Χρηματοδότηση μέσω καινοτόμων εργαλείων

ΟΙ ΔΕΥΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2022 15:10

Για τις σύγχρονες μεθόδους, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται για να επιτευχθεί η εξοικονόμηση και η διαχείριση, με όρους περιβαλλοντικής προστασίας, των βιολογικών καθαρισμών, ενημερώθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΔΕΥΑ Λάρισας θεσμικοί παράγοντες και επιστήμονες, στο πλαίσιο ημερίδας για την ενεργειακή ανάλυση, τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.


Τη διοργάνωση ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης, η οποία είναι εταίρος στην πράξη με τίτλο «Ενεργειακή ανάλυση και βελτιστοποίηση λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ».
Επικεφαλής φορέας της σύμπραξης είναι η εταιρεία μελετών «Υδροδιαχείριση» και δεύτερος εταίρος είναι το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας. Η πράξη αφορά στην παραγωγή ενός ολοκληρωμένου «εργαλείου» για τη λειτουργική - ενεργειακή αξιολόγηση και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Ελλάδας.
Όπως τονίστηκε, ο σκοπός αυτού του εργαλείου είναι να βοηθήσει τους φορείς διαχείρισης και λειτουργίας των ΕΕΛ να καθιερώσουν τα απαραίτητα συστήματα και να προβούν στις διαδικασίες για τη βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, της ενεργειακής χρήσης και της ενεργειακής κατανάλωσης, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων. Η εφαρμογή του εργαλείου αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση των ενεργειακών εξόδων, καθώς και διαφόρων περιβαλλοντικών επιπτώσεων (π.χ. εκλύσεων αερίων θερμοκηπίου), με στόχο τη μετατροπή μιας ΕΕΛ από ενεργοβόρα μονάδα σε μια εγκατάσταση μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Παράλληλα, εξετάζεται η αξιοποίηση του ενεργειακού περιεχομένου παραπροϊόντων που προκύπτουν από τα αρχικά στάδια της επεξεργασίας προς παραγωγή βιοαερίου, όπως τα λίπη και τα εσχαρίσματα από τα στάδια της προεπεξεργασίας. Τέλος, θα παραχθεί εγχειρίδιο Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας σε ΕΕΛ κατά ISO 50001, σύμφωνα με την Οδηγία 2012/2/Ε.Ε.
Κατά τη διάρκειά της φορείς από τον ελλαδικό χώρο (Δ.Ε.Υ.Α., Ε.Υ.Δ.Α.Π., Ε.Υ.Α.Θ.), που έχουν εκτεταμένα ασχοληθεί με το θέμα, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενεργειακή διαχείριση κυρίως σε Ε.Ε.Λ., αλλά και σε όλες τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης των Δ.Ε.Υ.Α. και θα παρουσιαστούν τα τελικά αποτελέσματα του έργου από το οποίο αναμένεται να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τη βελτιστοποίηση λειτουργίας και μείωσης κόστους των Ε.Ε.Λ. και των Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και τον υπολογισμό του ενεργειακού αποτυπώματός τους που πρέπει να υπολογιστεί υπό τις νέες απαιτήσεις της νομοθεσίας και διεθνείς πιέσεις για μείωσή του.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, αφού αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης, είπε πως αυτά έπρεπε να προηγούνται «δεν γίνεται να έρχεσαι αφού ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση για να λύσεις ζητήματα. Συνήθως προβλέπεις. Αυτό το πρόβλημα όμως η ΔΕΥΑ το έχουν σκεφτεί, όμως δεν μπορεί να τα υλοποιήσουν λόγω προβλημάτων με τα δίκτυα». Υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πρώτης τάξεως θέμα και ευχαρίστησε όλους όσοι έδωσαν το «παρών».
«Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να φτάσουμε στο ζητούμενο είναι ο τρόπος με τον οποίο θα επιβιώσουν οι δημοτικές μας επιχειρήσεις αντιμετωπίζοντας το ενεργειακό ζήτημα αφού δεν επιδοτούνται και δεν επιχορηγούνται από την κεντρική πολιτεία».
Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Μαρινάκης που είναι πρόεδρος της Ένωσης ΔΕΥΑ είπε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ότι «Αυτήν την περίοδο όλοι στην αυτοδιοίκηση και όσοι συμμετέχουν στα θέματα διαχείρισης του νερού ζούμε μια μεγάλη αγωνία. Την αγωνία της βιωσιμότητας. Έχει ξεφύγει το θέμα και πρέπει να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση πως εμείς δεν επαιτούμε βοήθεια. Ζητάμε τρόπους και χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Δεν είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχει προτεραιοποίηση της αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων που διαχειρίζονται αυτό το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό, έναντι των οποιοδήποτε επιχειρηματιών που θέλουν να μπούνε στο θέμα της ενέργειας. Μην κάνουν κάποιοι πως δεν καταλαβαίνουν για τον λογαριασμό. Ή θα το πληρώσουν οι πάροχοι μέσω ανείσπρακτων λογαριασμών ή θα τον πληρώσουν οι πολίτες με τη διόγκωση των τελών. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, ούτε γίνεται μαγικά. Στεναχωριέμαι γιατί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο ήμασταν ο μόνος φορέας που επισημάναμε τον μεγάλο κίνδυνο των ανατιμήσεων της ενέργειας. Βλέπαμε το πρόβλημα που ερχόταν».
Για τη σημαντικότητα της εκδήλωσης μίλησε και ο γενικός διευθυντής κ. Δημήτρης Σαββοργινάκης, υπογραμμίζοντας πως τα συμπεράσματά της αναμένεται να είναι χρήσιμα και πολύτιμα για το μέλλον των ΔΕΥΑ.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass