«Γεννιέται» Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα στην Αγιά

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2023 13:55

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»), Του Νίκου Γουργιώτη


Σε πορεία ίδρυσης του δικού τους συλλόγου, Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα, βρίσκονται αυτήν την περίοδο δημότες της Αγιάς που αντιμετωπίζουν προσωπικά τέτοια ζητήματα με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Σχετική επιστολή με τίτλο «ΑμεΑ, οι δημότες φάντασμα του Δήμου Αγιάς» έστειλε ο κ. Στέφανος Βούρτουρας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«ΑμεΑ, ή αλλιώς οι Άνθρωποι με Αναπηρίες. Τι είναι αναπηρία; Η αναπηρία είναι ο αποκλεισμός που προκύπτει με την επιβολή των εμποδίων από την Πολιτεία και την Κοινωνία προς τους ανθρώπους που δεν συμβαδίζουν με το σωματικό, νευροτυπικό και νοητικό πρότυπο που κυριαρχεί. Αυτά τα εμπόδια μπορεί να είναι: α) Αρχιτεκτονικά, β) Φυσικά, γ) Κοινωνικά. Η αναπηρία δεν είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό! Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που δεν υπήρχε πάντα, αλλά δημιουργήθηκε τα τελευταία 200 χρόνια ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης. Συνηθίζουμε να ονομάζουμε «αναπηρίες» διάφορα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η τύφλωση, η τετραπληγία, η νοητική καθυστέρηση κ.λπ. Αυτά τα ονομάζουμε βλάβες (όσο κι αν φαίνεται περίεργο στην αρχή) κι ένα κομμάτι της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.
Αυτοί οι ορισμοί κι αυτή η κατανόηση του ζητήματος, είναι η απάντηση σε αυτό που ακούμε συχνά να λέγεται για την αναπηρία το «χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία». Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας έρχεται με το κοινωνικό μοντέλο για την αναπηρία, το οποίο είναι και το χρησιμότερο εργαλείο που έχουμε εμείς οι ανάπηροι/-ες για να αποτρέψουμε τον αποκλεισμό μας. Όλα αυτά που σας ανέφερα είναι δανεισμένα από τον Σύλλογο «Περπατώ» της Κομοτηνής. Γιατί τα γράφω;
Το καλοκαίρι του 2019 η ζωή μου άλλαξε δραστικά και από τότε βρίσκομαι και κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο. Ζω στον Δήμο Αγιάς, όπου μετά από τη βλάβη που έπαθα, διαπίστωσα ότι δεν είμαι ο μόνος με αναπηρικό αμαξίδιο στην περιοχή και ότι ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια θέση ανά πάσα στιγμή! Σε έρευνά μου, ανακάλυψα ότι οι ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα στον Δήμο μας, είναι κάποιες δεκάδες, αλλά ποτέ μου δεν συνάντησα κανέναν έξω! Αναρωτήθηκα γιατί συμβαίνει αυτό, ώσπου, με την πάροδο του χρόνου, κατάλαβα ότι τα προσβάσιμα σημεία στον Δήμο μας είναι ελάχιστα και τα εμπόδια πολλά, όπως ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω: Θέσεις πάρκινγκ, πρόσβαση σε καταστήματα/γραφεία, πεζοδρόμια/ράμπες, τουαλέτες και διάφορα άλλα. Για τους παραπάνω λόγους, μετά από πολλή σκέψη και συζήτηση με συνανθρώπους μου που βιώνουν παρόμοια προβλήματα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Σύλλογο Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Πρόσβαση» με έδρα τον Δήμο Αγιάς, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας των ΑμεΑ. Στην προσπάθειά μας αυτή, καλούμε όλους εσάς να σταθείτε δίπλα μας και να στηρίξετε το έργο αυτό με όποιον τρόπο μπορείτε. Όποιος ΑμεΑ, συνοδός/φροντιστής ΑμεΑ, εθελοντής ή υποστηρικτής θέλει να συνδράμει, μπορεί να μας καλέσει στο 6985-618.600».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1