Πλημμύρες στη Φαλάνη, φράγμα Γυρτώνης στη Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2022 14:55

Στο θέμα της αντιμετώπισης των πλημμυρών στη Φαλάνη και τα έργα στο φράγμα της Γυρτώνης, αναφέρεται ο επικεφαλής της «Ελληνικής Λύσης» και βουλευτής Λάρισας Κυρ. Βελόπουλος, με ερώτησή του προς τους υπ. Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.


Η ερώτηση έχει ως εξής:
Εξαιτίας του καιρικού φαινομένου «Διομήδης» πλημμύρισε για άλλη μια φορά η περιοχή της Φαλάνης Λάρισας, προκαλώντας ζημίες στις γεωργικές καλλιέργειες και την αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής τους, καθώς στη φετινή γεωργική χρονιά είναι υπέρογκα τα καλλιεργητικά έξοδα που έχουν επωμιστεί. Αγροτοπαραγωγοί καταγγέλλουν τη μη σωστή διαχείριση των αντιπλημμυρικών συστημάτων από τους αρμόδιους φορείς στην περιοχή τους. Θεωρούν ότι ακόμα και αν η στάθμη του νερού ήταν οριακή θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, αν είχαν γίνει παράλληλα έργα στο φράγμα της Γυρτώνης. Ζητούν οι αγρότες να μεσολαβήσουμε, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν σε μια σειρά σχετικών έργων για την αποφυγή ανάλογων φαινομένων και προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής: α) καθαρισμό των φερτών υλικών μπροστά από τις πόρτες του φράγματος της Γυρτώνης, β) κατασκευή αγωγού που θα διοχετεύει το νερό του φράγματος της Γυρτώνης στη λίμνη της Κάρλας, γ) διαχείριση και διοχέτευση του νερού μέσω ποτιστικών καναλιών προς άλλες γειτονικές αγροτικές εκτάσεις, όπως του Αμπελώνα, Βρυότοπου κλπ., δ) επαρκή καθαρισμό της κοίτης του Πηνειού ποταμού στην περιοχή τους, καθώς στενεύει από την έλευση φερτών υλικών. Όπως μας τόνισαν στην περιοχή τους δε γίνεται σωστή διαχείριση των επιφανειακών νερών από τους αρμόδιους φορείς, το νερό δε διοχετεύεται στις γεωργικές εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής τους, με αποτέλεσμα να λειτουργούν κοστοβόρες γεωτρήσεις για την κάλυψη των γεωργικών αναγκών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες παρεμβάσεων, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των κατοίκων της Φάλανης της Λάρισας, ώστε να επιλυθούν οριστικά τα προβλήματα με τις καταστροφικές πλημμύρες που αντιμετωπίζουν στην περιοχή τους και να προχωρήσει η αναγκαία διαχείριση των επιφανειακών υδάτων προς όφελος της ευρύτερης περιοχής;
2. Ποιος φορέας κα πότε θα αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος της Γυρτώνης;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass