Σήμα κινδύνου για τα νερά της Θεσσαλίας

ΜΕ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ - ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΕΚΡΟΥΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ - ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2022 13:09

Η επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων έτσι ώστε, να αντιστραφεί η τροχιά ερημοποίησης της Θεσσαλίας που συγκαταλέγεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου υπογραμμίστηκε από επιστήμονες, οικολόγους, αγρότες και κτηνοτρόφους σε ημερίδα που διοργάνωσε ο βουλευτής Λάρισας του

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης. Στην ημερίδα που έγινε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Διβάνη» στη Λάρισα, παρουσία πλήθους πολιτών και με θέμα «Ο κάμπος ερημώνει. Τον ακούμε;» ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε δέσμη έξι προτάσεων για να μην ερημοποιηθεί ο Θεσσαλικός κάμπος.
Αναλυτικότερα ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασ. Κόκκαλης στην τοποθέτησή του, αφού αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της ημερίδας τόνισε μεταξύ άλλων πως «η Θεσσαλία συγκαταλέγεται στις περιοχές μεγάλου κινδύνου καθώς από το 2000 έως το 2018 εγκαταλείφθηκαν 1,2 εκατ. στρέμματα ετήσιων καλλιεργειών λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των εδαφών, και μείωσης των αποδόσεων κάτω του ορίου οικονομικής ωφελιμότητας.
 Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν δυστυχώς την οδυνηρή και σκληρή πραγματικότητα για τη Θεσσαλία, τη μεγαλύτερη και πιο παραγωγική πεδιάδα της χώρας, όπου εξαιτίας της υποβάθμισης των εδαφών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνουν τη γονιμότητά τους εγκαταλείπεται η γεωργική γη.
Το έδαφος «πεθαίνει» και η διαδικασία αυτή οφείλεται όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Η έλλειψη σχεδιασμού και εφαρμογής των κανόνων χρήσης των γαιών οδηγεί σε λανθασμένες ανθρώπινες παρεμβάσεις και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες εμφάνισης του φαινομένου της ερημοποίησης».
ΔΕΣΜΗ ΕΞΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
«Ο κάμπος μας ερημώνει» πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης «και η ερημοποίησή του οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς παράγοντες. Η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμησή της. Όπως, επικαιροποίηση εδαφολογικών χαρτών, επικαιροποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, άμεση κινητοποίηση του Υπουργείου και τοπικών φορέων, άμεση εφαρμογή του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και τέλος, αξιοποίηση της νέας ΚΑΠ η οποία ρητώς προβλέπει δράσεις για την καταπολέμηση της ερημοποίησης».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ
Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μετεωρολόγος, Κων. Λαγουβάρδος στην ομιλία του αφού σημείωσε μεταξύ άλλων τον «μεγάλο αριθμό επεισοδίων με έντονα καιρικά φαινόμενα» τόνισε ότι «στις επόμενες δεκαετίες αναμένεται περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, μείωση των βροχοπτώσεων. Το να καταλάβουμε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον αγροτικό τομέα είναι το πρώτο βήμα στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Ο γεωλόγος, Αλέκος Μπέλεσης με αφορμή «το έντονο φαινόμενο των καθιζήσεων και των ρηγματώσεων» στα δυο νοτιοανατολικά πεδινά τμήματα της δυτικής και ανατολικής Θεσσαλίας όπου «η περιοχή ερημοποιείται», πρότεινε την «ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου, τη λειτουργία του φράγματος Μεσοχώρας, την ολοκλήρωση φράγματος Συκιάς, την ολοκλήρωση της σήραγγας Δρακότρυπας ώστε να αποτελούν τα έργα κεφαλής για μεταφορά νερών προς τη Θεσσαλία, λειτουργώντας ως στρατηγικό απόθεμα και, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανά περιοχή, ώστε η ικανότητα άρδευσης να συμβαδίζει με τη δυνατότητα των φυσικών πόρων».
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ο πρ. διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών ΕΛΓΟ «Δήμητρα» γεωπόνος- εδαφολόγος, Χρ. Τσαντήλας στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «στη Θεσσαλία οι κύριοι παράγοντες ερημοποίησης είναι το κλίμα (παρατεταμένες ξηρασίες, ένταση βροχοπτώσεων), η (κακο)διαχείριση του εδάφους και η εξάντληση των υδατικών αποθεμάτων». Για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης πρότεινε την «εφαρμογή συστημάτων αειφορικής διαχείρισης του εδάφους, της βλάστησης και του ύδατος. Εφαρμογή βιώσιμων ολοκληρωμένων συστημάτων αγροτικής παραγωγής (γεωργία συντήρησης, οργανική γεωργία, έξυπνη γεωργία, γεωργία ακριβείας, γεωργία άνθρακα). Δασώσεις και αναδασώσεις. Ανάπτυξη συστημάτων πρόβλεψης-παρακολούθησης. Επικαιροποίηση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης. Συμμόρφωση στη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης του ΟΗΕ. Θέσπιση και εφαρμογή νομοθεσίας για την προστασία της γεωργικής γης και, ίδρυση φορέα διαχείρισης εδαφοϋδατικών πόρων».
Ο χημικός και περιβαλλοντολόγος, Ζήσης Αργυρόπουλος αναφερόμενος στα σχέδια διαχείρισης κινδύνων τόνισε πως «οφείλουμε να εκπονήσουμε σενάρια μελλοντικών διακινδυνεύσεων για τη Θεσσαλία» όπως μεταξύ άλλων «η αντιμετώπιση/διαχείριση κρίσης σε ενδεχόμενη μακροχρόνια ανομβρία». Προσθέτοντας ότι «απαραίτητο προαπαιτούμενο είναι η υλοποίηση έργων υποδομής, για ταμίευση νερού, εξοικονόμηση νερού, προστασία εδάφους από τη διάβρωση και την υπογονιμότητα. Στοίχημα, αποτελεί ο χρόνος που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων και το κρίσιμο ερώτημα μήπως οι παραπάνω διακινδυνεύσεις εμφανιστούν πριν την ολοκλήρωσή τους».
Ο καθηγητής Γεωργίας και Βιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημ. Μπιλάλης τόνισε μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο της αειφορίας και των αρχών γεωργική πολιτικής farm to fork και green deal κρίνεται αναγκαίο να αλλαχθούν τα συστήματα παραγωγής και να ακολουθηθούν πλέον πράσινες τεχνικές παραγωγής όπως η Βιολογική, η Αναγεννητική Γεωργία και η Γεωργία του Άνθρακα».
Στην ημερίδα, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιανν. Κολλάτος, προσκεκλημένος ομιλητής ήταν επίσης το επιστημονικό στέλεχος της ΕΕ, Παν. Πανάγος, ενώ παρεμβάσεις έκαναν τέλος, η πρόεδρος του Α.Σ. «Φαρσάλων Γη», Βασιλική Αϋφαντή ο πρόεδρος του Α.Σ. «Κίσσαβος», Γεώργιος Ζέικος, ο επικεφαλής του Αγροτικού Τομέα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παν. Καλογιάννης, το μέλος του ΔΣ Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών, Γ. Καραΐσκος και ο πρόεδρος Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου και μέλος της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης, Αργ. Μπαϊρακτάρης.
Στο πλαίσιο της ημερίδας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κάνοντας αναφορά στα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι Λάρισας Απ. Καλογιάννης, Ελασσόνας Νικ. Γάτσας και Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.          

Β.Κ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass