δημογραφικό πρόβλημα με θέμα «Η δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας», στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Τομέα Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Οι ομιλητές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, παρουσιάζοντας στοιχεία ερευνών, που αποδεικνύουν τη ραγδαία μείωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων από τη μία μεριά και από την άλλη την εκρηκτική αύξηση της μετανάστευσης των νέων της χώρας στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα μας έχει εισέλθει για τα καλά στην εποχή του “δημογραφικού χειμώνα…”, είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την ομιλία του, ενώ συγκλονιστική και συνάμα αποκαλυπτική για την κατάχρηση των νομοθετικών προβλέψεων περί μονογονεϊκών οικογενειών ήταν η αναφορά του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου: «Μέσα σε διάστημα 19 εργάσιμων ημερών, υπέγραψα 19 διαζύγια, τα περισσότερα εικονικά που έγιναν για να αποφευχθούν μετατάξεις και μεταθέσεις».

Την έναρξη της εκδήλωσης και τον συντονισμό της έκανε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Αυτιάς, ο οποίος υποστήριξε πως «θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα στην οικογένεια».

Αναλυτικότερα ο κ. Αγοραστός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Για μας στην ΕΝΠΕ αλλά και για μένα προσωπικά, η λύση, το «φάρμακο» και για το δημογραφικό είναι η παραγωγή. Παραγωγική επανάσταση! Η Ελλάδα πρέπει να παράξει ξανά!

Διότι παραγωγή σημαίνει: νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο εθνικό εισόδημα, άρα περισσότερα φορολογικά έσοδα, περισσότερα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα υψηλότερο επίπεδο κοινωνικών παροχών. Παραγωγή σημαίνει και περισσότερες οικογένειες και περισσότερα παιδιά. Διότι χωρίς εισόδημα, χωρίς μισθούς και μάλιστα χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, μ’ αυτές τις δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ποια νέα και ποιος νέος θα μείνει στην πατρίδα μας;». Και κατέληξε σημειώνοντας με έμφαση: «Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα αιώνιο ολοκαύτωμα στη χώρα μας».

* «Η λύση είναι η στήριξη του ρόλου του γονιού, της μητρότητας και της πατρότητας» ήταν η άποψη του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμου, καθώς και η «ενίσχυση των αρχών και των αξιών στην κοινωνία μας», υποστηρίζοντας παράλληλα πως: «Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις υπέρ της οικογένειας, είναι απόφαση των νέων, τους οποίους δεν μπορείς να υποχρεώσεις παρά να τους βοηθήσεις να γίνει επιλογή τους».

* Ακολούθως, σε ομιλία της η επικεφαλής Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ. κ. Φωτεινή Βρύνα υποστήριξε ότι το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι αποτρεπτικό για τους νέους να αποκτήσουν παιδιά και η πρότασή της για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος ήταν «η στήριξη των νέων γονέων».

«Το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να γίνει η απόλυτη εθνική προτεραιότητα και στρατηγική» τόνισε και πρότεινε μεταξύ άλλων: «Η πολιτεία οφείλει γρήγορα να συνειδητοποιήσει την καταστροφή που συντελείται από την ωρολογιακή βόμβα του δημογραφικού και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση της γεννητικότητας, στη μεταβολή του δείκτη νέων ηλικιών, στην αποκατάσταση του ισοζυγίου ενεργού πληθυσμού.

Πρέπει η πολιτεία να καταλάβει ότι η βασική λύση του δημογραφικού βρίσκεται στον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών προτεραιοτήτων, στην επαναξιολόγηση των προτύπων με έμφαση στην ανάδειξη της οικογένειας ως μοντέλου ευζωίας….».

* Λύσεις για τη στήριξη της οικογένειας και την ενίσχυση της γονιμότητας στην Ελλάδα πρότεινε σε ομιλία της η κ. Φαίη Μακαντάση, research analyst του Ομίλου Ερευνών και Ανάπτυξης «diaNEOsis», ενημερώνοντας για τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό της «diaNEOsis», από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή Ερευνών Διονύση Μπαλούρδο, σχετικά με τη γονιμότητα, η οποία μεταξύ άλλων καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: «Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές οικογένειες κάνουν λιγότερα παιδιά, και τα κάνουν πιο αργά.

Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

Πλέον, και για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί τους στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 από 28,8 το 2008). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη.

Σχεδόν μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες 35-39 ετών».

Η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της γονιμότητας και τη στήριξη της οικογένειας, οι οποίες ταξινομούνται σε τρεις άξονες, όπως ανάφερε η κ. Μακαντάση και συγκεκριμένα στους εξής: «Κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών. Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και υποστήριξη της μητρότητας και θετικό περιβάλλον για την οικογενειακή ζωή.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν: ενίσχυση των επιδομάτων παιδιών από το πρώτο παιδί, καθιέρωση πριμ απόκτησης τέκνου για μητέρες κάτω των 30 ετών (2.000 ευρώ ανά παιδί), ενίσχυση των επιδομάτων τοκετού, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, υποστήριξη των Δήμων για τη δημιουργία επιπλέον υποδομών παιδικών αλλά και βρεφοκομικών σταθμών που φιλοξενούν παιδιά ηλικίας μέχρι 2,5 ετών, εισαγωγή νέων δομών, όπως ο θεσμός των βοηθών μητέρων κ.ά.» .

* Η κ. Δήμητρα Αγγελή, αναπληρώτρια ταμίας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ξεκινώντας την ομιλία της με το ερώτημα «Η Ελλάδα αλλάζει ή αδειάζει;» παρουσίασε μια τραγική εικόνα της σημερινής κατάστασης: «Στην περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2012 μέχρι και το 2018, οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων κατά 18.954 άτομα, που σημαίνει ότι η Θεσσαλία μέσα σε αυτό το διάστημα είναι σαν να έχασε δύο μεγάλες πόλεις» και πρότεινε μεταξύ άλλων:

«Να στηρίξει την πολυτεκνία η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσφέροντας κίνητρα».

Ακόμη για το δημογραφικό πρόβλημα μίλησαν ο Εμμανουήλ Αχλαδιανάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων –Τριτέκνων Ελλάδος και ο κ. Αντώνης Ντιούδης, πρόεδρος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι διοργανωτές βράβευσαν το δήμαρχο Ελασσόνας καθώς στο δήμο υπάγεται η Βερδικούσια, με το μεγαλύτερο αριθμό πολυτέκνων στη χώρα, επίσης τον Γυναικείο Όμιλο «Αρωγή-Αλληλεγγύη» του Δήμου Κιλελέρ για το κοινωνικό του έργο, την πολύτεκνη μητέρα έξι  παιδιών κ. Δήμητρα Αγγελή αναπληρώτρια ταμία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, τη διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας, δημοσιογράφο κ. Μαίρη Πίνη, ενώ βραβείο που προοριζόταν για τον δημοσιογράφο κ. Αυτιά ο ίδιος το παραχώρησε τιμητικά στο νεαρότερο ιερέα του νομού Λάρισας, ηλικίας 26 ετών, από τον Τύρναβο.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Μάξ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, Ελενα Ράπτη και Χρήστος Μπουκώρος, του ΚΙΝΑΛ κ. Κ. Μπαργιώτας (οι οποίοι απηύθυναν και χαιρετισμό), εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Λαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Λαρισαίων κ. Δημ. Δεληγιάννης, η υποψήφια δήμαρχος Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Σάκης Παιδής και Βασίλης Πινακάς, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, το στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων κ. Γ. Αναγνωστόπουλος κ.ά.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass