Η ανθοφορία ελαιοκράμβης ευνοεί τη μελισσοκομία

* Εντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια βασιλικών κελιών * Ξεκινούν αιτήσεις για εξοπλισμό που διευκολύνει τις μετακινήσεις μελισσοκόμων

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2023 13:10

Εντός έδρας «παίζουν» αυτήν την περίοδο οι Θεσσαλοί μελισσοκόμοι, εκμεταλλευόμενοι την ανθοφορία που υπάρχει στην ελαιοκράμβη, ενώ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη γονιμοποίηση που προσέφεραν στις αμυγδαλιές -με λίγες εξαιρέσεις τις περιοχές, όπου το φαινόμενο των άσκοπων ψεκασμών ήταν ανεξέλεγκτο και έντονο, κυρίως στην περιοχή του Τυρνάβου.


Αυτήν την περίοδο αρκετά μελισσοκόμοι (και μη Θεσσαλοί) έχουν τοποθετήσει τα μελίσσια και παραμένουν στον θεσσαλικό κάμπο, όπου ευδοκιμεί η ελαιοκράμβη σε συνδυασμό με άλλα μη καλλιεργήσιμα φυτά (παπαρούνα γρούβα κ.λπ.). Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και θα κυνηγήσουν την τύχη τους σε φυτά, όπως παλιούρι, ακακία. Ακολουθεί η κύρια νομή για το μέλι καστανιάς και βελανιδιάς, το οποίο το τελευταίο διάστημα αρχίζει και αποκτά φανατικό κοινό. Τέτοιες περιοχές είναι τα ορεινά βουνά της Θεσσαλίας.
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Οι μετακινήσεις συνεχίζουν να αποτελούν πονοκέφαλο για τους μελισσοκόμους, με βάση και τις αυξημένες τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τον γραμματέα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Ιωάννη Σένκο, «αρκετοί προσπαθούμε να περιορίσουμε τις μετακινήσεις, οι οποίες είναι πολυδάπανες. Η ρευστότητά μας δεν βρίσκεται και στο καλύτερο σημείο. Ακόμη περιμένουμε (από τον Δεκέμβριο) την κρατική ενίσχυση των 12 εκατομμυρίων, ενώ εκκρεμεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα ο βροχερός καιρός δεν αποτελεί σύμμαχό μας, αναγκάζοντας τους μελισσοκόμους να μπαίνουν σε μεγαλύτερα έξοδα συντήρησης μελισσοσμηνών».
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΚΕΛΙΑ
Ο Ιωάννης Σένκο ειδικεύεται στη βασιλοτροφία, αλλά και στην τεχνητή σπερματέγχυση, με στόχο τη βελτίωση του ντόπιου γενετικού υλικού και την ανάδειξή του, εφαρμόζοντας όλες τις τελευταίες σύγχρονες μεθόδους αναπαραγωγής. Ταυτόχρονα συμμετέχει σε σεμινάρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Στόχος μας, στην εταιρεία beeZEUS Apiculture είναι να βελτιώνουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουμε» δηλώνει και συνεχίζει λέγοντας τα εξής: «Για την εύκολη τοποθέτηση των βασιλικών κελιών παραδίδουμε τα κελιά με ειδικούς προστάτες ή καλαμάκια. Βασική προτεραιότητα η ποιότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της βασιλοτροφίας τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες σε όλα τα στάδια της βασιλοτροφίας, την πολυχρωμία της γύρης, την κηφηνοτροφία, την επιλογή γενετικού υλικού, το κατάλληλο μελίσσι έναρξης-αποπεράτωσης. Το κόστος και η ποιότητα για τον μελισσοκόμο που θα παραγγείλει βασιλικά κελιά εξαρτάται από την τεχνογνωσία που διαθέτει, την περιοχή και την περίοδο παραγωγής».
Να σημειωθεί ότι τα βασιλικά κελιά αναφέρονται στα κελιά εκείνα της κηρήθρας, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την ανατροφή νέων βασιλισσών στα μελισσοσμήνη.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ
Σύμφωνα με τον Ιωάννη Σένκο, «οι βασίλισσες είναι αρμόδιες για την αναπαραγωγή του σμήνους και αποτελούν τον παράγοντα - κλειδί για τη βελτίωση της παραγωγής. Ωστόσο, η χρήση βασιλικών κελιών (από τα οποία θα προέλθουν οι βασίλισσες) απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνικές, καθώς και εξειδικευμένο εξοπλισμό. Επίσης, η δημιουργία των κελιών θα πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή και σεβασμό στους φυσικούς κύκλους της μελισσοκομικής κοινότητας. Οι μελισσοκόμοι για να είναι παραγωγικοί θα πρέπει να ανανεώνουν τις βασίλισσες κάθε δεύτερο χρόνο. Λόγω της χρονοβόρας, δαπανηρής διαδικασίας της βασιλοτροφίας και εξειδικευμένης γνώσης υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά των βασιλικών κελιών. Η παραγωγή βασιλικών κελιών είναι μια εξειδικευμένη διαδικασία και απαιτεί την προσοχή και την τεχνογνωσία των μελισσοκόμων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων βασιλικών κελιών που έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της δουλειάς του μελισσοκόμου. Η μεγάλη ζήτηση για βασιλικά κελιά έχει οδηγήσει στη δημιουργία εξειδικευμένων εταιρειών παραγωγής και διανομής αυτών των κελιών. Οι μελισσοκόμοι στη Θεσσαλία μπορούν να βρουν εύκολα βασιλικά κελιά, απευθυνόμενοι σε βασιλοτρόφους ή να τα παραγγείλουν μέσω διαδικτύου. Η παραγωγή βασιλικών κελιών μπορεί να αποτελέσει μια επικερδή δραστηριότητα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο εφαρμογής του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (Σ.Σ. ΚΑΠ) για τα έτη 2023-2027 έχει εγκριθεί η υλοποίηση της Δράσης: «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων».
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι μελισσοκόμοι είναι να έχουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα χρησιμοποιήσουν για την κατάθεση της αίτησης, με την έναρξη της διαδικασίας να χρονολογείται τις προσεχείς ημέρες.
Με τη δράση ενισχύονται οι δικαιούχοι για δαπάνες με σκοπό την αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων κυψελών με νέες ή/και φθαρμένων κινητών βάσεων των κυψελών που χρήζουν αντικατάστασης. Παράλληλα, θα περιλαμβάνεται ενίσχυση συσκευών - εξαρτημάτων απαραίτητων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, την παρακολούθηση της παραγωγής και την αποφυγή των κλοπών, όπως για παράδειγμα: κάμερες παρακολούθησης του μελισσοκομείου, συσκευές ανίχνευσης - μικροτσίπ με GPS, φορητές ζυγαριές για την παρακολούθηση της παραγωγής, καταγραφείς δεδομένων (Data Logger) αβιοτικών παραμέτρων εντός της κυψέλης, με άμεση επικοινωνία και ενημέρωση του μελισσοκόμου μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. 5G ή δορυφορικά συστήματα). Η αξία της κάθε κυψέλης αντικατάστασης καθορίζεται μέχρι του ποσού 30 ευρώ, ενώ η καθαρή αξία της κάθε μεμονωμένης κινητής βάσης καθορίζεται μέχρι του ποσού των 9 ευρώ, με δυνατότητα αναπροσαρμογής εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον αριθμό των αιτήσεων.
Δυνητικοί δικαιούχοι συμμετοχής στη Δράση θα είναι οι «Ενεργοί Μελισσοκόμοι» με τουλάχιστον 20 κατεχόμενες κυψέλες. Επιλέξιμη δαπάνη θα αποτελέσει η προμήθεια «κυψελών αντικατάστασης» ή/και μεμονωμένων κινητών βάσεων. Το επιλέξιμο ποσοστό προμήθειας θα είναι 10% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά κυψελών αντικατάστασης και 20% επί των κατεχομένων κυψελών για την αγορά μεμονωμένων κινητών βάσεων. Ως επιλέξιμες καθορίζονται οι δαπάνες που υλοποιούνται από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου 2023-2027. Για τη συμμετοχή στη δράση οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση και παραστατικά αγοράς κυψελών, σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή, η οποία παρέχεται μέσω GOV.gr.
Γιώργος Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass