Ο Ιπποκράτης όπως του… αξίζει στη Λάρισα

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2022 21:00

Μετά από μια περίοδο συνεχόμενων περιορισμών λόγω πανδημίας, οι εκδηλώσεις αρχίζουν σιγά - σιγά να ξαναβρίσκουν τον ρυθμό τους και φυσικά να προσπαθούν ουσιαστικά να επιτύχουν τους στόχους τους. Κάπως έτσι, μέσα από τη χθεσινή εκδήλωση που έγινε στον Μύλο του Παππά, οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες ελπίζουν βάσιμα πως και οι προσπάθειες για ανάπλαση του Μνημείου του Ιπποκράτη, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, θα τύχουν γόνιμου εδάφους με σκοπό -κάποια στιγμή- την υλοποίησή τους και τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την πόλη.


Στον δεύτερο όροφο του στολιδιού της Λάρισας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τίτλο: «Για ένα σύγχρονο Μουσείο Ιπποκράτη» την οποία και διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων.
Η βασική ομιλία της εκδήλωσης αφορούσε σε μια διπλωματική εργασία που έγινε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την αρχιτέκτονα μηχανικό, κ. Μαρτίνα Λεβέντη, η οποία σχετίζεται με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου του Ιπποκράτη, αλλά και του ίδιου του μνημείου με τίτλο «Ανάδειξη του Μνημείου του Ιπποκράτη στη Λάρισα και δημιουργία Μουσείου».
Πρόλογο στη διπλωματική έκανε ο κ. Νίκος Σαμαράς μιλώντας για «Ένα Νέο Μουσείο της Ιπποκρατικής Ιδέας για τη Λάρισα». Ο Νίκος Σαμαράς είναι αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ. Πολυτεχνείου, λέκτορας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ανάπλαση και Αναβίωση Ιστορικών Κέντρων».
Παράλληλα, η κ. Γοσποδίνη από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρουσίασε παραδείγματα αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων σε πόλεις που έγιναν στην Ευρώπη και ανέδειξαν τον χαρακτήρα τους. Το θέμα της ομιλίας της ήταν «Η συμβολή σύγχρονων μουσείων, έργων υψηλής αρχιτεκτονικής, στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών πόλεων». Η κ. Άσπα Γοσποδίνη είναι καθηγήτρια Πολεοδομίας και Αστικού Σχεδιασμού του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθύντρια του Ερευνητικού Εργαστηρίου «Μορφολογίας και Σχεδιασμού Αστικού Χώρου» και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αστικές Αναπλάσεις, Αστική Ανάπτυξη και Αγορά Ακινήτων».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Σούλτης, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου, ξεκίνησε λέγοντας πως η παρούσα Δημοτική Αρχή αφού ξεκίνησε έθεσε μέσα στις προτεραιότητές της, την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και των εμβληματικών μνημείων της. «Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται αυτές οι κινήσεις και έγιναν σημαντικά βήματα. Η συνεργασία της Δημοτικής Αρχής και με την Ιατρική Σχολή και με τον ιατρικό κόσμο υπήρξε καταλύτης και για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτού του συλλόγου. Πιστεύω πως εκδηλώσεις τέτοιες έγιναν θεσμός για την πόλη και είμαστε εδώ να βοηθήσουμε έτσι να αναδειχθούν και να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο. Η τελευταία κίνηση ήταν η ανανέωση της αδελφοποίησης με την Κω» είπε ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων και παράλληλα παρουσίασε τα σχέδια του Δήμου για τον χώρο που αφορά το Μνημείο του Ιπποκράτη, αλλά και τη σύνδεσή του με το πάρκο του Αλκαζάρ και την υπόλοιπη πόλη.
Από την πλευρά ο κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιπποκράτης στη Λάρισα, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό για μια πόλη να έχει τέτοια σύνδεση με τον Ιπποκράτη. «Εμείς από το 2015 που ιδρυθήκαμε ως σύλλογος προσπαθούμε και με εκδηλώσεις και με ποικίλες άλλες δράσεις να προβάλλουμε και το έργο του Ιπποκράτη, αλλά και τη σχέση του με την πόλη της Λάρισας, η οποία είναι κάτι που ίσως να μην έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε. Τα τελευταία χρόνια εκτός από τις εκδηλώσεις που κάνουμε σαν σύλλογος και διοργανώνουμε με τους άλλους φορείς, προσπαθούμε να αναδείξουμε τόσο το μνημείο όσο και το μουσείο που υπάρχει από κάτω και υπάρχει από το 1980. Μουσείο βέβαια που πρέπει να αναμορφωθεί και να συνδεθεί με την υπόλοιπη πόλη. Έτσι θα αποκτήσει μια συνέχεια το μνημείο με την πραγματικότητα της πόλης όπως είναι το Αρχαίο Θέατρο ή η πλατεία Ταχυδρομείου με τον Γλυπτό Ποταμό. Όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν».
Τόνισε επίσης ότι «το 2016 κάναμε την πρώτη εκδήλωση για να γίνουν προτάσεις από επιστήμονες γύρω από το μνημείο, ενώ και σε άλλες εκδηλώσεις έχουν γίνει προτάσεις για τη σύνδεση του μνημείου με τον Βοτανικό Κήπο, αλλά και του Βοτανικού Κήπου μέχρι το κέντρο της πόλης», ωστόσο η πανδημία τούς πήγε πίσω. Παρά τις δυσκολίες σύμφωνα με τον κ. Χαλιαμπάλια πάνω από 2.000 παιδιά έχουν συμμετάσχει σε τέτοιες δράσεις και αυτό είναι ένα θετικό βήμα. «Μακάρι να συνεχιστούν όλα αυτά» ολοκλήρωσε.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ
ΦΩΤ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΤΑΜΠΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass