Πρότυπο η Διεπαγγελματική Βάμβακος

Δήλωσε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης *Επαφές με ΓΕΩΤΕΕ, πρύτανη Π.Θ. και δήμαρχο Τεμπών *Συνεχίζεται η περιοδεία του ΥπΑΑΤ στον θεσσαλικό κάμπο

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2023 13:00

Τη στήριξή του στη λειτουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων στο πλαίσιο προώθησης των συνεργατικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, με στόχο την καλύτερη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις αγορές, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες στη Λάρισα με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος.


Στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Διεπαγγελματικής στη Λάρισα, μετείχαν ο υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο γ.γ. Κώστας Μπαγινέτας, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη του Δ.Σ. της Διεπαγγελματικής.
Σήμερα στη χώρα μας καλλιεργούνται από 2,5 έως 3 εκατ. στρέμματα. Η Ελλάδα παράγει το 80% του ευρωπαϊκού βάμβακος, ενώ απασχολεί 45.000 οικογένειες και προσφέρει εργασία σε περισσότερα από 100.000 άτομα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Ευθύμης Φωτεινός, στόχος τους είναι η αύξηση της αξίας του προϊόντος και, επακόλουθα, του εισοδήματος των παραγωγών. Ως κυριότερο πρόβλημα, τα μέλη της Διεπαγγελματικής ανέφεραν το ζήτημα της άρδευσης, μέσω του οποίου αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε προτάσεις από τα μέλη της Διεπαγγελματικής, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάδειξη του προϊόντος, το οποίο θεωρείται ποιοτικά, το καλύτερο που υπάρχει στην αγορά.
ΥΠΑΑΤ
Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Θα έλεγα ότι φεύγω πραγματικά ενθουσιασμένος από τη συνάντηση με τη Διεπαγγελματική Βάμβακος, τόσο εγώ όσο και ο υφυπουργός, ο κ. Σταμενίτης, όσο και οι Γενικοί Γραμματείς και οι Βουλευτές, γιατί είδαμε μια Διεπαγγελματική πρότυπο. Αναπτύσσονται και αναδεικνύουν διαρκώς το προϊόν τους όχι μόνο σε εθνικό, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολύ σύντομα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο συναντήσεων με τις Διεπαγγελματικές, θα κάνουμε μια συνολική συνάντηση, γιατί πρέπει οι καλές πρακτικές, που για παράδειγμα εφαρμόζονται εδώ, να γίνουν γνωστές και σε άλλες Διεπαγγελματικές. Όποιοι κλάδοι δεν έχουν θα πρέπει να σπεύσουν να δημιουργήσουν -είναι άλλωστε προτεραιότητά μας- ώστε στο επόμενο διάστημα να διεκδικούν και οι ίδιοι από την Κοινότητα, όπως κάνει η Διεπαγγελματική Βάμβακος. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποτε έλεγαν ότι είναι ο «λευκός χρυσός» της χώρας μας. Παραμένει. Ωστόσο, μεταξύ άλλων, χρειάζονται και το νερό. Έχουμε πει ότι μέσα στις προτεραιότητές μας είναι ένα πλάνο για τη διαχείριση του νερού, αλλά και την πολιτική νερού που πρέπει να αναπτύξουμε ως ΥΠΑΑΤ. Πολλά έργα που πρέπει να αναπτύξουμε συνδέονται και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για να δούμε πώς θα τονώσουμε, πώς θα αναδείξουμε καλλιέργειες όπως αυτή του βαμβακιού. Είναι αυτονόητο ότι σήμερα φεύγουμε από τη συνάντηση χαρούμενοι γιατί είδαμε παραγωγούς, μεταποιητές, εκκοκκιστές, κλωστοϋφαντουργούς, όλη την «αλυσίδα» ενωμένη και συντονισμένη να συνεργάζεται. Τους ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν και τα σημεία που ανέδειξαν ώστε να έχουμε καλύτερη συνεργασία».
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Ευθύμης Φωτεινός, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό και τον υφυπουργό που βρέθηκαν στην έδρα μας σήμερα για να μιλήσουμε για τον «λευκό χρυσό», όπως τον χαρακτήρισε και ο κ. Αυγενάκης. Για ένα προϊόν που όλος ο κλάδος δίνει αγώνα για να πάρει την υπεραξία που πρέπει και να τοποθετηθεί στο υψηλότερο βάθρο όχι μόνο της ευρωπαϊκής, αλλά και της παγκόσμιας αγοράς. Από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. υπουργό, ένα πράγμα βγήκε κερδισμένο: Το βαμβάκι και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ».
Νωρίτερα ο ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε τη μονάδα του Νέου Αγρότη Φώτη Μπακαλόπουλου, στο χωριό Ελευθέριο του Κιλελέρ, ο οποίος καλλιεργεί βιομηχανική ντομάτα. Συζήτησε μαζί του και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ως νέος καλλιεργητής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συναντήθηκε, επίσης, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλίνη, τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕ Κεντρικής Ελλάδας, Δημήτρη Ντογκούλη και τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σήμερα Τετάρτη στις 9.30 π.μ. θα βρεθεί σε σύσκεψη με αγροτικούς συνεταιρισμούς Λάρισας, στη νέα αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, (Καλλισθένους 27). Θα ακολουθήσουν συσκέψεις σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.
Αύριο Πέμπτη 24 Αυγούστου ο υπουργός θα συνεχίσει την περιοδεία του σε Καρδίτσα και Τρίκαλα, ενώ στη Λάρισα θα παραμείνει ο γ.γ. του Υπουργείου Διονύσης Σταμενίτης που θα έχει σειρά επαφών και επισκέψεων. Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Σταμενίτη διαμορφώνεται ως εξής:
-11-11:30 π.μ. ΕΛΓΑ Υποκατάστημα Λάρισας.
-11:45-12:15 μ.μ. ΟΠΕΚΕΠΕ Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.
-12:30-1 μ.μ. Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ).
-1-1:30 μ.μ. Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων Νομού Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass