«Νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου. Με πιστεύω...»

ΟΙ «ΦΩΤΕΙΝΕΣ» ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΗΣ

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2023 14:34

Του Κώστα Γκιάστα

«Μάνα, συγγνώμη για όλα όσα έχεις τραβήξει από μένα. Σ’ αγαπάω να το ξέρεις...».

Πρώην εξαρτημένοι, ο ένας μετά τον άλλον σκορπούν συγκίνηση στην αίθουσα του ΚΕΘΕΑ Έξοδος με λόγια που βγαίνουν από την καρδιά τους. Ευχαριστούν τον Μάκη, τη Μαρία, τον Στάθη, την Τάνια και τα άλλα παιδιά που τους βοήθησαν να βρούν ξανά τον άλλο τους εαυτό. Μα φυσικά δεν ξεχνούν τον άνθρωπο που τους έφερε στη ζωή κι εκείνες δακρύζουν παρασέρνοντας και τους υπόλοιπους σ’ αυτό το μαγικό συναίσθημα της μοναδικής αυτής σχέσης. «...Έμαθα τι σημαίνει να παίρνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Να είσαι ο αρχηγός του εαυτού σου. Να μπορείς να στέκεσαι με αξιοπρέπεια και να κάνεις στη συνέχεια κάτι και για κάποιον άλλον».
«...Ήρθα στην κοινότητα με ένα μεγάλο εγώ. Δεν έμπαινα στη διαδικασία να δω τα θέματά μου. Με κάνατε να καταρρεύσει αυτή η μεγάλη ιδέα που είχα για τον εαυτό μου».
«...Άλλαξα σαν άνθρωπος. Πέταξα όλη αυτή τη σαπίλα που κουβαλούσα. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Νιώθω περήφανος για τον εαυτό μου. Πατάω στα πόδια μου. Εδώ ένιωσα πως έχω μια δεύτερη οικογένεια».
Νέα παιδιά, ο ένας μετά τον άλλο λαμβάνουν το μικρό συμβολικό τους βραβείο στη συγκινητική τελετή για το γεγονός πως ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απεξάρτησης και πλέον έχουν επανενταχθεί και αρπάζουν το μικρόφωνο. Με άγχος λόγω κόσμου, αλλά μεβλέμματα καθαρά και ψυχή σπαθένια. Αληθινή και πεντακάθαρη.
«...Όλα τα έβλεπα βουνό. Αμφισβητούσα τα πάντα. Τώρα που τελείωσα μου έμεινε μια μοναδική εμπειρία».
«...Η κοινότητα έγινε σπίτι μου. Με αγάπησαν και το ένιωσα».
«...Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε μια ευκαιρία για να σώσω τη ζωή μου».
Από κάτω τους παρακολουθούν τα παιδιά τους, οι σύζυγοί τους, οι φίλοι τους και ξέρουν πως ξεπήδησαν μέσα από το απόλυτο σκοτάδι. Βούτηξαν σε μια κόλαση εθισμού και επέστρεψαν. Όχι απλά οι ίδιοι, μα και καλύτεροι. Τώρα ξέρουν πως ο δρόμος είναι αυτός. Ανηφορικός μα όμορφος.
«...Όσο ήμουν στην κοινότητα δεν πίστευα πως μπορώ να αλλάξω. Τόσα χρόνια μετά δεν πιστεύω να μπορώ να ζήσω αλλιώς».
«...Πιστέψατε τόσο σε μένα όσο δεν μπορούσα εγώ να πιστέψω σε μένα».
«...Νιώθω μια εσωτερική ηρεμία. Έχω πετάξει τον κακό μου εαυτό από πάνω μου. Την πονηριά μου. Πρώτη φορά δίνω αξία στον εαυτό μου και δεν περιμένω να το κάνει κανένας άλλος για μένα».


Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΥΝΤΗΣ
Ο κ. Σωτήρης Μπουντής είναι ο υπεύθυνος του Προγράμματος ΚΕΘΕΑ Έξοδος εξηγεί στην «Ε» εκτός από το γεγονός πως η εκδήλωση αποτελεί μια σημαντική στιγμήγια να γιορταστεί μια ιδιαίτερη στιγμή, καθώς όχι μόνο ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα, αλλά πέρασαν και στην επανένταξη, εργασιακά και κοινωνικά. «Μην ξεχνάμε πως ήταν και η γενιά του κορονοϊού. Η γενιά που είχε να αντιμετωπίσει το θέμα του εγκλεισμού και καταφέραμε ως πρόγραμμα να λειτουργήσουμε σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς η εποχή αυτή των περιορισμών έφερε πολλούς ανθρώπους αντιμέτωπους με τις εξαρτήσεις» σημειώνει και περιγράφει όλη τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ΠΟΥ λειτουργεί από το 1989 στη Λάρισα και απευθύνεται σε χρήστες νόμιμων και παράνομων ουσιών (αλκοόλ και ναρκωτικά), καθώς και άτομα που ασχολούνται παθολογικά με τα τυχερά παιχνίδια. Χώροι πρώτης επαφής με το πρόγραμμα είναι τα Συμβουλευτικά του Κέντρα στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Ανάλογα με τις ανάγκες, τα χαρακτηριστικά και την ένταση των προβλημάτων των ενδιαφερομένων υπάρχει δυνατότητα ένταξής τους είτε στη Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ είτε στην Ανοικτή Δομή Υποστήριξης Χρηστών.
Η Θεραπευτική Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ,η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη της Λάρισας, προσφέρει εντατική θεραπεία διαμονής και πολύπλευρη υποστήριξη για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που συνδέονται με την εξάρτηση, με στόχο τη μετάβαση σε έναν νέο τρόπο ζωής, μακριά από ουσίες. Η Ανοικτή Δομή Υποστήριξης στη Λάρισα αφορά είτε περιστασιακούς χρήστες είτε ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση ουσιών, αλλά διατηρούν σε γενικές γραμμές έναν λειτουργικό τρόπο ζωής και αναζητούν υποστήριξη λιγότερο εντατικής μορφής που θα συμβαδίζει με τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Στη Λάρισα λειτουργούν επίσης το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, το οποίο υποδέχεται όσους ολοκληρώνουν τη Θεραπευτική Κοινότητα,υποστηρίζοντας την ισότιμη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και της αγορά εργασίας, καθώς και το Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης του προγράμματος.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
Για τις λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», που αφορούν το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ έχει δημιουργήσει πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης στη Λάρισα, το οποίο απευθύνεται τόσο στους ίδιους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα όσο και στους οικείους τους.
Το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης με προγράμματα συμβουλευτικής για κρατούμενους χρήστες στις Φυλακές Λάρισας και Τρικάλων. Για να ανταποκριθεί στις αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του, το KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ δημιούργησε το 2000 Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων. Το σχολείο απευθύνεται σε μέλη όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στην Κεντρική Ελλάδα. Στεγάζεται σε ανακαινισμένο αυτόνομο κτίριο στις εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας. Δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές του να επανενταχθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να αναβαθμίσουν το επίπεδο σπουδών τους. Το KEΘEA ΕΞΟΔΟΣ δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον χώρο της ενημέρωσης, της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης, μέσα από δράσεις σε σχολικές κοινότητες και την οργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων για επαγγελματίες. Επίσης, οργανώνει ή συμμετέχει σε πλήθος πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και από το 2021 λειτουργεί από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης στη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και το Πολυδύναμο Κέντρο και η Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass