Υδάτινα έργα θα «ξεδιψάσουν» τον θεσσαλικό κάμπο

- ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΘΑΝ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ. ΣΚΡΕΚΑ

Δημοσίευση: 11 Αυγ 2021 15:15

Τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα επισκέφτηκε στο Υπουργείο, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Βάνα Χλιάπη - Γκουνιαρούδη και συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας και του εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής.
Επί τάπητος τέθηκε η ανάγκη για την αξιοποίηση του νερού που περισσεύει στον Αχελώο για κάλυψη μέρους του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας και το οποίο ευθύνεται για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κατάντη περιοχή.


Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των μελετών που βρίσκονται προ των τελικών υπογραφών τους για τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και το οποίο αφορά στον Δήμο Κιλελέρ και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε τη σημασία των μελετών για τους αγρότες, δεδομένου ότι οι καιρικές συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς και το νερό είναι απαραίτητο για τις καλλιέργειες.
Στις συγκεκριμένες μελέτες θα συνεργαστούν το Υπουργείο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και ο Δήμος Κιλελέρ.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του Υπουργού και τον προσκάλεσε να παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης των μελετών του έργου του εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση και τόνισε ότι είναι τιμή του να παραστεί στην υπογραφή ενός τόσο σημαντικού έργου για τη Θεσσαλία.
«Τα δύο αυτά έργα -τόνισε ο Θανάσης Νασιακόπουλος- προβλέπεται να συμβάλουν στην ενίσχυση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην εξυπηρέτηση της άρδευσης των αγροτικών καλλιεργειών.
Το πρώτο σχεδιάζεται να αντλεί νερό από τον Πηνειό και μέσω της Τ2 (παράλληλη τάφρος της οδού Βόλου που σήμερα λειτουργεί για την πλήρωση της λίμνης Κάρλας) θα το μεταφέρει στο ύψος της Τ.Κ. Σωτηρίου. Από εκεί με αγωγούς το νερό θα ρίχνεται στον αντιπλημμυρικό χάνδακα, στο ύψος των Τ.Κ. Κιλελέρ - Αρμενίου και στη συνέχεια, μέσω αυτού του χάνδακα, θα μεταφέρεται πίσω στον Πηνειό. Κατά μήκος αυτής της «κυκλικής διαδρομής του νερού» θα κατασκευαστούν δεκαέξι γεωτρήσεις εμπλουτισμού στις οποίες θα ρίχνεται το νερό. Έτσι κι αυτές θα συμβάλλουν στο να εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.
Το δεύτερο που αφορά στην κατασκευή των λιμνοδεξαμενών και προβλέπεται να γίνουν στις Τ.Κ. Κοιλάδας, Αγίων Αναργύρων και Νέας Λεύκης (με τη δημιουργία των ανάλογων υπόγειων αρδευτικών δικτύων) εκτιμάμε ότι θα αλλάξουν άρδην τα υδατικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής και θα συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση των καλλιεργειών και στην ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.
Και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί το έργο της μερικής μεταφοράς των υδάτων του Αχελώου στη θεσσαλική πεδιάδα τότε το σύνολο των έργων υποδομής εκτιμάμε ότι μπορούν να επιλύσουν οριστικά το πρόβλημα του νερού στη Θεσσαλία.
Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι προ πενταετίας αξιοποιήσαμε, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, την προμελέτη που είχε καταθέσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σούλιος σχετικά με τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής και η οποία προέβλεπε την ενίσχυση της άρδευσης για τους αγρότες και το σταμάτημα των ρηγμάτων της περιοχής. Η προηγούμενη κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για τη σύνταξη της μελέτης και μας οδήγησε στην υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεση του έργου με την εταιρεία «Εγνατία Α.Ε.», τον Οκτώβριο του 2018. Μετά όμως τις εκλογές του 2019, η εταιρεία δήλωσε αδυναμία εκτέλεσης της μελέτης γεγονός που μας οδήγησε σε άμεσες ενέργειες συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της μελέτης και την τελική υπογραφή εκτέλεσης του έργου. Είναι προφανές ότι η συνεργασία ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική και για αυτό οφείλω δημόσιες ευχαριστίες τόσο στον υπουργό κ. Σκρέκα όσο και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος χαρακτήρισε άκρως εποικοδομητικό και το σημερινό επίπεδο συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των συναρμόδιων φορέων όπως είναι το Υπουργείο Ενέργειας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι Λαρισαίων και Κιλελέρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass