«Αντεξαν τα αντιπλημμυρικά έργα μετά τον «Ιανό», θα ενισχυθούν και με νέα...»

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ *ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΑ 90 ΕΚΑΤ. ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΑ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΕΝΙΠΕΑ ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2022 21:19

Την πεποίθηση ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Κυβέρνηση, μετά τον «Ιανό», άντεξαν στα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα του «Διομήδη», αλλά και την αναγκαιότητα να καθαριστούν τα αποστραγγιστικά δίκτυα του ΤΟΕΒ που παραμένουν

ευάλωτα στα πλημμυρικά φαινόμενα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού κλιμακίου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο νέο κτίριο στη Θεοφράστου, με τη συμμετοχή δημάρχων από τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.
Ο ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι «τα έργα που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση, από το φαινόμενο του «Ιανού» και μετά, άντεξαν παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα του «Διομήδη», μετά και τη γενναία χρηματοδότηση της Κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση των υποδομών, αλλά και την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, εμπλουτίζονται, με βάση και τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, ενώ η Πολιτεία θα συντονίσει την αυτοδιοίκηση και όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν άμεσα».
Ο κ. Τριαντόπουλος αποκάλυψε ακόμα ότι το φράγμα του Ενιπέα στη Σκοπιά, η δημοπράτηση του οποίου αναμένεται την άνοιξη, όπως προέκυψε και από τη Διυπουργική Απόφαση που θα υπογραφεί σύντομα, θα κοστίσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ουσιαστικά το κόστος ανέβηκε από τα 80-90 εκατομμύρια ευρώ, στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αποτελεί πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη αυτό το σημαντικό έργο να δημοπρατηθεί και να ολοκληρωθεί, κι αυτό θα γίνει».
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι «αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας, έζησαν για μία ακόμα φορά πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα, αλλά παρόλ’ αυτά, χάρη στον συντονισμό και τη συνεργασία της Περιφέρειας με όλους τους αρμόδιους φορείς που συμμετέχουν στο Συντονιστικό Όργανο, με υπεράνθρωπες προσπάθειες και πολλές δυσκολίες, καταφέραμε να περιορίσουμε τις ζημιές που σημειώθηκαν στο ελάχιστο». Επανέλαβε «την αναγκαιότητα καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων που ανήκουν στους ΤΟΕΒ και από τους οποίους υπήρξαν τα περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα», ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζου ότι «ο Οργανισμός θα αποζημιώσει όλες τις ζημιές που σημειώθηκαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο μέχρι κεραίας».
Ο ΑΝΔΡ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ είναι έτοιμοι να δικαιώσουν για μία ακόμα φορά τις προσδοκίες των αγροτικών νοικοκυριών. Έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά, δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι πλημμύρισαν πάνω από 15.000 στρέμματα κυρίως με σιτηρά και μηδική, ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει, εφόσον υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα (όχι μόνο τα πλημμυρικά, αλλά κι αυτά που θα προκύψουν λόγω παγετού) σε άμεσες εκτιμήσεις των ζημιών και έκδοση πορισμάτων. Σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ και έχοντας την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, θα ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των παραγωγών, όπως το κάνουμε μέχρι τώρα. Υπενθυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ καταβάλλει άμεσα αποζημιώσεις, ενώ στο παρελθόν χρειάζονταν πάνω από 18 μήνες για να καταβληθούν και 3-4 μήνες για να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές τα συνεργεία του Οργανισμού».
Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, τόνισε ότι: «Τα έργα πιάσανε τόπο. Δώσαμε 450.000 αρχικά για την αποκατάσταση των έργων. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Περιφέρεια».
Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν η βουλευτής της ΝΔ Στ. Μπίζιου, οι δήμαρχοι Λάρισας κ. Καλογιάννης, Τεμπών κ. Μανώλης, Αγιάς κ. Γκουντάρας, Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλος, Τυρνάβου κ. Κόκουρας, Φαρσάλων κ. Εσκίογλου, όπως και πολύ ακόμα δήμαρχοι από τους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν διαδικτυακά και πολλοί εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ του θεσσαλικού κάμπου.
Γ. Ρούστας

 

 

Οικονομικές ενισχύσεις σε Αγιά, Φάρσαλα

Οικονομικές ενισχύσεις σε Δήμους που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και σεισμό, ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπέγραψε και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Συνολικά επιχορηγούνται με ποσό 2 εκατ. ευρώ 6 Δήμοι. Μεταξύ αυτών είναι και οι Δήμοι Αγιάς που επιχορηγείται με 250.000 ευρώ και Φαρσάλων με επιχορήγηση 200.000 ευρώ, του ν. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass