Δύο εμβληματικά έργα 16 εκατ. ευρώ στη Λάρισα

-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ Τ. ΤΣΙΟΓΚΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ 4 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ * ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ, ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ, ΑΛΛΑ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2021 21:20

«Εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν το επίπεδο ζωής της Λάρισας» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, τις μεγάλες παρεμβάσεις ανάπλασης των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), καθώς και τη δημιουργία Γραμμικού Πάρκου 4 χιλιομέτρων στην κοίτη του Πηνειού (με τέσσερα αθλητικά κέντρα, αναψυκτήρια και χώρους πρασίνου) συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία δρομολογεί η δημοτική αρχή.


Στοιχεία των έργων παρουσίασε χθες ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο, αναδεικνύοντας τις σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στην πόλη.
Υπογράμμισε ότι «συνεχίζεται μια μακρά περίοδος κινητικότητας και μετάβασης της Λάρισας, σε μια νέα εποχή» με έργα που διαμορφώνουν νέες συνθήκες και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της (όπως και το ΣΒΑΚ) και υποστήριξε πως «όλα όσα σχεδιάζονται και υλοποιούνται στην πόλη δεν είναι τυχαία, παρά αποτελούν μία αλληλουχία έργων». Δήλωσε συγκεκριμένα: «Από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στη διοίκηση του Δήμου, δεσμευτήκαμε στις Λαρισαίες και στους Λαρισαίους ότι θα εργαστούμε για τη Λάρισα της επόμενης δεκαπενταετίας.
Σήμερα, με την εξέλιξη του σχεδιασμού και την υλοποίηση των έργων, είναι πλέον ορατό από τη μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών ότι η πόλη βρίσκεται σε διαρκή περίοδο μετάβασης και εξέλιξή της σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη μεσαίου μεγέθους.
Έχουμε εργαστεί και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε αδιάκοπα, μεθοδικά και οργανωμένα, σε όλα τα επίπεδα, καταθέτοντας προτάσεις και μελέτες για χρηματοδότηση σημαντικών έργων για τον Δήμο μας».
Ο κ. Καλογιάννης, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για την αναστάτωση που προκαλούν οι εργασίες των μεγάλων παρεμβάσεων στην πόλη, όπως κι αυτές που θα ακολουθήσουν με τα δύο παραπάνω νέα έργα και τόνισε: «Τέτοιες μεγάλες αλλαγές, χρειάζονται χρόνο για να αφομοιωθούν αλλά και αλλαγές στη νοοτροπία. Και χρειαζόμαστε δουλειά γι’ αυτό. Αισθανόμαστε όλοι ότι έχουμε τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών και κυρίως των νέων γενιών των Λαρισαίων».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Οι συμβάσεις ανάθεσης σε αναδόχους, των νέων έργων, σε Ηρώων Πολυτεχνείου, Τάκη Τσιόγκα και αναμόρφωση της κοίτης του Πηνειού, είναι στο πρόγραμμα να υπογραφούν εντός της θητείας της δημοτικής αρχής.
Πρόκειται για έργα που κατατέθηκαν και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και ειδικότερα στον άξονα «Αστικής Αναζωογόνησης». Η πρόταση των έργων χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα με 12,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Λαρισαίων.
Ο κ. Καλογιάννης τόνισε αναλυτικότερα: «Με τα νέα έργα, τη διάνοιξη της Τ. Τσιόγκα και την ανάπλαση της Ηρ. Πολυτεχνείου η πόλη ολοκληρώνει τον εσωτερικό της δακτύλιο, που περικλείει το ευρύτερο κέντρο, ενώ ο δεύτερος περιφερειακός δακτύλιος της Καραμανλή, Σανδράκη κλπ περιφερειακών δρόμων που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φέρνουν τη Λάρισα στην ιδιαίτερα ζηλευτή κατάσταση των πόλεων με δύο δακτυλίους. Δεν θα το βρείτε εύκολα σε άλλες πόλεις αντίστοιχου μεγέθους.
Ειδικά, για την Ηρώων Πολυτεχνείου, πρέπει να πούμε ότι οι τελευταίες μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου, που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο, δείχνουν ότι μετά τις παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ στο κέντρο, η κίνηση στην Ηρ. Πολυτεχνείου αυξήθηκε κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά η Ηρ. Πολυτεχνείου αναλαμβάνει τον ρόλο που έχει στην πόλη, ως τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου. Είναι δεδομένη, λοιπόν η αναγκαιότητα ανακατασκευής της.
Παράλληλα συνεχίζουμε σε μεγάλες αλλαγές στο εμπορικό και ιστορικό της κέντρο, το οποίο μεταμορφώνεται και αλλάζει. Μεταμορφώνεται προς όφελος του ανθρώπου. Μεροληπτεί υπέρ του πεζού, του ποδηλάτη, της οικογένειας και της μητέρας με το καρότσι, υπέρ του συμπολίτη μας που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και στοχεύει στον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης του ΙΧ στο κέντρο. Δεν μένουμε μόνο στις παρεμβάσεις με τις ανακατασκευές δρόμων. Όπως ξέρετε, και πάλι στο πλαίσιο της δουλειάς μας στον κεντρικό τομέα, τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζόδρομους, ενώ ακολουθεί το έργο της ελεγχόμενης στάθμευσης και των πάρκινγκ».
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, στις 15 Νοεμβρίου ξεκινά νέα πρόσκληση χρηματοδοτικού προγράμματος, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την ένταξη αυτής της κατηγορίας έργων και ο Δήμος Λαρισαίων είναι έτοιμος να καταθέσει πρόταση.ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Η ανακατασκευή της Ηρώων Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί σε μήκος 1,6 χλμ. από την οδό Καρδίτσης μέχρι την οδό Κουτσίνα (στο ύψος του 2ου Γυμνασίου - Λυκείου), με απαλλοτριώσεις και διάνοιξη του δρόμου στο τμήμα από οδό Αβέρωφ ως Φαρσάλων.
Η διάνοιξη και ανακατασκευή της οδού Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας), θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον κόμβο της ΔΕΥΑΛ – Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται και η ανακατασκευή της οδού Κραννώνος.
-Ηρώων Πολυτεχνείου: Θα κατασκευαστούν δύο κυκλικοί κόμβοι. Ο πρώτος κυκλικός κόμβος δύο λωρίδων θα είναι στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Φαρσάλων με ακτίνα 22,00μ. Ο δεύτερος θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Βόλου – 23ης Οκτωβρίου με ακτίνα 18,50μ.
Στο πλαίσιο της μεγάλης παρέμβασης στην Ηρώων Πολυτεχνείου θα γίνουν έργα και σε κάθετους δρόμους, όπως στην οδό Βόλου (μέχρι τις γραμμές), στη Φαρσάλων (μέχρι την υπόγεια διάβαση), στην Παναγούλη μέχρι την Ιουστινιανού, στην 23ης Οκτωβρίου μέχρι την Αιόλου κ.α.
-Τάκη Τσιόγκα (πρώην Καλλιθέας): Η οδός Τσιόγκα, ανακατασκευάζεται πλήρως και γίνεται διπλής κατεύθυνσης, από την περιοχή του Αγίου Αχιλλίου, στη συμβολή των οδών Κενταύρων – Γρ. Λαμπράκη έως τη συμβολή με την οδό Κραννώνος και θα συνεχιστεί με τη διάνοιξη του δρόμου, μέχρι τον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ.
Επίσης θα κατασκευαστούν δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι. Ο πρώτος θα κατασκευαστεί στη συμβολή των οδών Τσιόγκα και Αθηνάς και ο δεύτερος στη συμβολή των οδών Τσιόγκα και Κραννώνος.
Η διανοιγμένη και ανακατασκευασμένη οδός Τάκη Τσιόγκα, ως δρόμος διπλής κυκλοφορίας, θα αποτελέσει τμήμα του εσωτερικού δακτυλίου που πλέον θα οριοθετείται από την Ηρ. Πολυτεχνείου – Λαγού, Τάκη Τσιόγκα, Γεωργιάδου, Αεροδρομίου, Ηρ. Πολυτεχνείου.

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΘΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ
Στην ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Πηνειού, προβλέπονται ήπιες παρεμβάσεις, σε όλο το μήκος της κοίτης και πλήρης διαμόρφωση στο τμήμα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη συνοικία Αμπελοκήπων μέχρι τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης.
Ειδικότερα, θα υπάρξουν εργασίες σε όλο μήκος της εσωτερικής κοίτης, με παρεμβάσεις σε πλατώματα αλλά και επέκταση της παρέμβασης από την περιοχή των αθλητικών εγκαταστάσεων στους Αμπελόκηπους, εκεί δηλαδή που σήμερα ολοκληρώνεται η παρέμβαση, μέχρι και τον κόμβο της Νέας Σμύρνης.
Στην ουσία o Δήμος διαμορφώνει παρεμβαίνοντας με ήπιο τρόπο σε άλλα δύο χιλιόμετρα στην εσωτερική κοίτη του ποταμού, διαμορφώνοντας έτσι ένα μεγάλο γραμμικό πάρκο στον Πηνειό, μήκους 4 χιλιομέτρων από τον κυκλικό κόμβο της Νέας Σμύρνης μέχρι τη ΔΕΥΑΛ.
Κατά της μήκος της διαδρομής, διαμορφώνεται σε επιλεγμένα σημεία, πλατώματα που διαμορφώνονται ως μικρές νησίδες στάσης και ξεκούρασης, υποστηρικτικές της βασικής υλοποιημένης διαδρομής. Έχουν επιλεγεί τέσσερα σημεία: το πρώτο, έκτασης περίπου 200 m2, χωροθετείται δίπλα από τα υφιστάμενα γήπεδα που βρίσκονται κοντά στη ΔΕΥΑΛ, το δεύτερο και το τρίτο, έκτασης περίπου 130 m2 και 450 m2 αντίστοιχα, χωροθετούνται κοντά στην γέφυρα Ναϊάδων Νυμφών, εκατέρωθεν των δύο παρόχθιων περιοχών, και το τέταρτο, έκτασης περίπου 500 m2, αποτελεί την αναμόρφωση της περιοχής που αποκαλείται «λιμανάκι».
Στα σημεία αυτά θα διαμορφωθούν μικρά πλατώματα, με καθιστικά στοιχεία, ώστε να εμπλουτίσουν τη δυνατότητα επίσκεψης και παραμονής στην παραποτάμια περιοχή.
Θα δημιουργηθούν επίσης τέσσερα ακόμα αθλητικά γυμναστήρια στο πάρκο του Πηνειού.
Ο Δήμος θα διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν κάποια δημοτικά αναψυκτήρια.
Να σημειωθεί ότι παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο αν. δήμαρχος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης και ο αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θ. Πατσιούρας.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1