Παρέμβαση «σωτηρίας» για τον Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην 1η Στρατιά

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣΙΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ… ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ «ΛΑ.ΣΥ.» ΚΑΙ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» * ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ, ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΡΙΖΟΣ ΚΟΜΗΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2020 21:26

Του Κώστα Γκιάστα
Σωτήρια… παρέμβαση στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος εντός της 1ης Στρατιάς αποφάσισε χθες βράδυ σε συνεδρίασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, απόφαση όμως που έφερε και αντιδράσεις τόσο από πλευράς της «Λαϊκής

Συσπείρωσης» όσο και από την «Ανατροπή για τη Θεσσαλία». Για το ζήτημα, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, τοποθετήθηκε αρχικά ο Κ. Αγοραστός τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι ένα σημαντικό κτίριο στο οποίο υπάρχουν αγιογραφίες του Αγήνορα Αστεριάδη και ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι του ζητήθηκε η εξεύρεση λύσης τόσο από την πλευρά της 1ης Στρατιάς όσο και από εκείνη της Εκκλησίας. Είπε πως υπάρχουν δύο επιλογές: η μία να το αφήσουν να καταρρεύσει και η άλλη να παρέμβουν για να σωθεί, τονίζοντας πως ο ίδιος και η παράταξή του επιλέγουν το δεύτερο. Για το θέμα διαφώνησε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ευστ. Ντούρος της παράταξης «Ανατροπή» λέγοντας πως η εκκλησία έχει αρκετά χρήματα και ιδίους πόρους για να κάνει τέτοιες παρεμβάσεις αν θέλει. Για το θέμα διαφώνησε επί μέρους (διότι υπήρχαν κι άλλες παρεμβάσεις εκτός του ναού, για τις οποία ψήφισε θετικά η παράταξη) ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Τ. Τσιαπλές από τη ΛΑ.ΣΥ.
Από την πλευρά της παράταξης «Θεσσαλία στην Καρδιά μας» μίλησε τόσο ο επικεφαλής κ. Ν. Τσιλιμίγκας ο οποίος συνεχάρη τον κ. Αγοραστό για τη στάση του, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκε και ως ιερέας ο κ. Ρ. Κομήτσας αναφέροντας πως είναι πολύ θετική, σημαντική και γενναία απόφαση, εξηγώντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες που έχουν και τα μικρά χωριά με τη διατήρηση των ιερών ναών τους. «Δεν είναι απλά εκκλησίες. Είναι και ιστορικά κτίρια τα οποία οφείλουμε να παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές» είπε χαρακτηριστικά.
ΠΗΝΕΙΟΣ, ΑΧΕΛΩΟΣ, ΡΥΠΑΝΣΗ
*Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε και το θέμα του Πηνειού και της ρύπανσης που δέχεται το τελευταίο διάστημα, κατόπιν επερωτήσεων τόσο της παράταξης «Θεσσαλία στην καρδιά μας» όσο και της ΛΑ.ΣΥ.
Αρχικά τοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρ. Μιχαλάκης εξηγώντας το απαράδεκτο περιστατικό που σημειώθηκε με τη ρίψη 10 τόνων τυρόγαλου από τη γέφυρα των Μεγάλων Καλυβίων και πληροφορώντας πως έχουν ήδη πάει στην Εισαγγελία Τρικάλων για το ζήτημα.
Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο κ. Αγοραστός που ανέφερε ότι η Περιφέρεια κάνει συστηματικούς ελέγχους το τελευταίο διάστημα. «Όλες οι μονάδες συνεργάστηκαν και συμφώνησαν σε ποσοστό 90% να κάνουν βιολογικό καθαρισμό. Κάποιοι είπαν ότι θα κάνουν και βιοαέριο. Κάναμε ευρύ πρόγραμμα καθαρισμού» πρόσθεσε.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. «Προσπαθούμε, είπε, να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Χρειάζεται να είναι πιο ευέλικτο και να μας δώσει την ευκαιρία για προσλήψεις και ελέγχους», όμως έθεσε και το ζήτημα της ατομικής ευθύνης. «Πρέπει να υπάρξει και ατομική περιβαλλοντική ευθύνη. Όλοι καταπιανόμαστε με να κάνουμε ελέγχους και να επιβάλουμε πρόστιμα. Χρειάζεται και περιβαλλοντική συνείδηση». Γενικεύοντας το ζήτημα των νερών και της διαχείρισής τους έφτασε και στο ζήτημα του Αχελώου τονίζοντας ότι «όσο δεν γίνεται η μερική μεταφορά είναι ένα έγκλημα. Πιστεύω να αλλάξει η διαδικασία και να πάμε σε μια διαφορετική κατάσταση. Φωνάζουμε, το έργο αυτό είναι κατά 65% έτοιμο και πρέπει ο καθένας να φανταστεί μια νέα λίμνη Πλαστήρα στον Αχελώο. Θα φέρει τουρισμό και επαναφορά της χλωρίδας και πανίδας αλλά και νερό για όλους».
ΟΔΟΣ ΒΟΛΟΥ
Το Περιφερειακό Συμβούλιο απασχολήθηκε και με το ζήτημα της ασφάλειας στην οδό Βόλου κατόπιν επερώτησης της ΛΑ.ΣΥ.
«Η λέξη απαράδεκτη είναι επιεικής για να χαρακτηρίσει την κατάσταση εκεί», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσιαπλές, προσθέτοντας πως: «Δεν δόθηκε οριστική λύση παρά τις όποιες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Επιβάλλεται να δοθεί με ριζικές επεμβάσεις. Χρειάζεται εκτροπή της κίνησης από την περιφερειακή και κυρίως των βαρέων οχημάτων που διέρχονται από κατοικημένη περιοχή λόγω των διοδίων». Ο κ. Αγοραστός έθεσε το ζήτημα σε δύο διαστάσεις: Μία για το θέμα της Παλιάς Εθνικής Οδού υπογραμμίζοντας πως είναι μια επαρχιακή οδός με όριο ταχύτητας μέχρι τα 70 χλμ. την ώρα και επιτρέπονται οχήματα μέχρι 3.5 τόνους. Είπε μάλιστα πως έχει ξεκινήσει η μελέτη της αναβάθμισης του δρόμου αυτού.
Για το κομμάτι που είναι μέσα στον αστικό ιστό τόνισε πως αυτό είναι θέμα του Δήμου ο οποίος πρέπει να κάνει τις παρεμβάσεις που χρειάζονται.
Ωστόσο αναφέρθηκε και στη λεωφόρο Καραμανλή λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «Ήταν μια οδός που είχε αυξημένα ατυχήματα. Αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνουν ατυχήματα. Κάναμε την αναβάθμιση και ελέγχουμε την ταχύτητα με τους κυκλικούς κόμβους και συνεχίζουμε τη μελέτη του δρόμου, από το 3ο χλμ. (σ.σ. τεχνικές εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Ελευθερία») μέχρι τη γέφυρα της Νίκαιας.
Το άλλο που κάνουμε είναι η βόρεια πλευρά μέχρι τη Γυρτώνη. Ο δρόμος για τη συντήρηση είναι ευθύνη του Δήμου, μέχρι να γίνει η αναβάθμιση που εμείς προχωράμε».
Επίσης αναφέρθηκε και σε παρέμβαση ασφαλείας που θα γίνει επί της οδού Κάρλας.
Τέλος, μιλώντας για θέματα οδικής ασφάλειας επικαλέστηκε έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης που φέρνει την ΠΕ Λάρισας ως την πιο ασφαλή στο θέμα των δρόμων.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΗΣ
Τη συνέχιση των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Εργαστηρίου Ζωής», που ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Λίτσα Λιακούλη στη Λάρισα, εξασφαλίζει η Περιφέρεια με χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο. Μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, εγκρίθηκε χθες από το Περιφερειακό Συμβούλιο η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Επιχορήγηση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας νομού Λάρισας - ΟΡΦΕΑΣ» για τη λειτουργία Τμημάτων του Εργαστηρίου Πρόληψης, Συμβουλευτικής και Ανάπτυξης «Εργαστήρι Ζωής».
Η χρηματοδότηση καλύπτει τις αμοιβές των 17 κοινωνικών επιστημόνων και καλλιτεχνών που απασχολούνται στα προγράμματα πρόληψης του «Εργαστηρίου Ζωής», και στηρίζει τις εκδηλώσεις που διοργανώνει για τη διάδοση του μηνύματος κατά των εξαρτήσεων και των ουσιών.
4η ΚΥΨΕΛΗ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ
Το «πράσινο φως» για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας για την υλοποίηση του έργου «Επέκταση Κυψέλης 4 ΧΥΤΑ Π.Ε. Λάρισας» άναψε χθες το Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Κ. Αγοραστού. Το έργο αφορά στην επέκταση της λειτουργούσας Κυψέλης 4 του ΧΥΤΑ ΠΕ Λάρισας, ώστε να είναι δυνατή η υποδοχή και διάθεση επιπλέον 216.570,70m3 αποβλήτων.
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο οικονομικός απολογισμός του 2019 όπως η 2η τροποποίηση του οικονομικού προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass