Ζητούν εξηγήσεις για το εισιτήριο στον Ολυμπο

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΩΚΡ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΚΑΙ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2021 15:05

Τις κυβερνητικές προθέσεις για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο διερευνούν με ερώτησή τους στη Βουλή 4 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου ζητώντας εξηγήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, αλλά και τα Υπουργεία Τουρισμού και Αθλητισμού.


Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος-Ενέργειας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: "Πολύ πρόσφατα περιήλθε σε γνώση μας σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία «Όρος Όλυμπος». Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο του όρους, εκτός της περιοχής του καταφυγίου του ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ένα κομμάτι των πλαγιών του νότιου Ολύμπου και τις πλαγιές δυτικά της κορυφογραμμής Φλάμπουρο – Κίτρος έως κάτω το οροπέδιο Μπάρα.
Στην κρινόμενη ΚΥΑ, δεν διευκρινίζονται ούτε οι στόχοι του μέτρου, μηδέ ο σκοπός υπέρ του οποίου θα διατεθούν τα έσοδα από το σχεδιαζόμενο εισιτήριο, τα οποία με βάση τα υπάρχοντα ετήσια δεδομένα επισκεψιμότητας των πλέον των 160.000 επισκεπτών, αναμένονται σημαντικά. Η μόνη -ανεπαρκής ωστόσο, διότι εξαιρετικά αόριστη- αναφορά είναι στο ότι τα έσοδα θα αποδίδονται στον Φορέα Διαχείρισης και στο Πράσινο Ταμείο. Σχεδιάζεται δηλαδή ένα αμιγώς εισπρακτικό μέσο που επιπλέον δεν έχει καμία σύνδεση με τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων της.
Όπως δε προκύπτει, το μέτρο αυτό έρχεται σε συνέχεια των αντιπεριβαλλοντικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της κατάργησης των διοικήσεων των φορέων προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του φορέα του Ολύμπου, της επισφάλειας που έχει δημιουργήσει εδώ και δύο χρόνια στους εργαζόμενους των φορέων, της ιδιωτικοποίησης του περιβαλλοντικού ελέγχου και της κατάργησης κάθε κανόνα στις χωροθετήσεις και στον σχεδιασμό του περιβάλλοντος και των χρήσεων γης συνολικά.
Την απαξίωση και υποβάθμιση των πολιτικών περιβάλλοντος τη ζούμε στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες με τη βιβλική καταστροφή των δασικών πυρκαγιών, μια καταστροφή που οφείλεται στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να σταματήσει το πρόγραμμα δασοπροστασίας, να παγώσει την πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών και τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες, να μην υλοποιήσει το πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής Goldammer που είχε συσταθεί μετά την τραγωδία στο Μάτι και γενικά να μην προωθήσει τις πολιτικές ανθεκτικότητας της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας έναντι της κλιματικής κρίσης, παρότι παρέλαβε πολλά εργαλεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019.
Επειδή η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ΚΥΑ φαίνεται πως έχει αμιγώς, εισπρακτικό μόνον χαρακτήρα, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, χάρισμα σε ιδιώτες εισπράκτορες - ελεγκτές.
Επειδή η σχεδιαζόμενη ΚΥΑ ετοιμάζεται -όπως γενικότερα η ασκούμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας- εν κρυπτώ, στοιχειοθετείται ελάχιστα ως προς την αναγκαιότητά της, κι επιπλέον, της διαφεύγουν ουσιαστικές διαστάσεις των κεκτημένων γνώσεων και στατιστικών πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας, για τα οποία φαίνεται η πλήρης αδιαφορία.
Επειδή το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αυτού του παγκόσμιου μνημείου κληρονομιάς (UNESCO), καθυστερεί αναιτιολόγητα και παρά τη δημόσια δέσμευση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη (“Το Προεδρικό Διάταγμα χαρακτηρισμού του Εθνικού Δρυμού του Ολύμπου θα διαβιβαστεί άμεσα στο ΣτΕ και η έκδοσή του αναμένεται, οπωσδήποτε, το πρώτο εξάμηνο του 2020”, 19ο Δασολογικό Συνέδριο / Λιτόχωρο Πιερίας).
Επειδή η από 18/08/2021 ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, οργανισμού που δημιουργήθηκε πέρυσι με τον νόμο 4685 που εισηγήθηκε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και προβλέπει την κατάργηση των 36 φορέων που είχαν συσταθεί ανά την Ελλάδα για τη Διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών (Όλυμπος, Πάρνηθα, Πρέσπες, Κυκλάδες κ.ά.), κάθε άλλο παρά διαψεύδει το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης.
Επειδή σε κοινή τους ανακοίνωση τη 16η/08/2021 το σύνολο των ορειβατικών συλλόγων της Π.Ε Πιερίας δηλώνουν παντελή άγνοια και έλλειψη οιασδήποτε διαβούλευσης καταθέτοντας μάλιστα δημόσια την άρνησή τους για επιβολή εισιτηρίου στον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:
1. Ποια διαβούλευση και με ποιους συγκεκριμένα τοπικούς παράγοντες και φορείς (π.χ. τοπικούς Δήμους, ορειβατικούς συλλόγους, διασώστες κ.λπ.) έχει προηγηθεί για την προετοιμασία της ανωτέρω ελεγχόμενης κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ);
2. Γιατί δεν υπήρξε προηγούμενη διαβούλευση και με τα Υπουργεία Τουρισμού και Αθλητισμού, ώστε αυτή να αποτυπώνεται με τη θεσμική συμμετοχή τους -και ανάληψη βεβαίως της σχετικής πολιτικής ευθύνης- στην ανωτέρω ελεγχόμενη ΚΥΑ;
3. Αποτυπώνει η ελεγχόμενη ΚΥΑ την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για τη συστηματική επιβολή εισιτηρίων εισόδου σε όλους τους επισκέψιμους εθνικούς δρυμούς;
4. Γιατί απουσιάζει οιοσδήποτε συσχετισμός του εισιτηρίου με συγκεκριμένη ανταποδοτικότητα υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αλλά ιδίως για τη διαφύλαξη της αειφορίας, πυροπροστασίας και της ακεραιότητας του εθνικού δρυμού του Ολύμπου;
5. Έχει προηγηθεί διεξοδική οικονομοτεχνική μελέτη α) για τις αντοχές των επισκεπτών από την οικονομική επιβάρυνση που πρόκειται να υποστούν β) για τις οριζόντιες επιπτώσεις της επιβολής εισιτηρίου στον τοπικό τουρισμό, την τοπική οικονομία και τον κύκλο εργασιών τους; Αν ναι, ποιο το περιεχόμενό της;
6. Για ποιον λόγο επιλέγουν την ανάθεση αρμοδιοτήτων ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ υφίστανται πλήθος δημοτικών επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικών σωματείων που θα δύναντο να παράσχουν τουλάχιστον τις ίδιες υπηρεσίες, πλέον της εξυπηρέτησης των ανιδιοτελών καταστατικών σκοπών για τους οποίους υφίστανται και λειτουργούν;
7. Για ποιον λόγο δεν αναφέρεται πουθενά εισήγηση ή απόφαση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής;
8. Για ποιους λόγους καθυστερεί υπέρμετρα η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Ολύμπου; Ποιος είναι ο τελικός χρονικός ορίζοντας για την έκδοσή του;" καταλήγουν οι ερωτώντες βουλευτές.

 

Δεκαετιών η απόφαση
για εισιτήριο σε δρυμούς
Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

«Η σχεδιαζόμενη Υπουργική Απόφαση για την επιβολή εισιτηρίου στον Εθνικό δρυμό του Ολύμπου, πυροδότησε αντιδράσεις και φαίνεται να οπισθοχωρεί η Κυβέρνηση στο θέμα αυτό. Πλην όμως, με δημοσιεύματα γίνεται προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να μεταθέσει αβάσιμα και έωλα την ευθύνη για τη θέσπιση του εισιτηρίου στον ΣΥΡΙΖΑ» δηλώνει ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης με ανακοίνωσή του και εξηγεί: «Απαντούμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη του εισιτηρίου εισόδου σε εθνικούς δρυμούς έγινε για πρώτη φορά το 1988 με το άρθρο Άρθρο 21 παρ. 3 του 2790/1988. Έκτοτε ουδέποτε οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατήργησαν ή τροποποίησαν τη διάταξη αυτή. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ν. 4519/2018 δεν θέσπισε εισιτήριο εισόδου, ούτε εξέδωσε ποτέ Υπουργική Απόφαση εφαρμογής της διάταξης, ούτε δόθηκε ποτέ πολιτική εντολή για τον σχεδιασμό Υπουργικής Απόφασης που θα έθετε τη διαδικασία επιβολής του εισιτηρίου. Με τον ν. 4519/2018 ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, σε περίπτωση εφαρμογής οποτεδήποτε του ισχύοντος νόμου από το 1988, να θέσει δικλείδες ασφαλείας. Δηλαδή, η τυχόν επιβολή εισιτηρίου να μπορεί να αφορά μόνο τμήμα μιας περιοχής, ύστερα μόνο από εισήγηση του Δ.Σ. του τοπικού Φορέα Διαχείρισης και των ΟΤΑ, και με ειδική αιτιολόγηση για τις εξειδικευμένες ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής, που πρόκειται να καλυφθούν.
Αντίθετα η παρούσα Κυβέρνηση σχεδιάζει για πρώτη φορά μια Υπουργική Απόφαση για ευρεία εφαρμογή της διάταξης άκριτα και χωρίς αντίστοιχη αιτιολόγηση ή ανταποδοτικότητα ή ακόμη και λογική. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβλήθηκε σε καμιά προστατευόμενη περιοχή εισιτήριο, εκτός από τη συνέχιση της σχετικής ρύθμισης για το Φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ επί ΝΔ βλέπουμε την τραγική εφαρμογή στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και την αντίστοιχη προώθηση για την περιοχή του Ολύμπου.
Να σημειωθεί δε πως μεταξύ των δικλείδων ασφαλείας που έφερε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναβάθμιση των φορέων διαχείρισης σε κάθε περιοχή, με την ένταξή τους στον τακτικό προϋπολογισμό, γεγονός που επέτρεψε την τακτοποίηση θεμάτων όπως η πρόσληψη προσωπικού και η διαχείριση των εσόδων από τον κάθε φορέα διαχείρισης τοπικά με σκοπό την κάλυψη των οριοθετημένων αναγκών» καταλήγει ο Λαρισαίος βουλευτής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass