Το μέλλον είναι στις ΑΠΕ

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην «Ε»: Η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί τη μόνη λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις * Ημερίδα σήμερα της «Ε» και του «TRT» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2022 9:02

«Το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς θα συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο νέα έργα ισχύος άνω των 1.740 MW. Τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε νωρίτερα από το 2030 τον στρατηγικό μας στόχο να καλύπτουμε πάνω από το 70% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.


Έως το 2030, θα κινητοποιήσουμε συνολικά για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας περισσότερα από 44 δισ. ευρώ». Την αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη κάνει ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκας, με δήλωσή του προς την «Ε», επ’ ευκαιρία της σημερινής -πολύ ενδιαφέρουσας- ημερίδας, με τίτλο «Σταθμοί ΑΠΕ - Ανάπτυξη και προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον», που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα «Ελευθερία» και ο τηλεοπτικός σταθμός «TRT», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα.
Ο κ. Σκρέκας, ο οποίος θα παραστεί στην ημερίδα, σημειώνει στη δήλωσή του ότι «Η πράσινη μετάβαση αποτελεί τη μόνη λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σκρέκα έχει ως εξής:
Η διοργάνωση της Ημερίδας «Σταθμοί ΑΠΕ - Ανάπτυξη και προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον» αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις για τις ευκαιρίες στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Τον τελευταίο χρόνο η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που απειλεί με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κινηθεί σε τρεις άξονες: στη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης για καταναλωτές και επιχειρήσεις, στην εκπόνηση σχεδίου για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας και στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης».
Η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί τη μόνη λύση για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας και τη μείωση του κόστους σε σταθερή βάση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το 2022 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τις ΑΠΕ, καθώς θα συνδεθούν στο ηλεκτρικό δίκτυο νέα έργα ισχύος άνω των 1.740 MW. Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε νωρίτερα από το 2030 τον στρατηγικό μας στόχο να καλύπτουμε πάνω από το 70% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Έως το 2030, θα κινητοποιήσουμε συνολικά για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας περισσότερα από 44 δισ. ευρώ.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα για να πετύχουμε τους φιλόδοξους κλιματικούς μας στόχους και να αλλάξουμε την Ελλάδα προς όφελος των πολιτών».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί στο Larissa Imperial, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, ενώ εισηγήσεις στη διάρκεια της τρίωρης διαδικασίας θα κάνουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, η γ.γ. του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, καθηγητές Πανεπιστημίων κ.ά.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας που έχει ως θέμα «Σταθμοί ΑΠΕ - Ανάπτυξη και προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον» θα ξεκινήσει από τις 09:30 έως 10:00 με εγγραφές.
* 10:00 - 11:00 1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Απολογισμός πορείας ΑΠΕ στην Ελλάδα και μελλοντικό πλάνο ανάπτυξης, απολογισμός ΑΠΕ την τελευταία 3ετία, μελλοντικά πλάνα ανάπτυξης ΑΠΕ και Στρατηγικός σχεδιασμός, Φωτοβολταϊκά & Αιολικά Πάρκα, Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας, Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα.
* 11:00 - 12:00 2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Περιβαλλοντικές παράμετροι στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών και οφέλη τοπικών κοινωνιών από τη λειτουργία τους,
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα Φωτοβολταϊκών Σταθμών, Βέλτιστες πρακτικές στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών, παρουσίαση Case Study, Περιβαλλοντικά Οφέλη (αντιπαραβολή με εναλλακτικές τεχνολογίες όπως ΦΑ, λιγνίτης και πυρηνικά),
Κοινωνικά Οφέλη (δημιουργία θέσεων εργασίας εξειδικευμένων αλλά και ανειδίκευτων),
Brain Gain σε τοπικό επίπεδο - Ενεργειακή Αποκέντρωση (σε σχέση με σημερινή υπερσυγκέντρωση έργων σε 4 - 5 σημεία ανά την επικράτεια).
* 12:00 - 13:00 3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Ηλεκτρικά Δίκτυα και διείσδυση Σταθμών ΑΠΕ, Αρχιτεκτονική του Ηλεκτρικού Συστήματος Μεταφοράς στην Ελλάδα, Τεχνικές δυνατότητες και κριτήρια διείσδυσης Σταθμών ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, Συνέργειες έργων ΑΠΕ με έργα Αποθήκευσης.
* 13.00-14:00 NETWORKING
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass