«Λιμνάζουν Αχελώος και μικρότερα φράγματα»

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2022 15:07

Ότι λιμνάζει η υπόθεση αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας

διαπίστωσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά κατά τη χθεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει για το φράγμα της Σκοπιάς του Ενιπέα. Εκτός από τη στασιμότητα στο συγκεκριμένο έργο, επέκρινε την Κυβέρνηση και για την πορεία των έργων του Αχελώου. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της μετά τη συζήτηση στη Βουλή, «στη βουλευτή απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, ο οποίος δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Διυπουργική Απόφαση, ότι αναμένεται να υπογραφεί σύντομα και η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η μελέτη βελτιώνεται για να συμπεριλάβει και υδρευτικά και αρδευτικά έργα και γι’ αυτό προέκυψε και η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου.
Στη δευτερολογία της, η Λαρισαία βουλευτής σημείωσε τα εξής: «Απ’ ό,τι μας είπατε, δηλαδή, δεν έχει ακόμη υπογραφεί η διυπουργική σύμβαση. Βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από έναν χρόνο, γιατί μας είπατε ότι η διαφορά σας από τη δική μας Κυβέρνηση είναι ότι εσείς πραγματοποιείτε αυτά που εξαγγέλλετε. Και εμείς πραγματοποιήσαμε πάρα πολλά φράγματα στη Θεσσαλία και εσείς συνεχίζετε αυτό που εμείς προετοιμάσαμε. Μιλήσατε και για αγκυλώσεις ιδεοληπτικές, που είχε η δική μας Κυβέρνηση. Φαντάζομαι, αναφέρεστε στη μερική εκτροπή των υδάτων του Αχελώου. Εμείς, λοιπόν, υποστηρίζουμε και υποστηρίζαμε πάντα, ότι αυτό το έργο είναι πολύ δύσκολο και μια «πονεμένη ιστορία», όπως είπε και ο Πρωθυπουργός στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Δηλαδή, όσο ήσασταν στην Αντιπολίτευση, έλεγε ότι αμέσως θα ξεκινήσουν τα έργα της εκτροπής του Αχελώου, ενώ στην Έκθεση είπε: «Ξέρω καλά ότι αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία». Επειδή λοιπόν, είναι μια «πονεμένη ιστορία», και ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ, γιατί εδώ έρχονται σε σύγκρουση δύο Περιφέρειες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα έχουμε έναν εμφύλιο πόλεμο για το νερό. Και οι δύο Περιφερειάρχες ανήκουν στη δική σας παράταξη. Να βγείτε σε αυτούς και να εξηγήσετε.
Πριν από λίγο καιρό, πριν από έναν μήνα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο κ. Νασιακόπουλος, συγκάλεσε ακόμα μία σύσκεψη γι’ αυτό το θέμα στη Λάρισα, με όλους τους βουλευτές. Όλοι συμφωνήσαμε να έρθει αυτό το θέμα, που είναι πολύ σοβαρό, στη Βουλή, σε επίπεδο Αρχηγών, για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους καθαρά, να μη λέμε άλλα όταν είμαστε αντιπολίτευση και σε προεκλογική περίοδο και άλλα όταν γινόμαστε Κυβέρνηση. Η δικιά μας Κυβέρνηση έχει πάρει καθαρή θέση. Εσείς τη λέτε ιδεοληπτική. Αν η δική σας δεν είναι ιδεοληπτική, κάντε το. Έχετε πια δυόμισι χρόνια Κυβέρνηση. Φτάνουν οι δικαιολογίες ότι προετοιμάζεστε και προετοιμάζεστε. Δυόμισι χρόνια. Με αφορμή την απειλή επισιτιστικής κρίσης, η Θεσσαλία είναι ο σιτοβολώνας της Ελλάδας. Δεν υπάρχει νερό. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί και πρέπει να λυθεί απ’ όλους μας. Όλοι έχουμε αγωνία. Δεν έχουμε διάθεση για αντιπολίτευση. Προσπαθούμε να δούμε με ποιον τρόπο, ποιος είναι ρεαλιστικός, να λυθεί αυτό το θέμα και όχι να λέμε συνέχεια «ναι, ναι, θα το κάνουμε», να καλοπιάνουμε τους αγρότες και μετά να αισθάνονται και οι ίδιοι προδομένοι. Εμείς ως Κυβέρνηση, επειδή βλέπαμε ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει γρήγορα, είπαμε ότι η λύση είναι τα επιμέρους φράγματα. Και έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά από το προηγούμενο Υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσα σε αυτήν εντάσσεται και το φράγμα αυτό, της Σκοπιάς. Δυστυχώς, δεν έχετε να μου πείτε κάτι πιο συγκεκριμένο, μόνο ότι θα υπογραφεί και θα προχωρήσει. Απ’ όταν κατέθεσα την ερώτηση, έχει περάσει πολύς καιρός. Ακόμη και σήμερα, δεν έχετε να μας πείτε κάτι πιο χειροπιαστό παρά μόνο ότι θα γίνει σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς κατ’ αρχάς, γενικά, δεν είμαστε αρνητικοί και κάθετοι πως οτιδήποτε έχει σχέση με ιδιωτική σύμπραξη είναι αρνητικό. Όμως έχουν σημασία και οι όροι. Γι’ αυτούς μιλάμε πάντα. Οικονομικοί όροι. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε σε ιδιώτες χωρίς έλεγχο ένα έργο που ο προϋπολογισμός του από εκατό εκατομμύρια πήγε τριακόσια δεκαπέντε. Πρέπει να τα δούμε όλα, και τι κέρδος θα έχουν οι ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι αυτό το έργο. Δεν μπορούμε να τα δίνουμε εν λευκώ. Αυτή είναι η διαφορά μας και η ένστασή μας».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass