Επικίνδυνη η στέγη στο Δημοτικό Φαλάνης!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ -ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 15:10

Πρόβλημα στατικότητας στην οροφή του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης,

το οποίο βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία, διαπίστωσε το τμήμα Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από αίτημα του σχολείου να γίνει αυτοψία στο κτίριο, καθώς παρατηρήθηκαν κλίσεις στο ταβάνι, αποκόλληση φωτιστικών σωμάτων και του ραμποτέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του σχολείου έκανε γνωστό το πρόβλημα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων, από την άνοιξη του 2022, για να καταλήξει η επίσημη γνωμάτευσή της να εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, με την παραπάνω διαπίστωση, συνοδευόμενη από τη σύσταση ότι «θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν (τα προβλήματα στη στέγη) λόγω επικινδυνότητας και θα πρέπει να θωρακιστεί το κτίριο σε μελλοντικά άσχημα καιρικά φαινόμενα...».
Τον Νοέμβριο δε, πραγματοποιήθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Δήμου, εργασίες στερέωσης φωτιστικών σωμάτων, αλλά εκκρεμούν μέχρι και σήμερα οι ουσιαστικές παρεμβάσεις, που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα στατικότητας.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης, πραγματοποίησε χθες συνέλευση στο σχολείο, με θέμα την πορεία του αιτήματος για την αποκατάσταση των φθορών που εντοπίστηκαν στη στέγη του κτιρίου, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, το πρωί, έξω από το Δημαρχείο Λάρισας, όπου θα ζητήσουν συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη.
Οι γονείς δηλώνουν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και ανάφεραν πως οι αρμόδιοι, τους διαβεβαίωναν προφορικά, πως οι εργασίες θα πραγματοποιούνταν μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά αυτό δεν έγινε. Εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια των παιδιών τους, και τονίζουν: «Η κατάσταση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να μη θρηνήσουμε παιδιά. Ως γονείς, δεν έχουμε την πρόθεση να παίξουμε με τις ζωές και τη σωματική ακεραιότητα των τέκνων μας...
Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1985 και παραμένει από τότε χωρίς καμία συντήρηση. Το έγγραφο αυτό έρχεται να ενισχύσει το πάγιο αίτημά μας για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου, καθώς οι συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά μας είναι τριτοκοσμικές και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν σε αυτές που θα πρέπει να έχει ένα σύγχρονο και λειτουργικό σχολείο εν έτει 2022.
Η πραγματική κατάσταση της οροφής του σχολικού κτιρίου, όπως προκύπτει από την έκθεση (του Τμήματος Συντήρησης Δημόσιων Κτιρίων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου), είναι σκληρή και ξεπερνά τους φόβους μας και τα χειρότερα σενάρια της φαντασίας μας, αναφορικά με την κατάσταση του κτιρίου στο οποίο φοιτούν τα παιδιά μας.
Δυστυχώς, όπως προκύπτει από το κείμενο της έκθεσης, η οροφή του κτιρίου χρήζει άμεσης αποκατάστασης είναι δε τόσο επικίνδυνη που τα παιδιά μας κινδυνεύουν κάθε λεπτό που βρίσκονται μέσα στις σχολικές αίθουσες του κτιρίου.  Από τη στιγμή που μας κοινοποιήθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο και έπειτα βρισκόμαστε σε διαρκές άγχος και αγωνία αναφορικά με τους κινδύνους που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα των τέκνων μας, ενόσω παρακολουθούν τα σχολικά τους μαθήματα.  Η κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Φαλάνης πρέπει να χαρακτηριστεί ως κατεπείγουσα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Ζητούμε: Την κατά προτεραιότητα και την το συντομότερο δυνατό σύνταξη προϋπολογισμού μελέτης έργου, την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος με τη δημιουργία νέου κωδικού και ποσού που θα έχει προσδιοριστεί από τη μελέτη και την εκτέλεση του έργου με τη διαδικασία που ορίζεται από τη νομοθεσία δημοσίων έργων για έκτακτες επισκευές».

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ
Σύμφωνα με το πόρισμα της αυτοψίας του τμήματος Συντήρησης Δημοτικών Κτιρίων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων: «Η στέγη είναι αυτοφερόμενη με ξύλινο σκελετό, με επικάλυψη κεράμων παλαιού τύπου τα οποία δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο και χωρίς ασφαλτόπανο για υδατοπροστασία. Το εμβαδόν της στέγης σε οριζόντια προβολή είναι περίπου 480,69 μ2. Στο εσωτερικό του κτιρίου υπάρχει στην οροφή πλαστικό ραμποτέ το οποίο έχει υποστεί καμπύλωση με φωτιστικά σώματα «σκαφάκια» παλαιού τύπου, χωρίς καλύμματα. Ο οπτικός έλεγχος δείχνει ότι η στέγη έχει υποστεί καθιζήσεις σε κάποιες ζώνες της, σχηματίζοντας επιφάνεια κυματιστή. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πολύ πιθανόν υπάρχουν ξύλα εσωτερικά της στέγης σπασμένα. Επίσης υπάρχουν κεραμίδια σπασμένα, με κίνδυνο στις πρώτες βροχές να εισχωρήσει το νερό στο εσωτερικό και να προχωρήσει στα ηλεκτρικά καλώδια των φωτιστικών σωμάτων των οροφών. Υπάρχει ακόμα πιθανότητα πτώσης των υλικών της ψευδοροφής και της στέγης μέσα στις αίθουσες, αφού δεν υπάρχει πλάκα οροφής από οπλισμένο σκυρόδεμα και υγρομόνωση στη στέγη.
Τα προβλήματα αυτά θα πρέπει άμεσα να αποκατασταθούν λόγω επικινδυνότητας και θα πρέπει να θωρακιστεί το κτίριο σε μελλοντικά άσχημα καιρικά φαινόμενα, ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Οι εργασίες που απαιτούνται άμεσα να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι: επισκευή του ξύλινου οργανισμού της στέγης, στεγανοποίηση της στέγης με ασφαλτόπανο, αντικατάσταση κεράμων, αποξήλωση της υπάρχουσας ψευδοροφής (πλαστικού ραμποτέ) και τοποθέτηση νέας με νέα φωτιστικά σώματα, τα οποία θα στερεωθούν γερά από τα υγιή φέροντα ξύλα της στέγης. Σύμφωνα με τα παραπάνω κρίνουμε ότι θα χρειαστεί να συνταχθεί προϋπολογισμός μελέτης έργου, να γίνει αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος με τη δημιουργία νέου κωδικού και ποσού που θα έχει προσδιοριστεί από τη μελέτη και τέλος να γίνει η εκτέλεση του έργου με τηνδιαδικασία που ορίζεται από τη νομοθεσία δημοσίων έργων για έκτακτες επισκευές».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
CAREER DAYS LINDOS

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1