Πλήρους απασχόλησης 51 σχολικές καθαρίστριες

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟ -ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ, ΕΝΩ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2020 21:06

Του Κώστα ΓκιάσταΤη διαδικασία μετατροπής των συμβάσεων 51 σχολικών

καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους αποφάσισε χθες βράδυ κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ακολουθηθεί μία σειρά ενεργειών, ενώ τονίστηκε από τον δήμαρχο Λαρισαίων πως αυτός ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις ανάγκες σε συνθήκες κορονοϊού και πως στο μέλλον θα συζητήσει με τους αρμόδιους αντιδημάρχους για το πόσα άτομα πραγματικά χρειάζονται στον τομέα της Καθαριότητας υπό κανονικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την εισήγηση, στον Δήμο Λαρισαίων λειτουργούν 146 σχολικές μονάδες (δυναμικότητας 1.184 αιθουσών), όπου φοιτούν πάνω από 23.819 μαθητές και μαθήτριες. Για τον τομέα της Υγιεινής – Καθαριότητας, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, εγκρίθηκαν από το υπουργείο 135 σχολικές καθαρίστριες, 51 εκ των οποίων είναι μερικής απασχόλησης.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που εγκρίθηκε, για τη μετατροπή των 51 αυτών συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης για 8 μήνες, ο προϋπολογισμός του Δήμου θα επιβαρυνθεί περίπου κατά 400.000 ευρώ.
Σχετικά με το ζήτημα αυτό, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, διευκρίνισε πως δεν διαφωνεί, ωστόσο τόνισε πως «δεν είναι καλά τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και δεν θα πρέπει να σταματούν να διεκδικούν.
Ανέφερε επίσης, πως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις από τον νόμο για τη μετατροπή σε πλήρους απασχόλησης. Η μία είναι πως πρέπει να κληθούν οι εργαζόμενοι για να κάνουν αίτηση και η δεύτερη είναι ότι να υπάρχει βεβαίωση της οικονομικής υπηρεσίας πως πρέπει τα έξοδα αρκούν από τον Δήμο για να γίνει η μετατροπή. «Ενδεχομένως να μην γίνουν όλες οι μετατροπές γιατί ξέρω πως δεν το επιθυμούν κάποιες εργαζόμενες. Σας λέω ευθέως πως οι εργαζόμενοι αυτήν τη στιγμή με αυτόν τον τρόπο παίρνουν το ανθυγιεινό τους, παίρνουν τα επιδόματά τους.
Στην πλήρη απασχόληση παίρνουν 25 ένσημα για εξήμισι ώρες και στη μερικής παίρνουν 22 ένσημα για 4 ώρες. Θα το δούμε πόσοι θέλουν. Έτσι θα πάει σύντομα στην Οικονομική Επιτροπή».
Επίσης ανέφερε πως αυτήν την εποχή αξιοποιούν και άτομα από το μέτρο της κοινωφελούς εργασίας για την καθαριότητα των σχολείων.
*Αρκετή ώρα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο και το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στην περιοχή της Λάρισας. Ο δήμαρχος, κ. Καλογιάννης, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και γνωστοποίησε την εκ νέου ενεργοποίηση στο ζήτημα των ελέγχων και της Δημοτικής Αστυνομίας, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Πέτρου Κρίκη.
Πιο αναλυτικά, αρχικά ο κ. Καλογιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Γνωρίζαμε τις δυσκολίες γι’ αυτήν την περίοδο. Μας ανησυχεί η κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα και στην πόλη μας. Αυτό (σ.σ. η αύξηση) ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο.
…Δεν τηρούνται τα μέτρα ιδιαίτερα στο ζωντανό κέντρο της πόλης και αυτό δημιουργεί πρόβλημα μετάδοσης. Θα πρέπει να προσέξουμε όλοι και να ενεργοποιηθεί η δημοτική μας αστυνομία για να επανέλθει στους ελέγχους. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε πίσω από κάθε συμπολίτη και έναν αστυνομικό.
…Κρούουμε τον κώδωνα κινδύνου, καθώς το επίπεδο 2 δεν απέχει πολύ από το επόμενο επίπεδο κινδύνου. Κάνω έκκληση προς δύο κατευθύνσεις. Μία είναι των νέων ανθρώπων. Τα κρούσματα είναι στις ηλικίες 18-44. Νέοι που θεωρούν πως είναι άτρωτοι. Δεν είναι όμως έτσι. Τον κορονοϊό ακόμη τον μαθαίνουμε και θέλει ιδιαίτερη προσοχή από αυτούς για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία στην πόλη μας.
Η άλλη είναι προς τους καταστηματάρχες εστίασης στο κέντρο. Αυτές τις ημέρες γινόταν ένας χαμός. Είδα εικόνες που δεν συνάδουν με την εποχή.
Αν πάμε στο επίπεδο 3 θα λέμε τι φταίει και ποιος θα μας αποζημιώσει. Κάνω έκκληση προς όλους και ζητώ την ενεργοποίηση των δημοτικών συμβούλων προς αυτό». Ως απάντηση των παραπάνω ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Πέτρος Κρίκης, ανέφερε: «Προκαλεί η επίκληση για ατομική ευθύνη. Ο ελληνικός λαός με πολύ υπεύθυνη στάση μηδένισε τον κίνδυνο όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά η Πολιτεία δεν τον αξιοποίησε αυτόν τον χρόνο για να κάνει σωστές κινήσεις.
...Δεν μπορεί να κουνάμε το δάχτυλο και να στοχοποιούμε τη νεολαία. Λέτε πως αν υπάρχει κάποιο «λοκ ντάουν» θα φταίνε αυτοί. Επομένως εμείς λέμε στον λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το κράτος να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε χώρους εργασίας, χώρους αθλητισμού και σχολεία» κατέληξε.ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΙΦΑΣ
Η Διαπαραταξιακή θα ασχοληθεί με το ζήτημα της έκδοσης ψηφίσματος για το θέμα της Αρμενίας, που εισηγήθηκε από την πλευρά της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Αργυρόπουλος.
Για το θέμα διαφώνησε ο κ. Κρίκης που διευκρίνισε πως όλο αυτό γίνεται «από την Τουρκία που με τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στηρίζει τους Αζέρους». Με ψήφους 22 κατά και 19 υπέρ δεν πέρασε η πρόταση της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» του Κωνσταντίνου Βαϊούλη για ονοματοθεσία πλατείας σε «Κωνσταντίνος Κατσίφας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass