«Ο Αχελώος είναι το μεγαλύτερο green deal έργο»

Τόνισε ο Κ. Αγοραστός σε ημερίδα στη γέφυρα Κοράκου * Αργήσαμε για τα νερά της Πίνδου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θαν. Νασιακόπουλος

Δημοσίευση: 06 Ιουν 2022 17:02

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Αργιθέα Καρδίτσας η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:


Η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου αποτελεί το μεγαλύτερο «green deal» έργο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Είναι έργο εθνικής και ζωτικής σημασίας. Συμβάλλει σημαντικά στην αυτάρκεια της χώρας στην παραγωγή ενέργειας, στην επάρκεια νερού για ύδρευση και άρδευση, καθώς και στην προφύλαξη της Θεσσαλίας από τις επιπτώσεις και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που συντελείται.
Συμβάλλει καθοριστικά στην ορθή διαχείριση των υδάτων και στη σωστή ισορροπία φύσης, ανθρώπου και παραγωγής στη Θεσσαλία.
Βλέποντας κανείς τα ημιτελή έργα του Αχελώου ανασύρει στη μνήμη του την κινηματογραφική εικόνα του Τιτανικού. Ένα έργο πλέον της 25ετίας που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αν και έχουν δαπανηθεί 1,2 δισ. ευρώ, σε παρούσα αξία, από εθνικούς πόρους . Ένα έργο που αν είχε ολοκληρωθεί θα είχε αποτρέψει πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή, όπως άλλωστε είχαμε  επισημάνει από το 2016 στη σύσκεψη που είχε γίνει τότε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον τότε αρμόδιο Υπουργό.
Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ολοκληρωθούν άμεσα και ταχύτατα τα ημιτελή υδροηλεκτρικά έργα του Αχελώου για να υπάρξει επάρκεια νερού τόσο για τις υδρευτικές όσο ανάγκες όσο και για την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αφού τα 1.000.000 στρέμματα που πρόκειται να καλλιεργηθούν θα τονώσουν τη «made in Greece» παραγωγή, σε μια εποχή, μάλιστα, που η επισιτιστική κρίση είναι προ των πυλών λόγω του πολέμου.
ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΟΛΟΚΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ
Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα του Αχελώου για να μπορέσει να αποκατασταθεί το περιβάλλον και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα θα ολοκληρωθούν και τα έργα υποδομών (δρόμοι, σήραγγες, γέφυρες) των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε δεν υφίστανται νομικά κωλύματα, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του, το 2012, έκρινε ότι ένα σύστημα Natura μπορεί να μετατραπεί σε ανθρωπογενές για τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης. Όλα θα γίνουν για το περιβάλλον και με σεβασμό προς αυτό. Γι’ αυτό όσοι αντιδρούν στην πρόοδο και προσπαθούν με πολιτική ετερότητα να ακυρώσουν την ολοκλήρωση του έργου, δρουν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων και της ευημερίας της κοινωνίας μας.
Τελειώνοντας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τόνισε την επιτακτική ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας συνεργάστηκαν άψογα στην από κοινού διοργάνωση της ημερίδας, προκειμένου να «μεγαλώσουν τη δύναμη της φωνής όλων αυτών που αγωνιούν για την εξέλιξη των έργων που αφορούν στα νερά της Πίνδου και στον Αχελώο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Αθανάσιος Νασιακόπουλος. Συνέχισε μάλιστα στην ομιλία του ζητώντας άμεσα την οριστική λύση του προβλήματος. «Θα πρέπει σήμερα να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για ένα έργο πολύτιμο για όλους τους Έλληνες. Ένα έργο που θα φέρει ριζικές αλλαγές στην αγροτική οικονομία της χώρας, καθώς από αυτό θα αρδευτούν και καλλιεργηθούν πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο».
Κεντρικοί ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήδη έχουν συντονιστεί όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου πολύ σύντομα και με γοργούς ρυθμούς να ολοκληρωθούν οι αναθεωρημένες μελέτες που θα συμβάλουν στη διευθέτηση των συγκεκριμένων έργων.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οι ειδικοί επιστήμονες στις ομιλίες τους στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τόνισαν τα εξής:
* Το Υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας έχει τα εξής χαρακτηριστικά: έχει ισχύς 2 x 80 + 1,6 = 161,6 MW, εξοικονομεί 17 – 43 εκατ. ευρώ/έτος, παράγει 362 GWh/έτος, εξοικονομεί 400.000 tn CO2/έτος (x 25 – 90 ευρώ /tn εξοικονόμηση = 10 – 36 εκατ. ευρώ/έτος). Με τη σημαντική αποθηκευτική του ικανότητα των 250 εκατ. κ.μ. νερού, συμβάλλει καθοριστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντη περιοχών, καθώς επίσης παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της εξυπηρέτησης των αρδευτικών και υδρευτικών αναγκών από τα κατάντη λειτουργούντα έργα του Αχελώου.
Για το έργο αυτό η ΔΕΗ έχει δαπανήσει έως τώρα σε ιστορικές τιμές περίπου 280 εκατ. ευρώ. Όμως υπήρξαν αντιδράσεις για το έργο και οι ΑΕΠΟ ακυρώνονταν από το ΣτΕ.
Διευκρινίζουμε ότι το έργο ΔΕΝ έχει οποιαδήποτε σύνδεση, ούτε λειτουργική σχέση με το σχέδιο μεταφοράς νερών προς Θεσσαλία. Αποτελεί ανεξάρτητο έργο στον άνω ρου του Αχελώου, όπως και τα υπόλοιπα ΥΗΕ (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος). Ήδη έχουμε νέα ΑΕΠΟ σε ισχύ, η οποία περιγράφει τα παραπάνω και είναι συμβατή με το Διαχειριστικό Σχέδιο του Αχελώου και στην οποία προβλέπεται ότι η ΔΕΗ θα εκτελέσει έργα προστασίας για τη διατήρηση μέρους του οικισμού Μεσοχώρας.
Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε το 2024 – 2025 να έχουμε έμφραξη, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Πρόοδος:
Φράγμα και συναφή: 97%.
ΗΜ εξοπλισμός: 100%.
Οδική σύνδεση: 100%.
Υπολειπόμενα έργα:
Στεγάνωση αρμών φράγματος.
Πρόσθετες αποκαταστάσεις.
Έμφραξη.
Λοιπές περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις. Δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του Έργου.
* Το ημιτελές Υδροηλεκτρικό της Συκιάς θα έχει σημαντική συμβολή στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, καθώς δύναται να παράγει ισχύος 120 MW και η ετήσια εξοικονόμηση ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
* Η Διάρθρωση και στόχοι της αγροτικής γεωργικής παραγωγής στη Θεσσαλία:
1. H αρδευόμενη γεωργική γη μπορεί να αυξηθεί κατά 18% και, από 2.497.000 στρέμματα σήμερα, να φτάσει 2.940.000 στρέμματα (δηλαδή από 53.9% της έκτασης γεωργικής γης σε 63,5%).
2. Απαιτούνται πρόσθετοι υδατικοί πόροι και δίκτυα.
3. Προτεινόμενες δράσεις αναπτυξιακού σεναρίου.
Διπλασιασμός της έκτασης του αραβόσιτου για καρπό και για παραγωγή χλωρής νομής και ενσιρώματος, αύξηση της καλλιέργειας μηδικής και της καλλιέργειας φθινοπωρινών ψυχανθών για παραγωγή σανών, μείωση της έκτασης του βαμβακιού, γενικευμένη εφαρμογή ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών για παραγωγή ζωοτροφών, σημαντική αύξηση της έκτασης των κηπευτικών καλλιεργειών (ενίσχυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών),
παραγωγή πιστοποιημένης ποιότητας οσπρίων.
4. Ενίσχυση κτηνοτροφίας για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, με έμφαση στην παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, ελληνικής γιαούρτης και λευκού κρέατος.
5. Οι προαναφερόμενες αγρονομικές παρεμβάσεις υποστηρίζουν αύξηση της απασχόλησης κατά 22,7%. Το ισοδύναμο απασχόλησης από 11.000 πλήρως απασχολούμενα άτομα στην υφιστάμενη κατάσταση θα αυξηθεί σε 13.500 άτομα. Ταυτόχρονα, οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν στην υποκατάσταση εισαγωγών και στην αύξηση εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.
Οι δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει το Υπουργείο Υποδομών για να προχωρήσει το έργο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο είναι οι εξής:
* Προκήρυξη, ανάθεση και εκπόνηση τεχνικών μελετών για τον επανασχεδιασμό του φράγματος Συκιάς λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ και του Υπουργείου Πολιτισμού.
* Οι μελέτες να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μελέτες υδραυλικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές, ηλεκτρομηχανολογικές, τοπογραφικές, καθώς και ΜΠΕ και ΜΕΟΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
* Έγκριση ΜΠΕ και έκδοση ΑΕΠΟ από ΥΠΕΝ.
* Προκήρυξη ανάθεσης και εκπόνησης οριστικών μελετών και σύνταξης τευχών δημοπράτησης.
* Δημοπράτηση έργου.
Το «παρών» έδωσαν πλήθος βουλευτών και δημάρχων από ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass