Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Διεκδικούμε την ολοκλήρωση ημιτελών έργων του Αχελώου»

«ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ 500 ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ 1,2 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2023 13:17

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια Περιφέρεια συνεχών επιδόσεων και διακρίσεων στη διαχείριση του νερού με περισσότερα από 500 μεγάλα και μικρότερα έργα που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για ένα βιώσιμο μέλλον και προλαμβάνουν τις επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από

την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην ημερίδα με θέμα την ανθεκτικότητα του υδατικού πλούτου της Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε στο Συγκρότημα Γαιόπολις στη Λάρισα.
Έργα που κάνουν πράξη το σύνθημα της Περιφέρειας «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις», αναγνωρίζονται και βραβεύονται: τρία ευρωπαϊκά και εθνικά βραβεία για την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, Green Award στην κατηγορία «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Πολιτικές σε Περιφέρεια», Best City Award για την πρότυπη πολιτική της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Διαχείριση Νερού, βραβεία για το μεγάλο έργο της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του Ν. Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου, τα έργα νερού στον Δήμο Κιλελερ και το έργο του φραγματος στο Μαυροματι Μαγνησίας. Ακολουθούμε τη φιλοσοφία «build back better» σχεδιάζουμε με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον και κινούμαστε με σχέδιο με στόχο την εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση, τη ρύθμιση πλημμυρικών απορροών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της αποδοτικότητας υπαρχόντων δικτύων μεταφοράς νερού.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σε συνεργασία με Υπουργεία, Δήμους και ΤΟΕΒ στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται 500 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ απ’ όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία:
-Εμβληματικά έργα που αλλάζουν τα δεδομένα στην αγροτική παραγωγή, την ύδρευση και το περιβάλλον, όπως η επαναδημιουργία της Κάρλας, και τα νέα έργα στήριξης της λειτουργίας της λίμνης, με επέκταση του αρδευτικού δικτύου κατά 26 χιλιόμετρα για 26.000 στρέμματα καλλιεργειών στις περιοχές του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου.
-Μεγάλα και μικρότερα έργα υποδομών όπως Λιμνοδεξαμενές, Ταμιευτήρες και Φράγματα (Καστρί, Γλαύκη Ξηριάς, Ληθαίος, Γυρτώνη Μαυρομάτι), 22 εγγειοβελτιωτικά έργα προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ το καθένα, υπογειοποιήσεις αρδευτικών δικτύων σε μήκος άνω των 500 χιλιομέτρων, αδρανοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και εγκατάσταση συστημάτων inverter για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας. 17 νέα αρδευτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 28,1 εκατ. ευρώ εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στη Θεσσαλία. Με ΣΔΙΤ και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προχωρούν μεγάλα εθνικού επιπέδου αναπτυξιακά έργα: Φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, δίκτυο άρδευσης Υπέρειας-Ορφανών, εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων ΤΟΕΒ Ταυρωπού, φράγμα και δίκτυο ύδρευσης στον Δίλοφο (Κακλιτζόρεμα) και Ναρθάκι (Λουτζιακόρεμα) Φαρσάλων. Προχωρούν τα έργα: Ταμιευτήρας Πουρναρίου -Αμπελακίων (Λιβαδότοπος) και φράγμα Αγιοκάμπου στη θέση Λιβαδότοπος. Διεκδικούμε τα φράγματα- αρδευτικά δίκτυα σε Νεοχωρίτη, Γριζάνο, Αχλαδοχώρι, Τίτανο, Δελέρια, Μπελμά, Αγιονέρι, Μουζάκι, Πύλη.
- 178 αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη Θεσσαλία, προϋπολογισμού άνω των 210 εκατ. ευρώ, που με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας για ανθρώπινες ζωές και αγαθά.
-Έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων στο σύνολο των οικισμών της Θεσσαλίας με πληθυσμό πάνω από 2.000 κατοίκους που αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό. Με Βιολογικούς Καθαρισμούς καλύπτονται και οικολογικά ευαίσθητες και τουριστικές περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
-Έργα ύδρευσης παντού, που διασφαλίζουν επαρκές, ποιοτικό πόσιμο νερό, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Η πίεση στους υδάτινους πόρους αυξάνεται λόγω της υπερεκμετάλλευσης και της κλιματικής αλλαγής. Η αυτάρκεια σε νερό είναι όρος επιβίωσης και ανάπτυξης για τη Θεσσαλία, για αυτό και επιμένουμε στην ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου.
Ο Αχελώος προσφέρει υδατικό απόθεμα ασφάλειας σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων ξηρασίας, οικολογική αποκατάσταση σε περιοχές με προβληματικούς και εξαντλημένους υπόγειους υδροφορείς, αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, αποτρέπει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, δημιουργεί έναν προνομιακό χώρο για επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, συμβάλλει στην ύδρευση πόλεων και οικισμών με καθαρό, ποιοτικό νερό. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φράγματα που έχουν δρομολογηθεί και που διεκδικεί η Περιφέρεια, το έργο του Αχελώου διασφαλίζει τη συνέχιση της ζωής και της παραγωγής, διασφαλίζει το μέλλον της Θεσσαλίας και των επόμενων γενιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass