Αρδευση χωρίς προβλήματα παρά τον καύσωνα

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ Ο ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ -ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2023 13:27

Όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο αυξάνονται οι ανάγκες για ποτίσματα των αγροτικών καλλιεργειών, με τους αγρότες -παρά τις υψηλές θερμοκρασίες- να βρίσκονται καθημερινά στα χωράφια για να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το θερμικό στρες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους.


Όπως είναι λογικό, η ανάγκη για περισσότερο νερό τούτες τις μέρες έχει αυξηθεί. Το θετικό είναι ότι τα υδάτινα αποθέματα επαρκούν, τόσο στον Πηνειό ποταμό, όσο και στη λίμνη Πλαστήρα, η οποία και τροφοδοτεί το επιφανειακό αρδευτικό δίκτυο του κάμπου με νερό. Η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα είναι στα 788 μέτρα με επιφυλακής τα 784 μ. Η ικανοποιητική αυτή κατάσταση έχει διαμορφωθεί λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ γεμάτοι είναι όλοι οι ταμιευτήρες του ΤΟΕΒ Πηνειού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Δημήτρη Τσιουρή «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ποτίζουν όλοι κανονικά. Σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάση Μαρκινό, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού διάθεσης των νερών της λίμνης, έρχονται κανονικά οι απαραίτητες ποσότητες νερού. Χθες Παρασκευή, ήρθε 1,5 εκατομμύριο κυβικό μέτρο νερού και μέχρι τη Δευτέρα η ροή θα αυξηθεί σε 1,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Καθημερινά ελέγχουμε τη στάθμη του Πηνειού ποταμού κι αν χρειαστεί, θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα που έχουμε για 1,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, για να φτάσει στο νερό και στο τελευταίο χωράφι του δικτύου. Η εκτίμηση είναι ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα υπάρξει φέτος κανένα πρόβλημα με την άρδευση».
Να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο ανάγκη για νερό έχουν το βαμβάκι (θα χρειάζεται νερό μέχρι και 20 Αυγούστου) η ντομάτα και το καλαμπόκι (θέλουν νερό μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε και θα ξεκινήσει η συγκομιδή).
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας, προβαίνει στις παρακάτω συστάσεις προς τους παραγωγούς: Η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και η αποφυγή της κατά τις μεσημβρινές ώρες, από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00, εφ’ όσον είναι εφικτό. Δεν συστήνεται η εφαρμογή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, καθώς είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στη διανομή νερού και σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης. Συστήνεται η κατά το δυνατό αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές. Ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά τη διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως: η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά), η σκίαση των φυτών, το σωστό κλάδεμα και η φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού), ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων (όπως καολίνη ή ζεόλιθος), η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.ά.), η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου), η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.ά.
Όσον αφορά στην παραγωγή ή στην λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ προτεραιότητα δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Ιδιαίτερα σε έργα αρδευτικών δικτύων, φραγμάτων και λοιπών τεχνικών έργων και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.ά.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας.
Γ. Ρούστας

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass