Η Ιστορία μάς διδάσκει…

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Δ.Σ.Ε.

Δημοσίευση: 20 Απρ 2019 16:04

Πολιτική εκδήλωση από την ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ και το παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ για την προσφορά του χωριού στην Εθνική Αντίσταση και στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Στη γεμάτη από κόσμο πλατεία του χωριού, παρουσιάστηκε το μουσικοαφηγηματικό δρώμενο με τον τίτλο «Τότε ξεδίπλωσε τις σημαίες του ο κομμουνισμός», μια φράση από το βιβλίο του Τσαριτσανιώτη αγωνιστή και συγγραφέα Δημήτρη Κηπουρού «Ταξιδεύοντας σε φουρτουνιασμένο πέλαγος».

Την εκδήλωσε άνοιξε ο Νίκος Βακράτσας, γραμματέας της ΚΟΒ Τσαριτσάνης του ΚΚΕ για να ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Θόδωρο Συμεωνίδη εκ μέρους του παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Αβρανάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πανελλαδικά η Τσαριτσάνη ξεχωρίζει ανάμεσα στα χωριά και στα μεγαλοχώρια που έδωσαν τον καλύτερο ανθό, τα καλύτερα παιδιά τους. Η Τσαριτσάνη έβγαλε 65 αξιωματικούς στον ΔΣΕ και έδωσε 115 νεκρούς. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτουμε πράγματα που μας ήταν άγνωστα για τον άφθαστο ηρωισμό τους. Μόλις πριν τέσσερις μέρες ξαναθυμηθήκαμε τον θρυλικό «Μπαντέκο», φόβο και τρόμο της ντόπιας ολιγαρχίας καθώς παραδόθηκε η πυξίδα του στον γ.γ. του Κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα και στο αρχείο του Κόμματος από μια οικογένεια που κρατούσε στα χέρια της αυτό το κειμήλιο. Η Ιστορία, λοιπόν, μας διδάσκει και αυτά τα ιστορικά διδάγματα δεν πρέπει να τα ξεχνάμε ποτέ. Η υπερηφάνεια και η αξιοπρέπεια για τον λαό σημαίνει να μη χάσει άλλο χρόνο, να μη μείνει άλλο παθητικός και φοβισμένος θεατής στα αντιλαϊκά παζάρια, να μην περιμένει με σταυρωμένα χέρια πότε θα τον σφάξουν.  Αλλά να οργανώσει την πάλη του για όλα όσα του ανήκουν!».

Την αφήγηση τον κειμένων έκανε ο Χάρης Νούσιας, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών της Τσαριτσάνης, τη θυελλώδη αυτή δεκαετία του 1940. 21 νεκροί στο αλβανικό μέτωπο, 45 άμαχοι στις 12 Μάρτη του 1943, 7 στις 20 Αυγούστου του 1944, 11 νεκροί αγωνιστές την περίοδο 1941- 1944. 116 μαχητές, αξιωματικοί και στελέχη του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους την περίοδο 1946- 1949.

Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χειροκροτήματα, με την κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα της περιόδου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 9-7
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1