Υπεγράφη η ΚΥΑ για ενισχύσεις στα Crimson

ΜΕ 270 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ - ΔΗΜ. ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2021 20:00

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της παραγωγής σταφυλιών ποικιλίας Crimson στην Π.Ε. Λάρισας. Το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται στα 270 ευρώ/στρέμμα.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ, δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σταφυλιών Crimson στην Π.Ε. Λάρισας και έχουν υποβάλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το έτος 2020 ή διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 270 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σταφυλιών Crimson. Σε περίπτωση μη επάρκειας του συνολικά δεσμευθέντος ποσού το ύψος ενίσχυσης ανά στρέμμα προσαρμόζεται αναλόγως. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών δεν δύναται να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 316/2019 (134.272.042 ευρώ).
Ο ΔΗΜ. ΚΟΚΚΙΝΟΥΛΗΣ
Εμφανώς ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας, Δημήτρης Κοκκινούλης, δήλωσε στην «Ε»: Σίγουρα η ικανοποίηση του αιτήματός μας να χορηγηθεί και σε μας η ενίσχυση ήσσονος σημασίας, όπως συνέβη με συναδέλφους μας άλλων περιοχών, αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που καταβάλλαμε για να αποδείξουμε την οικονομική ζημιά που πάθαμε. Η ενίσχυση των 270 ευρώ/στρ., έρχεται σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο και σε μία δύσκολη χρονιά. Αφορά την απώλεια παραγωγής από τον «Ιανό» σε ποσοστό 65 με 70% στον νομό Λάρισας. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή μας (μέση στρεμματική απόδοση 1.200- 1.300 κιλά το στρέμμα, ενώ κάποιοι άλλοι δεν μάζεψαν ούτε κιλό). Η ζημιά που πάθαμε υπολογίζεται σε 600 ευρώ το στρέμμα, από την αύξηση του τιμολογίου και τα επιπλέον καλλιεργητικά έξοδα που χρειάστηκε να κάνουμε, την απώλεια παραγωγής λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας. Ελπίζουμε το ΥΠΑΑΤ να ανταποκριθεί εξίσου σωστά και με την αποζημίωση που αναμένουμε από τον ΕΛΓΑ -είμαστε εν αναμονή των πορισμάτων- για την απώλεια παραγωγής (40 με 50%) που σημειώθηκε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του φθινοπώρου (φαινόμενα «Αθηνάς» και Μπάλου»).

Ρεπορτάζ: Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
FESTIVAL OLYMPOU 1-7-22

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1