Η Λάρισα γιόρτασε τον πολιούχο της Αγιο Αχίλλιο

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ * ΣΕΒ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ *ΜΗΤΡ. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2019 22:02

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι λατρευτικές συνάξεις για τον πολιούχο και προστάτη άγιο της πόλεως της Λαρίσης, τον Άγιο Αχίλλιο.

Μηνύματα ενότητας και πίστης στα ιδανικά της ορθόδοξης εκκλησίας εξέπεμψαν τόσο ο οικοδεσπότης Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, όσο και ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, ο οποίος χοροστάτησε στη χθεσινή κυριώνυμο ημέρα στον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθος πιστών.

* Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, αναφέρθηκε καταρχήν στον βίο του πολιούχου Λαρίσης Αγίου Αχιλλίου, τον επί 35 έτη Επίσκοπο Λαρίσης, ο οποίος ανήγειρε πολλούς ναούς στην περιοχή μας και γενικότερα το έργο του ήταν αξιοθαύμαστο. Ο Άγιος Αχίλλιος δίδαξε τη σημασία της αγάπης προς τον Θεό, προς τον πλησίον και τόνωσε το ιεραποστολικό πνεύμα. Αυτά τα τρία χαρίσματα θα πρέπει να κρατήσουμε σαν έθνος καλά χαραγμένα στη μνήμη μας. Με το πέρασμα του χρόνου η Ελλάδα χάνει την ταυτότητά της. Αλλάζουν το Σύνταγμα για να χαρακτηρισθεί η χώρα μας ουδετερόθρησκη, αποδυναμώνουν την Παιδεία από αξίες και ιδανικά, καθιερώνουν τον γονέα Α και Β για να χάσει η οικογένεια την αξία της. Ωστόσο η ορθόδοξη εκκλησία υπάρχει και ανθίσταται στον εξευρωπαϊσμό της κοινωνίας. Κόντρα στην εικόνα που προσπαθούν να περάσουν τα ΜΜΕ του κέντρου, στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν και διαπρέπουν νέοι επιστήμονες, άξιες οικογένειες και ικανοί κληρικοί. Ας προσευχηθούμε στον Άγιο Λαρίσης Αχίλλιο να μας προστατεύει, να πορευθούμε με τα ιδανικά και τα πιστεύω του και να μην χάνουμε την πίστη μας».

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ

Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Αχιλλίου, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος μιλώντας προς τον συγκεντρωμένο πλήθος αλλά και προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε πως «στη Θεσσαλία πορευόμαστε όλοι ενωμένοι. Ας παρακαλέσουμε τον Ύψιστο να ικανοποιεί τα αιτήματά μας. Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εδώ στη Θεσσαλία πορευόμαστε ενωμένοι. Έχουμε πετύχει σε πολλά επίπεδα τη συνέργεια σε επίπεδο θεσμών, χάρη στην καλή συνεργασία του περιφερειάρχη με όλους τους δημάρχους των πόλεων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Η ενότητά μας έχει γίνει ψηλαφητή και στην Αθήνα και αποτυπώνεται και στο κέντρο. Εμείς καλωσορίζουμε όποιον έρχεται από την πρωτεύουσα, τους θεωρούμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο μας κι ας έχουν περισσότερες ευθύνες από τους δικούς μας άρχοντες, αλλά έχουμε συνάμα την απαίτηση να ακούνε τη φωνή μας περισσότερο και να κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις μας. Γι' αυτό πρέπει να συμβάλουν όλοι για τη δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα».

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Στην ομιλία του χθες, ανήμερα της γιορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης, αφού αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον πνευματικό του πατέρα, Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο, με τον οποίο πορεύθηκε επί πενταετίας, συμπλήρωσε πως «καλές οι αστικές Μητροπόλεις, αλλά οι εμπειρίες αποκτώνται στην επαρχία» και πως «του χρωστά αιώνια ευγνωμοσύνη, καθώς του επέτρεψε να κινηθεί ελεύθερα στη μητροπολιτική περιφέρεια της Λαμίας». Ευχαρίστησε ακόμη τους δύο Θεσσαλούς Αρχιερείς, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Θεσσαλιώτιδας κ. Τιμόθεο, οι οποίοι χοροστάτησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας όπως η Θεσσαλία πορεύεται ενωμένη. Ο Σεβ. κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε ακόμη τον ιερό κλήρο της Μητρόπολής του, καθώς όπως είχε αναφέρει και στον εσπερινό της Αγάπης, ανήμερα του Πάσχα «χωρίς τους ιερείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα». Τέλος, ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις, ιδιαίτερα τη Στρατιά για την παραχώρηση τζιπ προκειμένου να μεταφερθεί πιο εύκολα η λάρνακα του Αγίου, αλλά και την Εφορία Αρχαιοτήτων που μερίμνησε για να γιορτασθεί για πρώτη φορά η μνήμη του Αγίου στην αρχαία Βασιλική, στον χώρο του Φρουρίου (Μπεζεστένι).

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Με κατάνυξη τελέσθηκε χθες το απόγευμα ο Μεθέορτος Εσπερινός και η παράκληση του Αγίου Αχιλλίου, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, ενώ μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος των Ιεροσολύμων Μαδάβων κ. Αριστόβουλος.

Του Γ. Ρούστα

Φώτ.: Βασ. Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass