Αποδεσμεύτηκαν ακίνητα στο Αρχαίο Θέατρο

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΑΪΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ - ΑΝΟΙΞΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2023 13:10

Εγκρίθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων η αποδέσμευση ακινήτων από την απαλλοτρίωση, στον κοινόχρηστο χώρο Κ.Χ. 871, που περικλείει το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, από τις οδούς Βενιζέλου, Φιλελλήνων και Παπαφλέσσα, και παραμένει ο υπόλοιπος ως έχει, με στόχο να αναδειχθεί περαιτέρω το μνημείο.


«Κοινή λαχτάρα όλων είναι να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου. Με την πρόταση που κάνουμε παραμένει ένα κτιριακό απόθεμα της περιοχής και παράλληλα ο κοινόχρηστος χώρος, που απομένει ως έχει, μπορεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στο μνημείο από την πλευρά των αρτοποιείων και το θέατρο να αποκτήσει δεύτερη πρόσβαση» δήλωσε χθες ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος άρσης της απαλλοτρίωσης τμήματος του Κ.Χ. 871, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων.
Αναλυτικότερα, αποφασίστηκε η άρση δέσμευσης ως κοινόχρηστος χώρος της έκτασης από τη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Φιλελλήνων, μέχρι και τη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα και Μητροπολίτου Αρσενίου. Δηλαδή σε αυτό το τμήμα καταργείται ο χαρακτηρισμός κοινόχρηστος χώρος και δημιουργείται Ο.Τ. 871.
Τα ακίνητα που περιλαμβάνονται σε αυτό το τμήμα αποδεσμεύονται και αποδίδονται στους ιδιοκτήτες τους, με αυστηρούς όρους δόμησης και χρήσης.
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θαν. Μαμάκος στην άρση απαλλοτρίωσης μέρους του Κ.Χ. 871, δηλώνοντας ότι η θέση του είναι να παραμείνει ως έχει ο κοινόχρηστος χώρος, χωρίς τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως και οι Κ.Χ. 867Γ και 867Α». Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία Τράπεζας Γης στον Δήμο Λαρισαίων για τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων γενικά στην πόλη. Υπενθύμισε δε ότι «τον Ιούλιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του Κ.Χ. 871».
«Είναι μια κοινωνική διαχείριση που έπρεπε να γίνει…» δήλωσε ο κ. Διαμάντος, επισημαίνοντας ότι η εν λόγω πρόταση λύνει την ομηρία ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαμάκος είχε προτείνει να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος σε άλλο χρόνο, ενώ την απόσυρση του θέματος πρότεινε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Κρίκης. Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία και εγκρίθηκε με 22 ναι και 16 όχι.

 

ΠΑΛΙΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ-ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
«Το έργο δημιουργίας πάρκου μνήμης στο Παλιό Κοιμητήριο, ύψους 1.300 εκατ. ευρώ, δεν προκηρύχθηκε ακόμη, αλλά προβλεπόταν η επέκταση του Εβραϊκού Κοιμητηρίου. Παραχωρούμε στο Εβραϊκό Κοιμητήριο 900 μέτρα σε χώρο που δεν έχει γίνει ποτέ ταφή.
Το έργο του πάρκου μνήμης έχει πάρει παράταση από το Πρόγραμμα «Τρίτσης», απ’ όπου χρηματοδοτείται (κατά 500.000 ευρώ)» δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Σούλτης κατά τη συζήτηση της πρότασης του Δήμου να παραχωρήσει χώρο του Παλιού Κοιμητηρίου στην Ισραηλητική Κοινότητα Λάρισας.
«Δεν πρόκειται για νέο κοιμητήριο, ούτε για επέκταση, πρόκειται για μια εσωτερική διευθέτηση» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων.
Ο πρόεδρος της Ισραηλητικής Κοινότητας κ. Μανουάχ σε τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε ότι «οι Εβραίοι είχαν πάντα πολύ καλές σχέσεις με τους ορθόδοξους χριστιανούς. Αποτελούν αδιάψευστο κρίκο της ζωής της πόλης. Η Λάρισα υπήρξε η πρώτη πόλη πανελλαδικά που αφιέρωσε μια πλατεία στο Ολοκαύτωμα και έστησε το πρώτο μνημείο στη χώρα.
Το αίτημά μας υπαγορεύθηκε γιατί ο χώρος του Εβραϊκού Κοιμητηρίου είναι πλήρης. Η παραχώρηση θα γίνει με κάθε νομιμότητα και κάθε σεβασμό στο νεκροταφείο των ορθοδόξων χριστιανών».
«Νόμιμο και δικαιολογημένο» χαρακτήρισε το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας ο κ. Μαμάκος, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι ο φάκελος του θέματος που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή στο σώμα ήταν ελλιπής, «καθώς δεν είχε ενταχθεί σχέδιο με τον ακριβή χώρο της παραχώρησης». Ο κ. Μαμάκος, τέλος, συναίνεσε για την παραχώρηση. Εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

ΓΗΠΕΔΑ
Το θέμα της επιχορήγησης ποδοσφαιρικών σωματείων, για τη συμμετοχή τους στο τουρνουά στη μνήμη των Κουκουλίτσου και Μουσιάρη, το οποίο κατατέθηκε χθες εκτός ημερησίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στάθηκε αφορμή να ανοίξει η συζήτηση τόσο για τα έργα συντήρησης στα γήπεδα της Λάρισας όσο και της στήριξης γενικότερα των αθλητικών σωματείων.
Τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαμάκος όσο και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκης, ο επικεφαλής της «ΠΡ.ΑΞΙ.» κ. Παν. Γούλας και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που πήραν τον λόγο, υποστήριξαν την ανάγκη συνεχούς χρηματοδότησης των αθλητικών σωματείων.
Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος θέματα συντήρησης των γηπέδων.
«Τα γήπεδα υφίστανται τεράστια καταπόνηση! Χρησιμοποιούνται καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γίνεται κατάχρηση. Για να σταματήσει αυτό, θα πρέπει να αποκλείσουμε κάποιες ακαδημίες. Θα πάρουμε τέτοια απόφαση;» τόνισε ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, σημειώνοντας ότι ουδέποτε υπήρξαν κρατικές χρηματοδοτήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, στον Δήμο, για τη δημιουργία και συντήρηση των γηπέδων.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Θάνος Αδαμόπουλος υποστήριξε ότι «η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε ηλεκτροφωτισμό των γηπέδων, αύξησε τις ώρες της προπόνησης χωρίς κόστος στις ομάδες και στους γονείς, ενώ τοποθετήθηκαν αυτόματα αρδευτικά, και άλλαξε ο αγωνιστικός χλοοτάπητας σε γήπεδα. Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε μελέτη για πέντε γήπεδα με πλαστικό χλοοτάπητα, ένα τη χρονιά». Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

 

35 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΠ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ-ΝΕΑ ΕΡΓΑ
Όσον αφορά το θέμα της έγκρισης μνημονίου συνεργασίας με τους συμμετέχοντες εταίρους για τη σύσταση Χωρικής Αρχής για τη διοίκηση και διαχείριση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων, ετών 2021 – 2027, και την υποβολή πρότασης στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Θεσσαλία 2021 – 2027, για την επικαιροποίηση της ΣΒΑΑ του Δήμου Λαρισαίων, για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στους φορείς συνεργασίας και διαβούλευσης.
«Ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ και το πρώτο έργο που προκηρύσσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η σύσταση Χωρικής Αρχής για τη διοίκηση και διαχείριση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων, ετών 2021 – 2027.
Στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων θα μεταφερθούν τα έργα του ΣΒΑΑ που δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν, έργα οδοποιίας, το πάρκο του Μεζούρλου, το γήπεδο του Απόλλωνα, το κτίριο Μουσών, η αρχαιολογική διαδρομή στην πόλη κ.ά.» ενημέρωσε το σώμα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων κ. Γ. Σούλτης.
«Ο Δήμος της Λάρισας δεν έχει χάσει ούτε ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα» επισήμανε ο δήμαρχος Λαρισαίων και δήλωσε ότι «35 εκατ. ευρώ που δικαιούται η πόλη με βάση των πληθυσμό της από το νέο ΠΕΠ (Περιφερειακό Πρόγραμμα), θα τα αξιοποιήσει και μαζί με τα 8 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά σε μεγάλα έργα».
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε σχετικά με τα έργα στη Λάρισα οδηγήθηκε σε νέα σύγκρουση της Δημοτικής Αρχής με την αντιπολίτευση για τα έργα ΣΒΑΑ στην πόλη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass