Προχωρά η δημιουργία του Μουσείου Νερού

«ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΛ» ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜ. ΣΑΒΒΟΡΓΙΝΑΚΗΣ

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2022 21:03
Το «Πάρκο Νερού» που θα κατασκευαστεί στον περιβάλλοντα χώρο της ΔΕΥΑΛ Το «Πάρκο Νερού» που θα κατασκευαστεί στον περιβάλλοντα χώρο της ΔΕΥΑΛ

Της Λένας Κισσάβου

Μέχρι τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί η μελέτη στατικής επάρκειας,

καθώς και οι διαδικασίες νομιμοποίησης των παλιών εγκαταστάσεων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ), που προβλέπεται να μετατραπούν σε Μουσείο Νερού.
Το φιλόδοξο όραμα δημιουργίας του Μουσείου προχωρά σταθερά μεν, αλλά με τους ρυθμούς που θέτει η ελληνική γραφειοκρατία, με έτοιμη εδώ και χρόνια τη μελέτη διαμόρφωσης και λειτουργίας των χώρων του, βασισμένη σε αντίστοιχα έργα του εξωτερικού, με βασικό χαρακτηριστικό τη διαδραστικότητα με τους επισκέπτες του.
«Δεν εγκαταλείπουμε την ιστορία της ΔΕΥΑΛ...» δηλώνει κατηγορηματικά στην «Ε» ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ, κ. Δημήτρης Σαββοργινάκης, σημειώνοντας ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι και το 2025, θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που απαιτούνται για να ξεκινήσει το έργο.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Μουσείο Νερού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) θα χωροθετηθεί μέσα στα παλιά κτίρια της επιχείρησης (που δεν χρησιμοποιούνται), όπου στις δεξαμενές τους γινόταν στο παρελθόν το φιλτράρισμα του νερού, για να καταστεί πόσιμο και να διοχετευθεί κατόπιν στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Τα εγκαταλελειμμένα εδώ πολλά χρόνια κτίρια, παρουσιάζουν φθορές και χρήζουν αποκατάστασης, προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη του Μουσείου, στόχος είναι να διασωθεί η ιστορία της ΔΕΥΑΛ και παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία του νερού στη ζωή.
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται «να λειτουργεί ως πρεσβευτής του νερού και της προστασίας του με έναν διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο που θα επιτρέπει στο κοινό να σχηματίσει τη δική του κρίση και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα σε σχέση με το θέμα αυτό. Το Μουσείο θα ανάγει τη θεωρία σε πραγματικές ζωντανές εμπειρίες. Το Μουσείο Νερού θα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια μόνιμη εκπαιδευτική έκθεση, που θα εκθέτει την ιστορική σημασία, τις πολιτιστικές διακλαδώσεις και τις αυξανόμενες απειλές σε ένα βασικό (θεμελιώδες) στοιχείο, το οποίο όλοι μας θεωρούμε δεδομένο, το νερό. Ιστορίες της σχέσης του ανθρώπου με το νερό ειπωμένες μέσω της τέχνης του βίντεο, καθώς και διαδραστικών εκθεμάτων, που θα παρέχουν ένα πιο δυναμικό περιβάλλον για να καλλιεργηθεί μια αντίληψη για το νερό και τη σημασία του σε τωρινά και παρελθοντικά γεγονότα.
Η διάρθρωση του Μουσείου θα ακολουθεί τέσσερις ενότητες με διαφορετικό θεματικό περιεχόμενο:
- Eνότητα 1: Γνωριμία με το νερό. Κύκλος του Νερού στη Φύση.
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζεται η χημεία του νερού και θα γίνεται παρουσίαση της σύστασης του νερού καθώς και των βασικών του ιδιοτήτων
- Ενότητα 2: Το νερό στη ζωή μας. Χρήσεις του νερού.
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιάζονται οι πολλαπλές χρήσεις του νερού στη ζωή των ανθρώπων, καθώς και οι δυνατότητες που παρέχονται από τη χρήση του.
- Ενότητα 3: Παρουσίαση της ΔΕΥΑΛ και των δραστηριοτήτων της.
Στην ενότητα αυτή θα γίνεται γνωριμία με την Επιχείρηση τις δραστηριότητές της και τις παρεχόμενες Υπηρεσίες με ιστορικές αναδρομές και τη σημερινή της μορφή.
- Ενότητα 4: Παιχνίδι με το νερό, περιοδικές εκθέσεις.
Στην ενότητα αυτή θα μπορεί κανείς να παίξει με το νερό, να το αισθανθεί και να το χρησιμοποιήσει. Παιχνίδια που εξετάζουν τις γνώσεις των επισκεπτών σε σχέση με το νερό, παιχνίδια που χρησιμοποιούν το νερό ως κινητήριο δύναμη και ως μέσω παραγωγής μουσικής, σιντριβάνια που χορεύουν ακολουθώντας την κίνηση του σώματος, γίνονται το μέσο για να ενδυναμωθεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση του νερού.
Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου θα δημιουργηθεί «Πάρκο Νερού» με διάφορες μικροκατασκευές και πίδακες που θα συνδυασθεί με διαδρομές στις παλιές εγκαταστάσεις και επίσκεψη στον υφιστάμενο υδατόπυργο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass