Εικόνες εγκατάλειψης στην Τούμπα Τυρνάβου

Το Δημοτικό Κατάστημα μετατράπηκε σε ερειπιώνα

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 22:24

Ένας ιστορικός χώρος του Τυρνάβου, ο οποίος έχει ταυτιστεί και με τη διασκέδαση και καλοκαιρινούς εξόδους των Τυρναβιτών από τη δεκαετία του 1950, βρίσκεται σε εγκατάλειψη μετά την αποχώρηση του τελευταίου ενοικιαστή.

Ο άλλοτε πολύβουος και φωτεινός το καλοκαίρι χώρος της Τούμπας σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα ερειπωμένο κτίριο, ένα κτίριο- φάντασμα. Σπασμένα τζάμια, πόρτες ανοιχτές και το εσωτερικό του διαλυμένο. Ερημωμένος ο κήπος του που κάθε χρόνο τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή και κίνηση. Οι τουαλέτες κι αυτές δείχνουν την εικόνα της διάλυσης. Μάλιστα κάποιος –άστεγος προφανώς- μετέτρεψε ένα χώρο του εσωτερικού σε… γκαρσονιέρα, με στρώμα, καθαριότητα τριγύρω και τις παντόφλες δίπλα στο πρόχειρο κρεβάτι του.

ΕΠΟΧΕΣ…

Στην εποχή του μεσοπολέμου ο χώρος της Τούμπας ήταν προορισμός διασκέδασης, αφού εκεί που είναι τώρα το πρατήριο Σάμπρη το 1928 λειτουργούσε θερινός κινηματογράφος, ένας από τους 71 της χώρας.

Η κινηματογραφική «αίθουσα» ήταν μια μεγάλη αλάνα, φραγμένη με καλάμια και έφερνε το όνομα «Μάντρα». Η «Μάντρα» βρισκόταν στην τωρινή θέση του Πρατηρίου Υγρών Καυσίμων. Το οικόπεδο που είχε νοικιαστεί ανήκε από τότε στην οικογένεια Σάμπρη. Οι προβολές γίνονταν από τις γνωστές ογκώδεις μηχανές της εποχής και αντί για πανί χρησιμοποιούσαν τον λευκό τοίχο του απέναντι σπιτιού.

Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο στον χώρο της Τούμπας, ο Λιώκος άνοιξε ένα μαγαζάκι αναψυκτήριο, που το καλοκαίρι ήταν ιδανικός προορισμός. Παράλληλα λειτούργησε και πάλι θερινός κινηματογράφος.

Τη μεταπολίτευση, επί δημαρχίας Ιάσονα Χατζηκρανιώτη μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο μεγάλο κατάστημα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1979 επί δημαρχίας Δημητρίου Κουγιώνη και με την οικονομική ενίσχυση δύο Τυρναβιτών ευεργετών, των Ι. Ζάρρα και Νικολάου Εμμανουήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Τυρνάβου αναμένεται άμεσα να προβεί σε νέα δημοπράτηση του κτιρίου και των γύρω χώρων, μόλις ολοκληρωθούν κάποιες πολεοδομικές εκκρεμότητες.

Μέχρι τότε όμως…

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1