Άξιος!!!

Ενθρονίστηκε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, παρουσία πλήθους κόσμου, τριών επισκόπων, πολλών κληρικών, εκπροσώπων Ιερών Μητροπόλεων και Μονών

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2022 17:30 | Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτ 2022 17:48

Παρουσία τριών αρχιερέων και πλήθους κλήρου και λαού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η Ενθρόνιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου και Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου Αγαθονίκου.


Η Ακολουθία της Ενθρονίσεως ξεκίνησε αμέσως μετά τον Εσπερινό και σ’ αυτή ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε στον νέο Ηγούμενο τον Ηγουμενικό Σταυρό, την Ηγουμενική Ράβδο και τον Ηγουμενικό Μανδύα, οδηγώντας τον και ανεβάζοντάς τον στον Ηγουμενικό Θρόνο με τις ιαχές ΑΞΙΟΣ, ΑΞΙΟΣ να δονούν τους θόλους του Καθολικού της ιστορικής αυτής Μονής της Αγιάς.
Κατόπιν, ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του εκφράζοντας το ιερό δέος του μπροστά στην ευθύνη, που η Εκκλησία εναποθέτει στους ώμους του, να ποιμαίνει και να καθοδηγεί πνευματικώς μέσα από τη Μονή αυτή που ο ίδιος και ο αείμνηστος Γέροντας Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός Καζαντζίδης αναγέννησαν πριν 17 χρόνια, όταν και ήρθαν στην περιοχή της Αγιάς. Ιδιαίτερες και γεμάτες συγκίνηση ήταν οι αναφορές του στον μακαριστό Αιμιλιανό εξαίροντας την αρετή της υπομονής που κατά τη διάρκεια της ασθενείας του επέδειξε. Ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο για «την ανυπόκριτη αγάπη, τη σταθερή εμπιστοσύνη, τη διακριτικότητα, τον σεβασμό της ελευθερίας» που έχει περιβάλει την Αδελφότητα, όπως και τον νεοεκλεγμένο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνό που ως Πρωτοσύγκελος μέχρι πριν λίγες ημέρες της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος τους συμπαραστάθηκε «σαν πραγματικός αδελφός», επισημαίνοντας πως του οφείλουν πολλά. Περαίνοντας τον λόγο του, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς όλους που παρευρέθηκαν και επικαλέστηκε την ευχή των Αγίων Αρχιερέων, καθώς και την προσευχή όλων των παριστάμενων, για το δύσκολο έργο που επωμίζεται.
ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ
Από την πλευρά του ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ενθρόνιση, σε μια Μονή που, όπως είπε, αποτελεί «ελπίδα ζωντανή και Μαρτυρία Χριστού στον σύγχρονο κόσμο». Απευθυνόμενος στον νέο Ηγούμενο σημείωσε ότι είναι βαρύ το έργο που αναλαμβάνει, επισημαίνοντάς του ότι οφείλει να διασφαλίζει και να σφυρηλατεί νυχθημερόν την ενότητα, να διακονεί την καθαρότητα, να είναι ελεήμων στις ψυχές και στα σώματα των ανθρώπων παραμένοντας εσαεί εκφραστής του ελέους του Θεού, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας «Πατέρα Νικόδημε πορευθείτε με το ήθος που έχετε, με την ταπείνωση που διαθέτετε και με όλες τις χάρες που ο Θεός σάς έχει κοσμήσει, με προσευχή, τόλμη και πνεύμα θυσίας και ταπείνωσης».
Ο σεβασμιότατος κ. Δαμασκηνός χαρακτήρισε τον π. Νικόδημο «ταπεινό εργάτη του Θεού» και περιέγραψε τη σχέση, που ανέπτυξε μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, ως «σχέση πνευματική, αγάπης, αδελφοσύνης και φιλίας» διακρίνοντας, όπως τόνισε, από νωρίς στον νέο Ηγούμενο «ειλικρίνεια και εντιμότητα στη σκέψη και τις πράξεις του». «Ως Επίσκοπος πλέον, θα προσεύχομαι» είπε «να έχετε υγεία πνεύματος, σώματος και ψυχής, να διατηρείτε την ενότητα της Αδελφότητας, να μεταδίδετε το όνομα του Θεού και να συνεχίζετε απρόσκοπτα τη διακονία σας σ’ αυτόν τον τόπο».
Στην ενθρόνιση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολβίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων ως εκπρόσωπος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου Αρχιμανδρίτης Νικάνωρ, Κορώνης Καρδίτσας Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Άνω Ξενιάς Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου Βοιωτίας Αρχιμανδρίτης Σιλουανός, Αγίου Νεκταρίου Κιλκίς Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μεγαλοβρύσου Αγιάς Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος, ο Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης Αρχιμανδρίτης Αντώνιος, η σεβαστή Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νηλείας Πηλίου μοναχή Νικοδήμη, η γερόντισσα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Ανύδρου Γιαννιτσών μοναχή Ιωάννα, ιερείς από τις Μητροπόλεις Δημητριάδος και Αλμυρού, Λαρίσης και Τυρνάβου, Ελασσόνας, Γουμεννίσης, Πολυκάστρου και Αξιουπόλεως. Επίσης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος και Χρήστος Κέλλας, ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας Άκης Νασιώκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Πέτρος Μπαρμπέρης, Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη και Αθανάσιος Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστρίου Νίκος Κολοβός και ο πρώην βουλευτής Έκτορας Νασιώκας.

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass