Τιμήθηκε ο «εκ Τσαριτσάνης Χρυσόστομος»

Λαμπρότητα και μηνύματα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις μνήμης για τον διδάσκαλο του γένους Κωνσταντίνο Οικονόμο

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2022 18:17

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
«Το όνομα του Κωνσταντίνου Οικονόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Οικονόμειο Σχολή. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να μεριμνήσουμε, ώστε αυτό το ιστορικό σχολείο να παραμείνει ζωντανό, σεβόμενοι την επιθυμία του και τιμώντας τη μνήμη του…».

Ήταν ένα από τα μηνύματα των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή την επέτειο από τον θάνατο του Τσαριτσανιώτη Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Κωνσταντίνου Οικονόμου του εξ Οικονόμων, που διοργάνωσε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η ιστορική κωμόπολη της Τσαριτσάνης.
Οι εκδηλώσεις, που έγιναν με το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο κατά της εξάπλωσης της Covid-19, άρχισαν με την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης (της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου) π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου και οι ιερείς της κωμόπολης π. Γεώργιος Κοντοτάσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας και π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.
Σε περίοπτη θέση υπήρχαν αναθήματα, λείψανα, η Δεσποτική Μήτρα και τα ιερά Άμφια του Κων/νου Οικονόμου, που φυλάσσονται έως και σήμερα.
Αμέσως μετά, αναπέμφθηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Τσαριτσανιώτη Διδασκάλου του Γένους πρωτοπρεσβυτέρου Κων/νου Οικονόμου του εξ Οικονόμων και των αρχιερέων Κυρίλλου, Ιωσήφ, Γερμανού, Πολυκάρπου.
Σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του βίου, της δράσης, των αγώνων και της προσφοράς του Κωνσταντίνου Οικονόμου αναφέρθηκε με μεστό, ζωντανό και επιβλητικό λόγο η διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης Γεωργία Κουτσιάη.

 

ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑ
Χαρακτηριστικά τα όσα κατέθεσε, ανάμεσα στα άλλα, απευθυνόμενη στις αρχές και στο εκκλησίασμα:
«Σήμερα μνημονεύουμε και τιμούμε τον Κωνσταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων, μια σπουδαία προσωπικότητα του 19ου αιώνα που δεσπόζει στην ιστορική μνήμη της πατρίδας του, της Τσαριτσάνης, έναν ευλαβή κληρικό, έναν εμπνευσμένο Διδάσκαλο, έναν πολυγραφότατο θεολόγο, φιλόσοφο και θεατρικό συγγραφέα, έναν φλογερό ιεροκήρυκα του Θείου Λόγου, υπέρμαχο της Ορθοδοξίας, μαχητικό υποστηρικτή των θέσεών του, έναν πολίτη του Κόσμου παρασημοφορημένο από ξένους ηγεμόνες.
Από σύγχρονό του συγγραφέα περιγράφεται ως: «Ανήρ εύσωμος, με οφθαλμούς μέλανας και ζωηροτάτους, κόμη καστανόχρωμη, μέτωπο αρχαϊκό, όψιν με χαρακτήρας αρρενωπούς και γλυκείς. Το δε ήθος του ήταν ευμενές και σεμνοπρεπές».
Οι παράλληλες ρητορικές επιδόσεις του υπήρξαν φημισμένες. Πίστευε βαθύτατα ότι στην εκπαίδευση των νέων ακρογωνιαίος λίθος είναι η γνώση της Ελληνικής και Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας, διότι αυτός είναι ο τρόπος να προσεγγίσουν τις ιερές γραφές και την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.
Ως διδάσκαλος προέτρεπε τους νέους στην αρετή και την ευσέβεια:
«Οποιοδήποτε επάγγελμα και αν μέλλετε, φίλοι νέοι, να επαγγελθείτε, ή μέγα ή μικρόν, χωρίς την χαράν, την ταπείνωσιν, την αγάπην, την ειλικρίνειαν, την αγνότητα, είναι αδύνατον να διαδράμητε το στάδιον εντίμως και ευτυχώς. Όλων δε τούτων των αρετών, πάλιν το επαναλαμβάνω, θεμέλιον έχετε την προς τον Θεόν ευσέβειαν…».
 Για τους παιδαγωγικούς του λόγους, τις προοδευτικές παιδαγωγικές και διδακτικές του αντιλήψεις και πρακτικές, για την αγάπη του προς τους νέους που τους υπηρέτησε με θέρμη ψυχής και αφοσίωση, αλλά και για τη βαθιά του θρησκευτικότητα, χαρακτηρίστηκε ως ο εκ Τσαριτσάνης Χρυσόστομος.
Η θητεία του στο Φιλολογικό Γυμνάσιο άφησε εποχή. Η φήμη του σπουδαίου δασκάλου έφτασε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1819, όταν έκλεισε το Φιλολογικό Γυμνάσιο στη Σμύρνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, τον καλεί στην Κωνσταντινούπολη και του απονέμει τον τιμητικό τίτλο του ιεροκήρυκα και δασκάλου όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Την ίδια εποχή μυήθηκε και στη Φιλική Εταιρεία.
Τον Οκτώβριο του 1821 εκφωνεί τον Προτρεπτικό του λόγο προς τους Έλληνες, με τον οποίο ανασκευάζει τις κατηγορίες εκείνων που δυσφημούν τον αγώνα των Ελλήνων και προτρέπει τους Έλληνες να έχουν ως όπλα τους την πίστη και την αρετή με τα οποία θα νικήσουν τον εχθρό.
Μέχρι το 1832 διέμεινε κυρίως στην Τσαρική Ρωσία και περιόδευσε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, επιτελώντας σημαντικό έργο υπέρ του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού.
Το 1834, ο Οικονόμος επέστρεψε στην Ελλάδα και τίθεται επικεφαλής των επάλξεων της Ορθοδοξίας. Ασχολήθηκε με πραγματικό ζήλο με τα εκκλησιαστικά ζητήματα της εποχής του και αντιτάχθηκε σθεναρά στην απομάκρυνση της Ελληνικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της, άποψη που υποστήριζαν πολλοί με επικεφαλής έναν άλλο αξιόλογο Θεσσαλό κληρικό, τον Θεόκλητο Φαρμακίδη από τη Νίκαια της Λάρισας».

 

ΣΠΑΝΙΑ ΠΟΛΥΜΑΘΕΙΑ
Και η ομιλήτρια ολοκλήρωσε με νόημα:
«Έγραψε εκκλησιαστικά και φιλολογικά έργα, τα οποία τον παρουσιάζουν συγγραφέα με σπάνια πολυμάθεια, ενώ ο όγκος των συγγραμμάτων του προκαλεί κατάπληξη.
Ο Κωνσταντίνος Οικονόμος, συμβιβαστικός, αλλά και ριζοσπαστικός, κατάφερε να συγκεράσει τον σεβασμό στην εκκλησιαστική παράδοση με νεωτεριστικές ιδέες. Με τη μόρφωσή του, με την πληθωρική και λαμπερή προσωπικότητά του, με τις ικανότητές του, με τη βαθιά ορθόδοξη πίστη του και την αγάπη του για την Ελλάδα και τον άνθρωπο, χαρακτήρισε την εποχή του και άφησε τη σφραγίδα του στην εκπαίδευση, στη λειτουργία της ελλαδικής Εκκλησίας και στη σχέση της με το κράτος και τις άλλες Εκκλησίες.
Μέρος της βιβλιοθήκης του δωρίσθηκε στη γενέτειρά του Τσαριτσάνη, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Επίσης, το σεβαστό ποσό των 10.000 ρουβλίων μαζί με τους τόκους καταθέσεών του στην Οδησσό, κληροδοτήθηκε στην Τσαριτσάνη για να δημιουργηθεί σχολείο. Επιθυμούσε να λειτουργεί στη γενέτειρά του «μια Ελληνική Σχολή», ένα Ανώτερο Πνευματικό Ίδρυμα, αντάξιο εκείνου του φωτοβόλου πνευματικού φάρου του 18ου αιώνα, στο οποίο δίδαξαν οι πιο ονομαστοί Δάσκαλοι του Γένους, με επικεφαλής τον ξακουστό Ιωάννη Πέζαρο και σπούδασαν σ’ αυτό δεκάδες νέοι.
Το 1910 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του σχολείου που ονομάστηκε προς τιμήν τού μεγάλου ευεργέτη, Οικονόμειος Σχολή. Μετά την απελευθέρωση του 1912 η Οικονόμειος Σχολή εξελίχθηκε σ’ ένα από τα πρότυπα γυμνάσια του κράτους, το μοναδικό στην επαρχία Ελασσόνας. Στα μαθητολόγιά του αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία των προγόνων μας, η ιστορία του τόπου μας παράλληλα με την ιστορία του νεοελληνικού κράτους.
Το όνομα του Κωνσταντίνου Οικονόμου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Οικονόμειο Σχολή. Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να μεριμνήσουμε, ώστε αυτό το ιστορικό σχολείο να παραμείνει ζωντανό και αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, σεβόμενοι την επιθυμία του Μεγάλου Διδάσκαλου του γένους και τιμώντας έτσι, με τον καλύτερο τρόπο την μνήμη του».

 

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
Με τη σειρά του, ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων στάθηκε στην υπερηφάνεια που νιώθουν οι κάτοικοι της Τσαριτσάνης και της περιοχής τιμώντας τους δύο κληρικούς εκ Τσαριτσάνης, τον επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ και τον Κωνσταντίνο Οικονόμο, «ορόσημα μέσα στην ιστορία» που έδωσαν γενναίους πατριωτικούς αγώνες για την ανεξαρτησία του τόπου, σε αυτήν την «ένδοξη και λαμπρά ημέρα της Εκκλησίας μας, την Κυριακή της Ορθοδοξίας».
Τέλος, απένειμε το οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον συνταξιούχο Τσαριτσανιώτη ιερέα π. Αλέξανδρο Νεζεργιώτη, για την πολύχρονη διακονία του στους Ιερούς Ναούς της ιστορικής Τσαριτσάνης. «Πάντα πρόθυμος και ακούραστος ο π. Αλέξανδρος, παρά τη συνταξιοδότησή του συνεχίζει και σήμερα να λειτουργεί, όπου υπάρχουν εφημεριακά κενά», επεσήμανε με νόημα ο Μητροπολίτης Ελασσώνος.
Στις φετινές εκδηλώσεις της ιστορικής κωμόπολης παρευρέθηκαν
οι βουλευτές Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας η αναπληρ. γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Ζωή Φτίκα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας Στέλιος Δημότσιος και Θανάσης Παιδής, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο διοικητής της 361 Π.Α.Π., αντισυνταγματάρχης Χρήστος Χατζής, εκ μέρους του Α.Τ.Α. ο αντισμήναρχος Νικόλαος Κολοκάθης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Κώστας Πασχόπουλος, Γιώργος Κατσιούρας, Γιάννης Καριπίδης, Χρήστος Παπαδημητρίου, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας– επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Ελευθ. Μουλτσιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Καραγιάννης, Αστ. Στούπας, Διον. Κουρομπίνας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης Αχιλλέας Μητσιμπόνας, κοινοτικοί σύμβουλοι, αντιπροσωπείες φορέων και συλλόγων της Τσαριτσάνης, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass