Ποινές φυλάκισης σε δύο πρώην προϊσταμένους του ΟΣΕ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ 15ΧΡΟΝΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΤΟ ΜΕΖΟΥΡΛΟ * «ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ * «ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΙΑ Α.Ε.;» ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2021 21:47
Το βράδυ του δυστυχήματος, Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ  μεταφέρει τον 15χρονο από το Μεζούρλο στο ΓΝ Λάρισας Το βράδυ του δυστυχήματος, Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ μεταφέρει τον 15χρονο από το Μεζούρλο στο ΓΝ Λάρισας

Ποινές φυλάκισης 18 μηνών (με 3ετή αναστολή) επέβαλε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας σε δύο προϊσταμένους Διευθύνσεων Λάρισας του ΟΣΕ οι οποίοι παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά και τον θανάσιμο

τραυματισμό του 15χρονου μαθητή Κωνσταντίνου Μπαμπανιάρη που «κεραυνοβολήθηκε» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου.
Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017 και για λόγους που δεν απαντήθηκαν ούτε και στο Δικαστήριο, ο 15χρονος Κωνσταντίνος από τα Ταμπάκικα όπου διέμενε με την οικογένειά του βρέθηκε στη Νέα Πολιτεία. Από τη μη περιφραγμένη και χωρίς πινακίδες κινδύνου οδό Ξυλοκάστρου, απέναντι από τον Σταθμό του Μεζούρλου όπου κλείδωσε το ποδήλατό του και περπατώντας για 12 λεπτά στις γραμμές, ανάμεσα στα βαγόνια, ο 15χρονος ανέβηκε στην οροφή ενός βαγονιού σταθμευμένης αμαξοστοιχίας, όπου λόγω της υψηλής τάσης (25.000 Volt) στα καλώδια «κεραυνοβολήθηκε». Μετά από μια εβδομάδα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Παίδων «Παν. & Αγλαΐας Κυριακού» γράφεται ο τραγικός επίλογος, καθώς ο 15χρονος Κωνσταντίνος υπέκυψε στα τραύματά του.
Τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του μαθητή της Γ’ Γυμνασίου η υπόθεση αναβίωσε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τη μετάθεση ευθυνών από τη μία υπηρεσία του Δημοσίου σε άλλη, τη μη λήψη έγκαιρων αποφάσεων από τον ΟΣΕ έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά ατυχήματα, παρά τα συχνά ατυχήματα με θύματα μάλιστα παιδιά στον συγκεκριμένο Σταθμό, αλλά και τη στάση της (εκάστοτε) κεντρικής διοίκησης του ΟΣΕ.
Η οποία σε ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου εκδίδει αθωωτικά για τον Οργανισμό πορίσματα και μάλιστα «χρεώνει» προκλητικά, όπως συνέβη στην περίπτωση του 15χρονου, την οικονομική ζημία που υπέστη μετά το δυστύχημα από τις καθυστερήσεις επιβατικών αμαξοστοιχιών και το κοστολόγιο εργατοωρών προσωπικού.
Αποδίδοντας αποκλειστικά την ευθύνη του δυστυχήματος σε ένα 15χρονο παιδί, η κεντρική διοίκηση του ΟΣΕ αφήνει τελικά εκτεθειμένα τα στελέχη της που παραπέμπονται ενώπιον της Δικαιοσύνης και καταδικάζονται ως υπεύθυνα, όταν τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου μέσα σε κατοικημένες περιοχές παρέμειναν επί χρόνια χωρίς περίφραξη και σε μία περιοχή όπως το Μεζούρλο, όπου τα σταθμευμένα βαγόνια του ΟΣΕ αποτελούσαν «πόλο έλξης» για τα παιδιά με τραγικά αποτέλεσμα.
«Όπου ο ΟΣΕ καλείται να αναλάβει κάποια ευθύνη» τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας της έδρας «την επέρριψε είτε στον ανήλικο – είτε στη στρατιωτική αρχή», για να εκφράσει μάλιστα τη λύπη της καθώς «έχουν γίνει θανατηφόρα δυστυχήματα και παρόλα αυτά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα».
Η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας ανακοίνωσε χθες την απόφαση με τον οποία κρίνονται ένοχοι οι δύο κατηγορούμενοι και παραπέμποντας στο σκεπτικό της απόφασης σημείωσε επίσης ότι υπάρχει υπαιτιότητα και του θύματος. Μία απόφαση την οποία ο συνήγορος της οικογένειας του 15χρονου -όπως διευκρίνισε στην «Ε»- τη χαρακτήρισε «δίκαιη και αποκαταστατική για την ψυχή του παιδιού».
Υπενθυμίζεται πως μετά τον θάνατο του 15χρονου, ο ΟΣΕ περιέφραξε το επίμαχο τμήμα, τόσο στην Ξυλοκάστρου όσο και στη ράμπα του Στρατού, ενώ μετά και το νέο ατύχημα, που σημειώθηκε στον ίδιο Σταθμό στις 30 Δεκεμβρίου 2020 όταν «κεραυνοβολήθηκε» 18χρονη Λαρισαία, η διοίκηση του Οργανισμού επίσπευσε τις διαδικασίες υιοθέτησης του έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσω ΕΣΠΑ για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων, το οποίο έργο πέραν των άλλων, αναμένεται να αμβλύνει το πρόβλημα της ασφάλειας.
ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Στο πλαίσιο της δίκης, αρχικά κατέθεσε ο πατέρας και στη συνέχεια η μητέρα, κρατώντας μάλιστα τη φωτογραφία του γιου της. Με τους γονείς να σημειώνουν μεταξύ άλλων πως, τα σταθμευμένα βαγόνια αποτελούσαν πόλο έλξης για τα παιδιά που «ως έφηβοι έχουν την αίσθηση της περιπέτειας».
Σημειώνοντας επίσης ότι ο 15χρονος κλείδωσε το ποδήλατο στην Ξυλοκάστρου, ενώ στα βαγόνια δεν βρέθηκαν υλικά για γκράφιτι, όπως λανθασμένα αρχικά είχε αποδοθεί ως ένας από τους λόγους που ο 15χρονος βρέθηκε στις γραμμές. Για να προσθέσουν επίσης ότι, μετά το δυστύχημα τοποθετήθηκε περίφραξη στο συγκεκριμένο τμήμα της Ξυλοκάστρου.
Συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας και κάτοικος της συνοικίας κατέθεσε πως η περιοχή ήταν αφύλακτη, προσβάσιμη και ότι παιδιά σχολώντας επιλέγουν να περάσουν μέσα από τις γραμμές και όχι από τη διάβαση, στην απέναντι συνοικία.
Γείτονας που καθόταν στο σαλόνι την ώρα του ατυχήματος κατέθεσε πως «είδα τη λάμψη και βγαίνοντας είδα τη φωτιά». Για να διευκρινίσει ότι στη συνέχεια κατάλαβαν με τον φύλακα, πως είχε τραυματιστεί ο 15χρονος. «Ξαναγύρισα πίσω» πρόσθεσε «και είδα το παιδί μέσα στις γραμμές. Μια γειτόνισσα πέταξε μια κουβέρτα και την έριξα στο παιδί» για να σβήσει τη φωτιά. Για να υπογραμμίσει επίσης πως δεν υπήρχαν προειδοποιητικές πινακίδες για το ρεύμα, ούτε η ράμπα του Στρατού διέθετε περίφραξη.
Ακολούθησε η κατάθεση του φύλακα, με την εισαγγελέα να παρατηρεί πως «η κατάθεσή σας εμφανίζει στοιχεία αντιφατικότητας», ενώ στέλεχος του ΟΣΕ, κατέθεσε μεταξύ άλλων πως είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα.
«ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ;»
Η πρώτη κατηγορουμένη και πρώην προϊσταμένη καθότι συνταξιούχος πλέον, στην απολογία της και απαντώντας στο ερώτημα της προέδρου «αν πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες, ποιος είναι υπεύθυνος» σημείωσε ότι η ίδια ως προϊσταμένη άλλου Τμήματος, δεν ήταν αρμόδια.
«Ακόμη και πέραν των αρμοδιοτήτων μου, έκανα επιστολές» τόνισε η κατηγορουμένη μεταφέροντας την ανησυχία της για θέματα ασφαλείας (επιθεώρηση πινακίδων κλπ) , όχι μόνο στο Μεζούρλο αλλά και στη Φαρσάλων στο ύψος του Σταθμού, όπου πολίτες συνηθίζουν, παραβιάζοντας την περίφραξη, να διασχίζουν τις γραμμές για να συντομεύσουν τη διαδρομή τους.
«Δεν είμαι υπεύθυνη για την περίφραξη» τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην προϊσταμένη, υπενθυμίζοντας επίσης την αλληλογραφία μεταξύ ΟΣΕ και της Στρατιωτικής Διοίκησης Σιδηροδρόμων Λάρισας για την περίφραξη της επίμαχης ράμπας.
Αφού όπως επισημάνθηκε και στην ακροαματική διαδικασία, η Ξυλοκάστρου για μερικές εκατοντάδες μέτρα δεν διέθετε περίφραξη, επειδή στον χώρο αυτό υπάρχει ράμπα του Στρατού. Για την οποία, σε περίοδο ειρήνης απαιτούνταν πρόσβαση μερικών δεκάδων μέτρων ενώ σε περίοδο πολέμου, απαιτούνταν πρόσβαση μερικών εκατοντάδων μέτρων. Το αποτέλεσμα ήταν οι γραμμές επί της Ξυλοκάστρου και σε ένα μήκος περίπου 300 μέτρων να μην διαθέτουν περίφραξη, για την έλλειψη της οποίας ο ΟΣΕ μέσω εγγράφων επιρρίπτει ευθύνες στον Στρατό Ξηράς. Έτσι, αναρίθμητα παιδιά είχαν πρόσβαση σε σταθμευμένα βαγόνια αλλά και στο επικίνδυνο ηλεκτροκίνητο δίκτυο, περιοχή που επέλεγαν μεταξύ άλλων για να αναρτήσουν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τελικά δεν είναι κανένας υπεύθυνος» παρατήρησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου. Με τον έτερο κατηγορούμενο, απολογούμενο να απαντά πως «εγώ είμαι στη συντήρηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, η βασική μου ευθύνη είναι η ασφάλεια της κυκλοφορίας». «Φροντίζαμε το υπόλοιπο τμήμα πλην του Στρατού» τόνισε ο επίσης πρώην προϊστάμενος Τμήματος του ΟΣΕ, καθώς διευκρίνισε πως «σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που εργάζομαι, βγαίνω στη σύνταξη».
«Δεν ελήφθησαν μέτρα από τους δύο κατηγορούμενους ώστε να μην προκληθεί κίνδυνος για την υγεία και τη ζωή» ανθρώπων τόνισε η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της, για να παρατηρήσει μεταξύ άλλων πως «έχει ευθύνη το παιδί και δεν έχει ευθύνη μία ΑΕ;».
Καταδεικνύοντας πώς ο ΟΣΕ αντιμετώπισε το θέμα, η εισαγγελέας ανέγνωσε διάφορα έγγραφα «που έρχονται σε αντίθεση, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη Στρατιωτική Αρχή», κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο πόρισμα του Οργανισμού. Λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αποκλειστικά υπεύθυνος για το ατύχημα ήταν ο 15χρονος που εισήλθε παράνομα στον χώρο και, δεν έχουν ευθύνη οι υπάλληλοι;».
«Όπου ο ΟΣΕ καλείται να αναλάβει κάποια ευθύνη, την επέρριψε είτε στον ανήλικο – είτε στη στρατιωτική αρχή. Παρά το προηγούμενο συμβάν δεν ελήφθη κανένα μέτρο. Την ευθύνη την έχουν αυτοί. Ο ΟΣΕ είναι ο μόνος αρμόδιος να σταματήσει αυτή την κατάσταση. Η ευθύνη των κατηγορουμένων είναι δεδομένη. Έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συγκλίνουσας αμέλειας από τους κατηγορουμένους » κατέληξε η εισαγγελέας, προτείνοντας την ενοχή τους. Για να εκφράσει μάλιστα τη λύπη της καθώς «έχουν γίνει θανατηφόρα δυστυχήματα και παρόλα αυτά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα».
Η πολιτική αγωγή σημείωσε με έμφαση πως «ελεγχόμενοι και κατηγορούμενοι υπήρξαν παράλληλα και συντάξαντες» του αθωωτικού πορίσματος του ΟΣΕ για το συγκεκριμένο ατύχημα, λέγοντας πως «ελεγκτές και ελεγχόμενοι δεν μπορούν να ταυτίζονται», ζητώντας να πάψει το «ανεύθυνο» και το «κουκούλωμα».
Την απαλλαγή των κατηγοριών καθώς «δεν υπήρξε αμέλεια» ζήτησε τέλος η υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων, με το Δικαστήριο – αναγνωρίζοντας ελαφρυντικό - να επιβάλει τελικά ποινή φυλάκισης 18 μηνών (με τριετή αναστολή) στους δύο πρώην προϊστάμενους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass